Erikler yazın sevilen lezzetlerinden biridir aynı zamanda sonbaharda da mürdüm erikleri tezgahlarda yerini alır. Erikler olgunlaştıklarında daha tatlı ve daha yumuşak hale gelirler ve bu da onları yemeyi çok daha zevkli hale getirir. Bir erik satın aldığınızda hala sertse ve lezzetli değilse eriklerinizi evde nasıl olgunlaştırabileceğinizi anlattık. İşte, mürdüm erikleri evde nasıl olgunlaştırılır:
- Erikleri temiz bir kağıt torbaya koyun. Herhangi bir kese kağıdı işinizi görür, ancak erik hariç başka bir şey olmaması gerekir.
- Erikler (ve diğer meyveler) olgunlaştığında etilen yayarlar. Bunları üst kısmı katlanmış bir kağıt torbaya koymak, gazı eriklere yakın tutarak olgunlaşma sürecini hızlandırır.
- Daha da hızlı bir yöntem, olgun bir muzu eriklerle birlikte torbaya koymaktır. Muzun ürettiği ekstra etilen, eriklerin hızlı olgunlaşmasına neden olur.
- Erikleri plastik bir torbaya koymayın. Gözeneksiz bir torba kullanmak temiz havanın girmesini engelleyecek ve erikler komik bir tada sahip olacak.
- Dilerseniz erikleri poşet yerine meyve kasesine koyarak olgunlaştırabilirsiniz. Erikler hala olgunlaşacak, sadece o kadar çabuk hazır olmayacaklar.
- Torbayı oda sıcaklığında saklayın. Erikler en iyi 20 derecede saklanmalıdır. Tamamen olgunlaşana kadar bu sıcaklıkta tutun.
- Eriklerin aşırı ısınmasına neden olabileceğinden, çantayı güneşli bir pencere önünde saklamamaya özen gösterin. Erikler çok ısınırsa çürümeye başlarlar.
- Aynı şekilde, eriklerin olgunlaşmadan buzdolabında veya soğuk bir sıcaklıkta saklanması da üşüme hasarı denilen şeyi meydana getirecektir. Soğuktan zarar görmüş bir erik asla sulu ve tatlı olmaz; bunun yerine, etli, tatsız bir erik elde edeceksiniz.
- Erikleri olgunluk açısından test edin. Eriklerinizin ne zaman olgunlaştığını anlamanın en kolay yolu, parmağınızla deriye hafifçe bastırmaktır. Hafif bir girinti yaparsanız, erik muhtemelen olgunlaşmıştır.
- Dokunmak hala zorsa, biraz daha beklemeniz gerekecek. Parmağınız erik derisini en ufak bir dokunuşta deliyorsa, işlem biraz fazla ileri gitmiştir. İşte olgunluğu test etmenin birkaç başka yolu:
- Cildin dokusunu gözlemleyin. Erikler olgunlaştıkça tozlu bir görünüm almaya başlar.
- Ucuna yakın bir erik dokunun. Hazır olduğunda, o bölge eriklerin geri kalanından biraz daha yumuşak olacaktır.
- Olgun eriklerin tadını çıkarın. Erikleri olgunlaşır olgunlaşmaz yiyebilir veya pişirebilirsiniz. Olgunlaşma sürecini durdurmak ve biraz daha uzun süre saklamak için buzdolabınızın sebzeliğinde saklayın.
Şunlara da göz atın;
- Avokado nasıl olgunlaştırılır?
- Şeftali nasıl olgunlaştırılır?
- Ananas nasıl seçilir, olgunlaştırılır?
- Mürdüm eriği nasıl kurutulur?