Mısır Nasıl Kurutulur: 3 Farklı Mısır Kurutma Tekniği
Yaz aylarında sık sık tüketilen mısırları uzun süre saklamak için, kurutma yöntemini deneyebilirsiniz. Fırında ve güneşte mısır nasıl kurutulur? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz mısır kurutma teknikleri:

Sağlık açısından faydaları ile bilinen mısır, hem salatalarda, hem de yemeklerde kullanılan bir besindir. Haşlama, fırınlama ve közleme gibi birçok yöntemle pişirilen mısır, isteğe göre sade bir şekilde de tüketilebilir. Ağustos-Ekim ayları arasında hasat edilen mısırları hemen tüketmeyecekseniz, kurutma yöntemlerini uygulayarak 6 aya kadar güvenle muhafaza edebilirsiniz. 

Mısır Güneşte Nasıl Kurutulur?

Mısırın nem oranı hasat edildikten sonra, yaklaşık %21-28 civarındadır. Kurutma işleminin ardından mısırdaki nem oranı %12'lere düşer ve küflenmeden saklanabilir. Mısırı güneşte saklamak için yapmanız gerekenler;

  1. Öncelikle mısırın kabuklarını soyun veya taneler açık kalacak şekilde kabuklarını yukarı kaldırın.
  2. Mısırları 3-4 adet olacak şekilde yan yana sıralayın. Kabuklarını yukarda toplayarak bütün haline getirin. 
  3. Mısırları güneş gören bir yerde, havada duracak şekilde asın. Bu aşamada çamaşır iplerinden faydalanabilirsiniz. 
  4. Her gün mısırların yönünü değiştirmeyi unutmayın. Dilerseniz, temiz bir yere örtü sererek mısırları üzerine yerleştirebilir ve bu şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz. 
  5. Mısırlar güneşte ortalama 20-30 gün içinde kuruyacaktır. Ancak gölgede kurutma yapacaksanız, bu sürenin uzayabileceğini unutmayın.

Mısır Fırında Nasıl Kurutulur?

  1. Mısırların kabuklarını soyun ve püsküllerini temizleyin. Daha sonra bol suyla yıkayın.
  2. Temizlediğiniz mısırları kaynar suyun içerisine alıp 2-3 dakika bekletin. Ardından sudan çıkarın ve açık havada yarım saat kurumaya bırakın.
  3. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve fırını 50-60 dereceye ayarlayın.
  4. Mısırları tepsinin içerisine yerleştirin. Yaklaşık 6 saat boyunca kuruması için bekleyin.
  5. Yarım saatte bir mısırları farklı yöne çevirmeyi unutmayın.
  6. Kuruyan mısırları hava geçirmeyen kaplarda saklayabilirsiniz. 

Mısır Sebze Kurutucuda Nasıl Kurutulur?

  1. Mısırı, sebze ve meyve kurutucusunda da kurutabilirsiniz.
  2. Bunun için kabuklarını soyup temizledikten sonra 3 dakika kaynar suda bekletmeniz gerekir.
  3. Ardından oda sıcaklığında bekletin ve kurumasını sağlayın.
  4. Daha sonra mısırları sebze kurutucusuna yerleştirin. Düşük ısıda 4-6 saat kontrollü bir şekilde kurutun. 

Tane Mısır Nasıl Kurutulur?

Mısırların tane tane kurutmak için, koçanlarından ayırmanız gerekir. Koçandan ayrılan mısırları, temiz bir örtünün üzerine serpiştirin. Güneş gören ortamda bekleyen mısır taneleri, her gün karıştırmayı unutmayın. Yaklaşık 15 gün içinde mısır tanelerinin kuruduğunu görebilirsiniz. Kuruyan mısır tanelerini, buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Kurumuş mısırları patlatmayı düşünmüyorsanız, kullanmadan önce ıslamanız gerekir. Bu sayede yumuşayacak ve yemeğin lezzetini artıracaktır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Domates nasıl kurutulur?
  2. Kabak nasıl kurutulur?
  3. Sarımsak nasıl kurutulur?
  4. Kızılcık nasıl kurutulur?
  5. Mantar nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri