Deniz ürünleri hayranıysanız, özellikle deniz kıyısında taze tadını çıkarabileceğiniz bir yerde yemek yerken, muhtemelen yarım kabuklu midye veya istiridye tenceresinin tadını çıkarabilirsiniz. Her iki kabuklu deniz hayvanı türü de, tıpkı istiridye ve deniz tarağı gibi iki menteşeli bir kabukla çevrelenmiş gövdelere sahip bir yumuşakça türü olan çift kabuklulardır. Sık sık deniz ürünleri yemiyorsanız, onları karıştırmak kolaydır, ancak yumuşakçaların tadına, görünümüne ve nasıl servis edildiğine gelince, aslında oldukça farklıdırlar.
Hem midye hem de istiridye tatlı suda ve tuzlu suda bulunabilir ve her ikisi de genellikle bir tencerede şarap veya domates sosları ile buğulanmış olarak servis edilir. Ancak diğer pişirilme ve servis edilme biçimleri de dahil olmak üzere benzerlikler çoğunlukla burada sona eriyor. En belirgin farklılıklardan biri görünüştür. Midye koyu siyah, mavi veya kahverengi uzun bir kabuğa sahipken, istiridye bej, gri veya beyaz yuvarlak bir kabuğa sahiptir.
Midye, Dünya’da popüler olarak tüketilen kabuklulardandır. Midye yemek söz konusu olduğunda, tuzlu bir tatlılığa sahiptirler ve istiridyelere benzerler, ancak biraz daha ince bir tada sahiptirler. Midye servis etmenin en yaygın yolu Türkiye’de midye dolma ve midye kızartmasıdır. Midye dolma için içerisi lezzetli pirinç pilavı ile doldurulur. Soğuk olarak servis edilir. Midye kızartmasında ise midyenin iç kısmı tempura harcına bulanarak kızartılır, yanında sos ile birlikte ya da ekmek arasında servis edilebilir. Dünya’da ise yaygın kullanımı bir tencerede beyaz şarap sosu veya tereyağı, taze otlar, soğan veya arpacık soğanı ve sarımsakla pişirilmiş domates sosu ile buharda pişirilir ve tipik olarak yanında ekmek parçaları veya patates kızartması ile servis edilir. Midye ayrıca köri yemeklerinde ve makarnada hem kabuklu hem de kabuklu olarak servis edilir. Bu yumuşakçalar tipik olarak midyelere benzer şekilde bir su kütlesinin dibindeki kumun altına gömülür. İstiridye, midye gibi çiğnenebilir bir dokuya sahiptir, ancak midye inceliğine kıyasla daha keskin, balıksı bir tada sahiptir. Midyeden farklı olarak, istiridye, muhtemelen çiğ istiridye yemeye alışkın olduğunuz gibi, yarı kabuğunda çiğ olarak güvenle yenebilir. Patates ve soğanla yapılan ve üzerine istiridye krakerleri konulan kremalı bir çorba olan New England deniz tarağı çorbasını muhtemelen beğenmişsinizdir. İstiridye yemenin bir başka popüler yolu da kendi başına (belki lahana salatası ve patates kızartmasıyla) veya ıstakoz rulosuna benzer bir rulo üzerinde kızartılır. Salamura ikramın tadını çıkarmanın diğer yolları, cipsli istiridye sosu, farklı makarna yemeklerinde veya bir sosta buharda pişirmektir (midye genellikle yenir). Ve evde istiridye pişirmek istiyorsanız, mümkün olan en tazesini alın, iyice temizleyin, tabağınıza kumlu kumların bulaşmasını önleyin ve onları fazla pişirmeyin, yoksa sertleşirler. Şunlara da göz atın;Midye Tam Olarak Nedir?
İstiridyeler Nasıl Farklıdır?