Mide Detoksu Nasıl Yapılır?
Mide detoksu nedir, nasıl uygulanır? Mide detoksunda ne tüketilir, nelerden uzak durulmalıdır? Kimler mide detoksu yapabilir? Dyt. Berna Hepgüler, mide detoksu hakkında merak edilenleri anlattı.

Bağırsak sağlığınız birçok sağlık sorununun temel nedenidir ve bu nedenle onu kontrol altında tutmanız gerekir. Fazla kaçırdım dediğimiz zamanlarda midemizi nasıl rahatlatacağımızın cevabı mide detoksunu sizler için anlattım.

Mide Detoksu Nedir?

Mide detoksu ile tüm bağırsak ve sindirim sistemini temizleyebileceğimiz bir yöntemdir. Mide detoksu ile kabızlık veya düzensiz bağırsak hareketleri gibi sorunlara çözüm bulabiliriz. Mide detoksunun kilo kaybı, daha iyi sindirim,  artan enerji gibi birçok pozitif etkisi vardır. Mide detoksları  3 ile 5 gün arasında uygulanmaktadır. Ancak detoksların uzun süreli yapılması sağlıklı değildir.

Kimler Mide Detoksu Uygulayabilir?

  1. Mide detoksu sadece farklı karın sorunlarından şikayetçi olanlar için değildir. Ama aynı zamanda, sağlık şikayetleri olanlar için uygulanan bir yöntemdir. Kabızlık veya ishal, şişkinlik, alerjiler, depresyon, ruh hali, tükenmişlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi durumlarda mide detoksu uygulamaları önerilmektedir.
  2. Mide detoksuna ihtiyacımızın olduğunu anlamanın  en iyi yöntemi dışkımızı kontrol etmektir. 'Tuvalete ne sıklıkla gidiyoruz?' Dışkı hacmimiz, kokusu sağlığımız hakkında çok önemli ipuçları vermektedir.
  3. Sağlıklı olan günde 1 ya da 2 kez tuvalete gitmek kokuz dışkı, hacmi ise kişiyi rahatlatacak kadar olmalıdır. Eğer bu şekilde bir düzeniniz yoksa mide detoksu yapılabilir. Tabikide doktorunuza danışmalısınız.

Mide Detoksunda Neler Tüketilebilir?

Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, dengeli ve sağlıklı bir diyet yiyerek bağırsaklarınızı daha sağlıklı tutmaktır. Mide detoksu için yiyebileceğiniz bazı yiyecekler:

  1. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Bağırsakları düzgün bir şekilde temizlemeye yardımcı olmak, diyetinizdeki tatları dengelemek için iyi bir seçenektir.
  2. Probiyotikler - probiyotik takviyesi eklemek. Genellikle "yararlı" veya "iyi" bakteri olarak adlandırılır çünkü sağlıklı olması için bağırsağı temizlerler. İyi bağırsak sağlığı, sisteminizi sağlıklı tutmak için önemlidir.
  3. Meyveler: Yüksek lifli meyve yemek, bağırsakta iyi bakterileri korumanın ve sindirim sağlığını iyileştirmenin en kolay yollarından biridir.
  4. Elma Sirkesi: Sindirimi uyarır ve iyileştirir.
  5. Zerdeçal: Bağırsak iltihabı ve geçirgenliğine yardımcı olabilecek harika anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Mideyi Temizleyen Doğal Ev İlaçları

  1. Bitki çayı: Bir fincan bitki çayı, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaya  yardımcı olacaktır. Bunlar, sindirim aktivitesini düzenler. 
  2. Diyetimize zencefil, sarımsak ve acı biber gibi bitkileri de dahil edebiliriz.Bunlar tipik olarak bağırsak bakterileriyle savaşabilen antimikrobiyal bileşikler içermektedir.
  3. Sıcak su: Bağırsaklarınızı ve midemizi temiz tutmanın en basit yoludur. Bir bardak ılık su metabolizmanızı hızlandırır ve toksinleri vücuttan atar. Bağırsak hareketlerini de hızlandırmaya yardımcı olduğu için midemiz için tüketebileceğiniz en doğal ve kolay detokstur.
  4. Fermente gıdalar: Bu gıdalar doğal bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler, bağırsak sağlığını destekleyen bakterilerdir. Fermente gıdaları tüketmek bağırsak hareketlerini aktive eder ve şişkinlik, kabızlık, diğer mide problemlerinde belirgin bir iyileşme gösterir.
  5. Bazı yaygın probiyotikler: Yoğurt, kefir, kimchi, lahana turşusu, kombucha ve elma sirkesidir. Bunları beslenmenize ekleyebilirsiniz.
  6. Lifli gıdalar: Lif, bağırsakla ilgili sorunlar için en iyi çözümdür. lifli yiyecekle toksinleri dışarı atmada yardımcıdır. Tam tahıllı tahıllar, meyve ve sebzeler, sert kabuklu yemişler ve tohumlar gibi lif açısından zengin yiyeceklerdir. Beslenmemize bolca eklemeliyiz.

Mide Detoksunda Neler Tüketilmemeli?

İşlenmiş gıdalar, gluten, baklagiller, şeker, paketli ürünler, kahve, alkol, ketçap mayonez gibi sosları kullanmaktan kaçınmalıyız.

Unutulmamalı ki!

Mide detoksunun protein miktarı düşüktür bu yüzden uzun süreli bu sekilde beslenmek kas kaybı yaşamanıza ve bazı sağlık problemleri yaşamanıza neden olabilir.

Yazar:

Dyt. Berna Hepgüler

instagram.com/dyt.bernahepguler

Şunlara da göz atın;

  1. Tam vücut detoksu nasıl yapılır?
  2. Süt detoksu nasıl yapılır?
  3. Patates detoksu nasıl yapılır?
  4. Ayva detoksu nasıl yapılır?
  5. Elma detoksu nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Havuçlu Tuzlu Tarifler: 10 Farklı Havuçlu Tuzlu Tarif
Maydanoz Yerine Ne Kullanılır: 10 Farklı İkame
Evde Mandalina Nasıl Kurutulur?
Hava Fritözünde Patlıcan Nasıl Közlenir?
Meyveli Kurabiye Tarifleri: Taze ve Kuru Meyveli 14 Kurabiye Tarifi
Kolay Omlet Tarifleri: Kahvaltı Sofralarına Çok Yakışacak 20 Değişik Omlet Tarifi