Mercimek Köftesinin Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?
Mercimek köftesinin kıvamı nasıl tutturulur? Kıvamı tutmayan mercimek köftesi nasıl düzeltilir? İşte, altın günlerinin vazgeçilmezi olan mercimek köftesinin kıvamı hakkında merak edilenler:

Gün sohbetlerinin vazgeçilmezi olan mercimek köftesi, özellikle misafir ağırlarken en çok tercih edilen lezzetlerden biridir. Marul yaprağı, limon ve ayran eşliğinde sunulan bu lezzet, doğru kıvamda hazırlandığında kalabalık sofralarda ikramlık olarak sunulabilir. Ancak mercimek köftesini hazırlarken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde, mercimek köftesi çok kuru veya lapa gibi yapışkan olabilir.

Mercimek Köftesinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Mercimek köftesinin en önemli püf noktası, mercimek ve suyun oranını iyi ayarlamaktır. Mercimekler ne çok sert bırakılmalı, ne de yumuşacık olmalıdır. Suyunu çok fazla koyduğunuzu fark ederseniz, vakit kaybetmeden suyunu azaltın. 
  2. Mercimekleri pişirirken, tüm sularını çekmemesine özen gösterin. Aksi takdirde bulgurlar suyu çekemez ve şişmez. Bu yüzden mercimeklerin hafif sulu bırakılması gerekiyor.
  3. Mercimeklere ince bulguru ilave edin. Eğer bulguru önceden ıslatırsanız, mercimeklerin içinde şişmez ve kıvamı tutmaz. 
  4. Salçalı sos yapımında zeytinyağı oranına da dikkat etmek gerekiyor. Eğer yağı az koyarsanız, köfteleriniz çok sert ve kuru kalır. Eğer çok yağ koyarsanız, kıvamı cıvıklaşır ve tadı daha ağır olur. Bu yüzden tarifte verilen ölçülere dikkat etmeniz önemlidir. 
  5. Mercimeklere taze soğan ve maydanoz koyacaksanız, harcın ılımasını bekleyin. Bu sayede yeşilliklerin rengi soluk olmayacaktır.

Mercimek Köftesinin Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?

Eğer tüm dikkat ve çabalarınıza rağmen mercimek köftesinin kıvamı tutmadıysa, onları hemen çöpe atmayın. Eğer köfteleriniz çok yumuşak ve yağlıysa, bir miktar bulguru sıcak sudan geçirip şiştikten sonra harca ilave edin. Biraz daha yoğurarak cıvık kıvamdan kurtulabilirsiniz.

İkinci önerimiz ise, mercimek köftesinin içine haşlanmış patates koymaktır. Çünkü haşlanmış patates, harcın fazla suyunu ve yağını çekerek köfteye şahane bir kıvam verir. Ayrıca lezzetini de arttırır. Bu yüzden kıvamı tutmayan mercimek köftesine, haşlanmış patatesi gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Eğer mercimek köfteniz çok sert olduysa, salçalı sosa az miktarda yağ ekleyebilir veya harcın içerisine bir miktar daha sıcak su ekleyerek mercimekleri yumuşatabilirsiniz. 

Tarif için sizi böyle alalım; Tam ölçülü mercimek köftesi

Şunlara da göz atın;

  1. Mercimek köftesinin yanına ne gider?
  2. Aşurenin kıvamı tutmazsa ne yapılır?
  3. Sütlacın kıvamı tutmazsa ne yapılır?
  4. Tam kıvamında pankek nasıl yapılır?
  5. Islak kek yapmanın püf noktaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı