Buzdolabınızda mayonez bulduğunuzda taze olup olmadığını anlamakta zorlanabilirsiniz. Yemek için güvenilir mi ya da atmalı mıyım? Bu düşünceler kafanızda dolaşmasın diye sizlere bir mayonezin bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır anlattık. İşte, mayonezin kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır:
Mayonezin Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- Mayonezin üzerine küf olabilir. Eğer küf varsa mayonez bozulmuş demektir. Mayonez kabının herhangi bir yerinde küf varsa mayonezi direk olarak atın.
- Mayonezin renginden farklılık varsa mayonezi atın. Genellikle mayonez kirli beyaz bir renktir. Kavanozun içine bakarsanız ve mayonez daha çok sarı tarafta kahverengiye doğru eğimli görünüyorsa, büyük ihtimalle bozulmuştur.
- Mayonezin kokusunu kontrol edin. Mayonezin çok fazla kokusu yoktur, bu yüzden o kavanozu açarsanız ve güçlü bir ekşi koku ile karşılaşırsanız, kötüdür.
- Mayonezde ekşi veya acı tat var ise o mayonez kötüdür. Parmağınızın ucunu şüpheli mayoneze batırın ve küçük bir yalayın. Tadı garipse kullanmayın.
Mayonez Ne Kadar Süre Dayanır?
- Mayonez, açılmadan 2-3 ay kullanılabilir.
- Bu, buzdolabınızda veya kilerinizde açılmamış bir kavanoz varsa büyük olasılıkla hala iyi olduğu anlamına gelir.
- Açılmış mayonez buzdolabında yaklaşık 2 ay dayanır.
- Kavanozu yeni açtıysanız, muhtemelen hala iyidir. İlk açtığınız zamanı hatırlayamıyorsanız, kullanmadan önce kontrol etmeyi unutmayın.
- Açılan mayonez tezgahta 8 saatten fazla duramaz.
- Oda sıcaklığında çok uzun süre bırakıldığında mayonezin içine zararlı bakteriler girerek daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Yumurta sarısı gibi çabuk bozulan içerikli ürünleri açıp kullandıktan sonra tekrar buzdolabına koymanız her zaman tavsiye edilir.
- Ev yapımı mayonez buzdolabında ortalama 7 gün dayanır.
Mayonez Nasıl Saklanır?
- Buzdolabında saklamak iyi bir yöntemdir. Bir kavanoz mayonez açtıktan sonra bozulmaması için buzdolabında saklayın. Çoğu mayonez yumurta sarısı içerir ve korunmak için soğutulması gerekir.
- Mayonezi dondurucuda saklamak istiyorsanız kullanma tarihi geçmeden önce dondurucuya kaldırmak gerekir. Dondurup çözdükten sonra mayonezde meydana gelen değişiklikler, mayonezin bozulduğu anlamına gelmez. Asidik bileşenler ve yağ, donma sıcaklığında basitçe ayrılır. Çırptıktan sonra kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Balık sosları
- Et marine sosları
- Kolay salata sosları
- Balık sosları