Mayonez Yerine Ne Kullanılır: 9 Farklı Alternatif
Mayonez, hem sebze, hem de etli yemeklerde sıklıkla kullanılan bir sos çeşididir. Peki, evde mayonez kalmadığında ne kullanılır? İşte, mayonez yerine kullanabileceğiniz 9 alternatif:

Mayonez, yumurta sarısı, sirke, yağ ve baharatlardan yapılan yaygın bir mutfak malzemesidir. Özellikle sandviçlerde, dürümlerde, salatalarda, soslarda ve soslarda işe yarayan kremsi, keskin bir tada sahiptir. Ancak kalori alımınızı azaltmayı veya yumurtaları diyetinizden çıkarmayı umuyorsanız mayonez yerine başka soslar veya dip soslar kullanıp kullanamayacağınızı merak edebilirsiniz. Ayrıca evde mayonez kalmadığında yerine farklı malzemeleri değerlendirmek zorunda kalabilirsiniz.

Mayonez Yerine Ne Kullanılır?

  1. Krema

Ekşi krema, mayonez gerektiren hemen hemen her tarife taze bir lezzet katabilir. Ayrıca A vitamini, riboflavin ve B12 vitamini dahil olmak üzere küçük miktarlarda çeşitli vitamin ve mineraller içerir. En sevdiğiniz tariflere ferahlatıcı bir dokunuş katmak için onu salatalara, soslara, sandviçlere ve ekmeğe sürülen soslara eklemeyi deneyin. 30 gr krema, 59 kalori içerir. Ekşi kremayı mayonez gerektiren tariflerde eşit miktarda değiştirerek kullanabilirsiniz.

  1. Pesto

Pesto, çam fıstığı, fesleğen, sarımsak, peynir ve zeytinyağından yapılan popüler, macun benzeri bir sostur. Mayonezden daha besleyici bir tada sahip olsa da, E vitamini, K vitamini, manganez ve zeytinyağındaki sağlıklı tekli doymamış yağların alımını artırmak için bazı tariflerde kullanabilirsiniz. 60 gram pesto sos, 260 kalori içerir. Pesto sosu, sandviç, makarna ve salatalara renk katmak için kullanabilirsiniz.

  1. Yunan Yoğurdu

Yunan yoğurdu sevilen bir kahvaltı yemeği olmasına rağmen, diğer birçok tarifte mayonezin yerine de harika bir alternatif olabilir. Yunan yoğurdu yalnızca protein açısından zengin değil aynı zamanda fosfor, A vitamini, kalsiyum ve çinko gibi mükemmel bir mikro besin kaynağıdır. 200 gr Yunan yoğurdu, 146 kaloridir. Yunan yoğurdu, yumurta salatası, tavuk salatası veya ton balıklı salata gibi tariflere kalın, kremsi bir doku katabilir.

  1. Hardal

Hardal, dürümler ve sandviçler için mayoneze düşük kalorili harika bir alternatif olabilir. Aslında bir porsiyon hardal, mayonezde bulunan kalorilerin %10'undan daha azını içerir. 15 gram hardal, 9 kalori içerir. Ballı hardal, salatalara ve sandviçlere tatlı ve keskin bir tat katabilir. Öte yandan Dijon hardalı biraz daha baharatlı ve koyu kıvamlı olduğundan bazı tarifler için daha iyi bir seçenek olabilir.

  1. Ev Yapımı Mayonez

Mayoneziniz azalıyorsa, birkaç basit malzemeyi kullanarak kendi yumurta bazlı mayonezinizi evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Yumurtalar son derece besleyicidir ve mükemmel bir protein, selenyum, B12 vitamini ve riboflavin kaynağıdır. Yumurta sarısı, 1 su bardağı zeytinyağı,1 yemek kaşığı limon suyu ve tuzu karıştırarak ev yapımı mayonez hazırlayabilirsiniz.

  1. Zeytinyağı

Sağlıklı doymamış yağlar açısından zengin olan zeytinyağı, sağlığı geliştiren özellikleriyle bilinir. Zeytinyağı, birçok yemek tarifinde ve yemekte mayonezin yerine sağlıklı, vegan dostu bir alternatif olabilir. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 119 kalori içerir. Yemeklerde mayonez yerine zeytinyağı kullanmanın nihai ürünün tadını ve dokusunu değiştirebileceğini unutmayın. Makarna salatası, sos ve çeşnilerde mayonez yerine kullanabilirsiniz.

  1. Avokadolu Mayonez

Ev yapımı mayo, vegandır ve klasik mayoneze göre daha fazla sağlıklı yağ içerir. 1 adet avokado püresi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1/2 çay kaşığı limon suyu ve 1/2 yemek kaşığı Dijon hardalını mutfak robotunda karıştırın. Üzerine tuz, karabiber, soğan tozu ve sarımsak tozu ekleyerek karıştırın. Avokadolu mayonezi birçok tarifte kullanabilirsiniz.

  1. Humus

Pürüzsüz dokusu ve zengin tadıyla humus, çeşitli yemeklerde mayonez yerine kullanabileceğiniz çok yönlü bir malzemedir. Aynı zamanda oldukça besleyicidir ve lif, protein ve çeşitli mikro besinler açısından zengindir. Humus, mayonez içeren tüm tarifler için uygun bir alternatif olmasa da, dürümlerde ve sandviçlerde işe yarayabilir. Ayrıca toplam protein ve lif miktarını artırmak ve yemeklere kalın, kremsi bir doku kazandırmak için makarnaya veya ton balıklı salataya eklemeyi deneyebilirsiniz.

  1. Tahin

Tahin, öğütülmüş susam tohumlarından yapılan popüler bir çeşnidir. Mayonez yerine tahin kullanmak, makarna salatalarını tazelemenin ve diyetinize bazı ekstra besinleri eklemenin mükemmel bir yoludur. 2 yemek kaşığı tahin, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı suyu karıştırın. Üzerine tuz, karabiber ve sarımsak tozu ekleyin. Hazırladığınız sosu, salatalarda mayonez yerine kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ekşi krema yerine ne kullanılır?
  2. Parmesan peyniri yerine ne kullanılır?
  3. Pirinç yerine ne kullanılır?
  4. Süt tozu yerine ne kullanılır?
  5. Nişasta yerine ne kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?