Mangal Sosları: Mangalın Lezzetini Katlayacak 5 Farklı Sos
Mangal sosunda neler var? Mangal için hangi soslar kullanılır? Mangal etine hangi sos yakışır? İşte, mangala giderken deneyebileceğiniz birbirinden lezzetli ve pratik 5 farklı sos tarifi:

Havaların ��sınmasıyla birlikte mangal sezonu da açıldı. Türk kültüründe çok sevilen mangal, aile ve arkadaşlarla yapılan etkinliklerden biridir. Özellikle doğayla iç içe olduğumuz alanlarda yapılır. Izgaradan yükselen etin kokusu, tok olanları bile acıktıracak niteliktedir. Her seferinde etleri aynı şekilde pişiriyor ve aynı tatları deniyorsanız, sizi böyle alalım. Etlerinizi daha lezzetli hale getirecek farklı mangal soslarını sizler için derledik. İşte, mutlaka denemeniz gereken 5 farklı mangal sosu tarifi:


1) Berry'li Barbekü Sos

  1. 2 su bardağı yaban mersini (taze veya dondurulmuş)
  2. 2 su bardağı böğürtlen
  3. 1/4 bardak su
  4. 1/2 bardak şeker
  5. 1 su bardağı hazır barbekü sos


Yapılışı: Büyük bir tencereye meyve, şeker ve suyu ekleyerek birleştirin. Kaynamaya başladıktan sonra ara sıra karıştırın ve sos kalınlaşana kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra barbekü sosunu ilave ederek 15 dakika daha pişirin. Sos iyice koyulaştığında ocaktan alın ve soğutun. Bu sosu buzdolabında hava geçirmez kavanozda 3 gün muhafaza edebilirsiniz.


2) Tatlı Barbekü Sosu

  1. 1 yemek kaşığı bitkisel yağ
  2. 1 soğan
  3. 1 diş sarımsak
  4. 1/4 çay kaşığı pul biber
  5. 1-2 çay kaşığı acı toz biber
  6. 1/3 bardak pekmez
  7. 1 su bardağı ketçap
  8. 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  9. 2 yemek kaşığı kahverengi hardal
  10. 2 yemek kaşığı worcestershire sos
  11. 1/2 çay kaşığı acı biber sosu


Yapılışı: Soğanı doğrayın ve büyük bir tencerede soteleyin. Sarımsağı ince ince kıyıp soğanın üzerine ekleyin ve 1 dakika pişirin. Acı toz biber, kırmızı biber ve karabiberi ekleyerek 1 dakika daha pişirin. Worcesterchire sosu, sirke, pekmez, ketçap, hardal ve acı biber sosunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın 30 dakika kadar pişirin. Pişirdikten sonra soğuması için 15 dakika bekleyin. İnce bir süzgeçten geçirerek geniş bir kaseye süzün. Buzdolabında hava geçirmeyecek şekilde 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.


3) Kırmızı Barbekü Sosu

  1. 4 diş sarımsak
  2. 1/4 su bardağı tereyağı
  3. 12 adet çeri domates
  4. 1 arpacık soğan
  5. 1+1 su bardağı esmer şeker
  6. 3 yemek kaşığı kahve tanesi
  7. 1/2 fincan elma sirkesi
  8. Tuz
  9. 1 çay kaşığı biber salçası
  10. 1 çay kaşığı acı toz biber


Yapılışı: Derin bir tencerede tereyağını eritin. Sarımsak ve soğanları ince ince kıyın ve tencereye ekleyin. 5 dakika yumuşayana kadar karıştırın. Esmer şekeri ilave edin ve ocağın altını kısın. 15 dakika ara sıra karıştırarak pişirin. Bu esnada domatesleri yıkayın be kabuklarını soyun. Kalan malzemeleri tencereye ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Piştikten sonra blenderdan çektirerek püre haline getirin. Ardından süzgeçte süzün ve tencereye geri koyun. 30 dakika daha pişirdikten sonra buzdolabında dinlendirebilirsiniz. İkinci pişirme işleminden sonra sos, 1/3 oranında azalacak ve koyulaşacaktır. 


4) Hardallı Barbekü Sos

  1. 1/4 çay kaşığı öğütülmüş güveyotu
  2. 1/2 su bardağı şeker
  3. 1/2 çay kaşığı kekik
  4. 1/2 çay kaşığı karabiber
  5. 1/4 çay kaşığı acı toz biber
  6. Tuz
  7. 1/2 bardak sirke
  8. 1/2 çay kaşığı mısır nişastası
  9. 1 su bardağı pekmez
  10. 1 su bardağı hardal
  11. 1 su bardağı ketçap
  12. 2 yemek kaşığı bitkisel yağ


Yapılışı: Baharatları tencerede birleştirin. Sirkenin çok az kısmını ekleyerek karıştırın. Daha sonra pekmez, ketçap, hardal, yağ ve kalan sirkeyi ilave edin. Sürekli karıştırın ve kaynatın. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısın 10 dakika daha pişirin. Ardından soğumaya bırakın. Sosu cam kavanoza dökün ve kapağını kapatın. Bu şekilde 3 aya kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Özellikle tavuk, jambon ve sosise çok yakışmaktadır. 


5) Ahududulu Barbekü Sos

  1. 3 diş sarımsak
  2. 4 su bardağı ahududu
  3. 1/4 çay kaşığı zeytinyağı
  4. 3 yemek kaşığı esmer şeker
  5. 1 yemek kaşığı balzamik sirke
  6. 1 yemek kaşığı mısır şurubu
  7. 1/2 çay kaşığı limon suyu
  8. 1 çay kaşığı pekmez
  9. 1/8 çay kaşığı biber
  10. 1/8 çay kaşığı tuz
  11. 1/4 çay kaşığı pul biber
  12. 1 tutam soğan tozu


Yapılışı: Fırını önceden 220 dereceye ayarlayın. Sarımsakları alüminyum folyonun üzerine dizin ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Sonra folyoyu sarıp fırına atın ve 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkarınca 15 dakika soğutun. Fırından çıkmış yumuşak sarımsakları küçük tencereye koyun. Kalan malzemeleri de ekleyin. Orta ateşte sos kalınlaşıncaya kadar 20 dakika karıştırarak pişirin. Ardından tencereyi kenara alıp ılıtın. Sosu mutfak robotuna aktarıp pürüzsüz bir hale gelinceye kadar çektirin. Tamamen soğuyunca hava geçirmez kapta buzdolabında dinlendirin.


Şunlara da göz atın;

  1. Mangalın yanına ne gider?
  2. Mangal nasıl yakılır?
  3. Mangalda pişen sebzeler
  4. Barbekü tarifleri
  5. Piknik malzemeleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu