Yaz aylarında hafta sonlarını değerlendirmek için mangala gitmeyi çok seviyoruz. Ancak her mangaldan sonra yağ lekeleriyle kaplanan ve kararan ızgarayı temizlemek bazen yorucu olabiliyor. Temizlik işlemini ertelemek ise mikroorganizmaların çoğalmasına ve ızgaranın bakteri yuvasına dönmesine neden olabilir. Bu yüzden mangal ızgarası her kullanımdan sonra mutlaka temizlenmeli, tamamen kurumadan kullanılmamalıdır. Aynı şekilde, mangalı yakmadan önce de temizlemek, hem sağlık açısından, hem de etin lezzeti açısından önemlidir. Mangalda biriken inatçı yağ lekeleri canınızı sıkıyorsa, aşağıdaki yöntemleri deneyerek temizleme işlemini kolayca yapabilirsiniz.
Izgaranın girebileceği büyüklükte bir kaba, sıcak su doldurun. Üzerine bir su bardağı sirke dökün ve ızgarayı suyun içerisinde 30 dakika bekletin. Izgaraya yapışan kalıntılar yumuşadığında, sünger yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz. Dilerseniz, kalıntı olan bölgelere karbonat serpiştirerek daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kaya tuzunu mangal ızgarasına ve bulaşık süngerinin üzerine dökün. Süngerle çok bastırmadan ızgaradaki kalıntıları ovalayın. Kaya tuzu, ızgaranın üzerindeki kalıntıları emer ve kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Izgara soğuduktan sonra, önce hafifçe ıslatın. Ardından sprey şişesinin içine bir çay bardağı sirke ve iki çay bardağı limon suyu ekleyerek karıştırın. Bu karışımı ızgara telinin her tarafına püskürtün. 15 dakika bu şekilde beklettikten sonra, ızgaranın üzerindeki yağ ve gıda artıklarını sünger yardımıyla ovalayın. Lekeler tamamen çıktığında, ızgarayı bol suyla durulayın ve kurumasını bekleyin.
İnatçı lekelerden kurtulmak için, ızgara teline yağ sökücü sıkın. 10 dakika bekledikten sonra, bulaşık süngeri ile her tarafını ovalayın. Ardından bol suyla durulayın. Izgaranın üzerinde hiç deterjan kalmamasına dikkat edin.
Bu işlemler, mangaldan sonra ızgarayı temizlemek için uygulanır. Aynı şekilde mangala başlamadan önce ızgarayı temizlemek için, ızgara teline patates veya soğan sürmeyi deneyebilirsiniz. Bu durum, etin ızgaraya yapışmasını önleyecektir.
Şunlara da göz atın;