Mandalinanın faydaları nelerdir? Özellikle sonbahar ve kış dönemlerinde bu sorunun yanıtı daha çok merak edilir. Biz de bu soruyu Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan'a sorduk. Tapan, kış aylarının vazgeçilmez meyvesi mandalinanın faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Tapan, “Mandalina, sağlık açısından birçok fayda sağlayan yüksek düzeyde C vitamini içerir. C vitamini, antioksidan özellikleri sayesinde vücudumuzda serbest radikaller olarak bilinen bir dizi kararsız molekülle savaşmaya yardımcı olur. Vücuttaki serbest radikallerin bulaşıcı hastalıklara ve kansere yol açabilmektedir. Mandalinadaki antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve hücresel hasarı önler” diyor.
Peki, mandalinanın faydaları ne? Tapan mandalinanın faydalarını şöyle sıralıyor: 100 gram mandalina 53 kaloridir. 166 gr potasyum içerir. Günlük C vitaminini yüzde 44’ünü karşılar. İmmün sisteme etki ettiğinden çocuklar, adolesanlar, yetişkin ve yaşlılar tüketmelidir. Kalp hastaları, yüksek kolesterole sahip bireyler, hipertansiyonu olan kişiler mandalina tüketmelidir. Kilo kaybına yardımcı olma ve bağışıklık sisteminizi güçlendirme yeteneğini içeren faydalı doğasının yanı sıra, çok fazla C vitamini sağlığınız üzerinde de aynı derecede olumsuz etkiye sahip olabilir. Aşırı lif alımı da şişkinliğe ve ishale neden olabilir. Mandalina lif bakımından zengindir ve önerildiği şekilde alınmalıdır. Mandalina portakalları basit şeker içeriğinden dolayı tatlıdır. Bu nedenle şeker hastalarının kan şekeri düzeyinde ani yükselişlere neden olabilirler. Şunlara da göz atın;Mandalinanın Faydaları Nedir?
Mandalina Kaç Kaloridir?
Mandalina Kimler İçin Faydalıdır?
Mandalinayı Kimler Daha Az Tüketmelidir?