Mandalina, bol miktarda C vitamini içeren turunçgil meyvelerinden biridir. Kış aylarında sık sık tüketilen bu meyve, sulu ve lifli yapısıyla sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de farklı tariflerde kullanılan mandalinanın aslında birçok farklı türü vardır. Bazı türler doğal olarak çekirdeksizken, bazı mandalina türlerinin iç kısmında çekirdekler gözlemlenebilir. Hal böyle olunca, mandalinayı çekirdekle tüketip tüketmeyeceğinizi merak edebilirsiniz.
Mandalina çok sağlıklı bir meyve olsa da, çekirdekleri kesinlikle tüketilmemelidir. Yanlışlıkla yutulan mandalina çekirdeği bir adetse genellikle bir sorun teşkil etmez. Ancak düzenli olarak mandalina çekirdeği ile birlikte tüketiliyorsa, apandisit tıkanmasına sebep olur. Mandalina çekirdeği sert yapısı nedeniyle bağırsağa girdikten sonra apandisitte tıkanmalara ve iltihaplanmalara yol açar. Bu durum da daha ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
Ayrıca mandalina tohumları, diğer narenciyelerde olduğu gibi toksik olabilecek bir miktar siyanür bileşiği içerir. Ancak bu siyanür çok az olduğu için, fazla tüketilmediği takdirde sorun teşkil etmez. Yine de apandisitte oluşabilecek sorunlardan dolayı mandalina çekirdekleri mutlaka ayıklanmalı ve atılmalıdır.
Mandalina çekirdeği küçük yapısı sebebiyle boğaza kaçabilir ve nefes alma zorluklarına neden olabilir. Bu yüzden özellikle küçük çocuklara mandalina verirken çekirdeklerinin ayıklanması veya çekirdeksiz türlerin tercih edilmesi gerekir.
Mandalina çekirdeklerini çöpe atmak istemiyorsanız, nemli bir kağıt havluya alıp çimlendirebilir ve sonrasında toprağa ekerek mandalina yetiştiriciliği yapmayı düşünebilirsiniz.
Bakınız; Evde mandalina nasıl yetiştirilir?
Mandalina dilimlerinin üzerinde bulunan beyaz lifler, sağlık açısından faydalıdır. Selülozik yapısıyla sindirim sistemini aktifleştiren bu lifler, aynı zamanda kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olabilir. Bu yüzden mandalina dilimlerindeki beyaz lifler temizlenmemelidir.
Mandalina kabuğu, diğer turunçgillerde olduğu gibi acımsı bir tada ve sert bir yapıya sahiptir. Bu yüzden mandalina kabuğunun doğrudan tüketilmesi önerilmez. Bunun yerine suda haşlayarak şekerleme yapımında kullanabilir veya mandalina kabuklarını bitki çaylarınıza aroma katmak için kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;