Magnezyum Eksikliğinin 7 Belirtisi
Magnezyum eksikliği nedir? Magnezyum eksikliğinde hangi semptomlar görülür? Magnezyum eksikliği hangi hastalıklara yol açabilir? İşte, magnezyum eksikliğinde yaygın olarak görülen 7 belirti:

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği, magnezyum seviyesinin normalden daha düşük olduğu durumlarda görülür. Magnezyum eksikliğinin belirtileri hem fiziksel, hem de zihinsel olabilir. Diyabet hastaları ve alkol kullanan kişilerde, magnezyum eksikliği daha yaygın görülür. Magnezyum eksikliği, kemoterapi ilaçları, açlık, kronik ishal, gastrik ameliyat, diyabet, çölyak hastalığı gibi durumlarla ilişkilidir. 

  1. Kas seğirmeleri ve kramplar

Kas seğirmeleri ve kas krampları, magnezyum eksikliğinde yaygın olarak görülen belirtilerdir. Eksikliği uzun süredir şiddetle devam ediyorsa, kasılmalara neden olabilir. Bilim adamları, bu semptomların, kas sinirlerini aşırı uyaran veya aşırı uyaran sinir hücrelerine daha fazla kalsiyum akışından kaynaklandığına inanmaktadır. Kas seğirmelerinin başka nedenleri de olabilir. Bu yüzden seğirmeler uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.

  1. Ruh sağlığı koşulları

Magnezyum eksikliğinde, zihinsel uyuşukluk, duygu eksikliği gibi ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen semptomlar görülebilir. Bazı çalışmalar, düşük magnezyum seviyelerinin depresyon riskini artırdığını gözlemlemiştir. Magnezyum eksikliği bazı insanlarda sinir disfonksiyonuna neden olabilir ve zihinsel sağlık koşullarını geliştirebilir.

  1. Osteoporoz

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırılma riski ile karakterize edilen bir hastalıktır. Yaşlanma, egzersiz eksikliği, magnezyum eksikliği gibi durumlar osteoporozu tetikleyebilir. Eksiklik, doğrudan kemikleri zayıflatabilir veya kalsiyum seviyelerini düşürebilir. 

  1. Yorgunluk ve kas zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel bitkinlik, magnezyum eksikliğinin başka bir belirtisidir. Şiddetli ve sürekli yorgunluk, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Magnezyum eksikliğinin bir başka daha spesifik belirtisi, myastenia gravis'in neden olabileceği kas zayıflığıdır. Bilim adamları, zayıflığın, magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyor.

  1. Yüksek tansiyon

Magnezyum eksikliği, kan basıncını artırabilir ve yüksek tansiyon riskini artırır. Birkaç çalışmada, magnezyum takviyelerinin yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varılmıştır. Magnezyum eksikliği, tansiyonu yükselterek kalp hastalığı riskini artırabilir.

  1. Astım

Şiddetli astımı olan kişilerde, magnezyum eksikliği görülebilir. Araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olabileceğine inanıyor. Bu, hava yollarının daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırır. 

  1. Düzensiz kalp atışı

Kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı, magnezyum eksikliğinin olası en ciddi etkileri arasındadır. Aritmi, hiç semptom vermemekten çok ciddi semptomlara neden olmaya kadar değişebilir. Bazı insanlarda, kalp atışları arasındaki duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir. Aritminin diğer semptomları baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma, tükenmişlik ve göğüs ağrısıdır. Konjestif kalp yetmezliği ve aritmisi olan bazı kişilerin, kalp yetmezliği olmayan insanlardan daha düşük magnezyum seviyelerine sahip olduğu gösterilmiştir.

Magnezyum Ne Kadar Alınmalıdır?

  1. 6 aylık bebeklerde: 30 mg
  2. 7-12 aylık bebeklerde: 75 mg
  3. 1-3 yaş: 80 mg
  4. 4-8 yaş: 130 mg
  5. 9-13 yaş: 240 mg
  6. 14-18 yaş erkeklerde: 410 mg
  7. 14-18 yaş kadınlarda: 360 mg
  8. 19-30 yaş erkeklerde: 400 mg
  9. 19-30 yaş kadınlarda: 310 mg
  10. 19-30 yaş hamilelerde: 350 mg
  11. 31-50 yaş erkeklerde: 420 mg
  12. 31-50 yaş kadınlarda: 320 mg
  13. 31-50 yaş kadınlarda: 360 mg
  14. 51 yaş üstü erkeklerde: 420 mg
  15. 51 yaş üstü kadınlarda: 320 mg

Önemli not: Yukarıdaki semptomlardan herhangi biri siz de varsa, en yakın zamanda bir doktora başvurun. Doktorun onayı olmadan hiçbir takviyeyi bilinçsizce kullanmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Magnezyum içeren besinler
  2. Magnezyum fazlalığının belirtileri
  3. Magnezyum takviyesi kullanmanın faydaları nelerdir?
  4. B6 vitamini eksikliğinde görülen belirtiler
  5. B12 vitamini eksikliğinde görülen belirtiler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz
15 Aralık 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim!