Kuzu kulağı, halk arasında ekşi kulak, turşu otu, ekşi ot gibi isimlerle de bilinen çok yıllık bir bitkidir. Avrupa ve Batı Asya'ya özgü olan bu bitki, içeriğinde bol miktarda vitamin barındırır. Nemli ortamları seven bitki, doğada kendiliğinden yetişebilir. Özellikle Nisan Mayıs aylarında sık sık rastlanan kuzukulağı, ekşi, limon benzeri bir tada sahiptir. Genelde çorba, güveç gibi yemeklerde kullanılır.
Kuzukulağının Besin Değerleri
Kuzukulağı, düşük kalorilidir. Aynı zamanda lif, magnezyum, A vitamini ve C vitamini içeriği yüksektir. Bir fincan kuzukulağı şunları içerir;
- Kalori: 29 kcal
- Yağ: 1 gram
- Protein: 2,5 gram
- Karbonhidrat: 4 gram
- C vitamini: Günlük değerin %71'i
- Magnezyum: Günlük değerin %33'ü
- A vitamini: Günlük değerin %30'u
- Demir: Günlük değerin %18'i
- Bakır: Günlük değerin %19'u
- Potasyum: Günlük değerin %11'i
- B6 vitamini: Günlük değerin %10'u
Kuzukulağının Faydaları Nelerdir?
- Kuzukulağı, vücudu serbest radikallere karşı koruyan antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, kuzukulağının fenolik asitler, flavonoidler, triterpenler, karotenoidler, antrakinonlar, stilbenoidler gibi antioksidanlar bakımından zengin olduğunu göstermektedir.
- Bir test tüpü çalışması, 10 bitki özünün antioksidan özelliklerini karşılaştırdı ve kırmızı kuzukulağının en yüksek antioksidan aktiviteyi sergilediğini buldu.
- Hayvan çalışmaları, kuzukulağının belirli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini bulmuştur. Ancak insanlar üzerindeki etkisi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
- Kuzukulağının kalp sağlığının çeşitli yönlerini iyileştirebileceği düşünülmektedir.
- Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, kuzukulağı özünün kan pıhtısı oluşumunu azaltmak için belirli yolları değiştirdiği gözlemlenmiştir.
Kuzukulağının Potansiyel Yan Etkileri Nelerdir?
- Bazı bireylerin kuzukulağına karşı alerjisi olabilir. Yedikten sonra olumsuz bir semptom yaşarsanız veya bitkilere karşı alerjiniz varsa, kuzukulağı yemekten kaçının.
- Kuzukulağının kalsiyum gibi minerallerin emilimini engelleyebilen oksalat içerdiğini unutmayın. Kuzukulağı böbrek taşlarına sebep olabilir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler, emziren anneler ve çocuklar, kuzukulağı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Karadut özünün faydaları nelerdir?
- Kuru incir neye iyi gelir?
- Ayva yaprağının faydaları nelerdir?
- Çam kozalağı pekmezi ne işe yarar?
- Bal kabağı neye iyi gelir?