Kuru Meyve: İyi mi Kötü mü?
Kurutulmuş meyve, lif ve besin alımınızı artırabilir ve vücudunuza büyük miktarlarda antioksidan sağlayabilir. Ama aynı zamanda yüksek karbonhidratlı, şekerli ve çok kalorili bir besindir. Kuru meyve: iyi mi kötü mü?

Kurutulmuş meyve, lif ve besin alımınızı artırabilir ve vücudunuza büyük miktarlarda antioksidan sağlayabilir. Ama aynı zamanda yüksek karbonhidratlı, şekerli ve çok kalorili bir besindir ve çok fazla yerseniz sorunlara neden olabilir. Kurutulmuş meyveler hakkında bilgiler çok çelişkilidir. Bazıları bunun besleyici, sağlıklı bir atıştırmalık olduğunu söylerken, diğerleri şekerden daha iyi olmadığını iddia ediyor. Bu, kurutulmuş meyve ve sağlığınızı nasıl etkileyebileceği hakkında ayrıntılı bir yazıdır.

Kurutulmuş Meyve Nedir?

Kurutulmuş meyve, kurutma yöntemleriyle su içeriğinin neredeyse tamamı alınmış meyvedir. Bu işlem sırasında meyve küçülür ve geriye küçük, enerjisi yoğun bir kurutulmuş meyve kalır.

Kuru üzüm en yaygın türdür, bunu hurma, kuru erik, incir ve kayısı takip eder. Bazen şekerlenmiş formda (şeker kaplı) diğer kuru meyve çeşitleri de mevcuttur. Bunlara mango, ananas, kızılcık, muz ve elma dahildir. Kurutulmuş meyveler, taze meyvelerden çok daha uzun süre saklanabilir ve özellikle soğutmanın olmadığı uzun yolculuklarda kullanışlı bir atıştırmalık olabilir.

Kurutulmuş Meyve Mikrobesinler, Lif ve Antioksidanlarla Yüklenir

Kurutulmuş meyveler oldukça besleyicidir. Bir parça kurutulmuş meyve, taze meyve ile yaklaşık aynı miktarda besin içerir, ancak çok daha küçük bir pakette yoğunlaştırılır. Ağırlık olarak, kurutulmuş meyve, taze meyvenin lif, vitamin ve minerallerinin 3,5 katına kadar içerir. Bu nedenle, bir porsiyon, folat gibi birçok vitamin ve mineralin önerilen günlük alımının büyük bir yüzdesini sağlayabilir. Ancak, bazı istisnalar vardır. Örneğin, meyve kurutulduğunda C vitamini içeriği önemli ölçüde azalır. Kurutulmuş meyveler genellikle çok miktarda lif içerir ve özellikle polifenoller olmak üzere harika bir antioksidan kaynağıdır. Polifenol antioksidanlar, gelişmiş kan akışı, daha iyi sindirim sağlığı, azalan oksidatif hasar ve birçok hastalık riskinin azalması gibi sağlık yararları ile ilişkilidir.

Kurutulmuş Meyvenin Sağlığa Etkileri

Birkaç çalışma, kurutulmuş meyve yiyen kişilerin, kuru meyve yemeyen kişilere kıyasla daha hafif olma ve daha fazla besin alma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu çalışmalar gözlemsel niteliktedir, bu nedenle, kurutulmuş meyvenin gelişmelere neden olduğunu kanıtlayamazlar. Kurutulmuş meyveler ayrıca güçlü antioksidanlar da dahil olmak üzere birçok bitki bileşiği için iyi bir kaynaktır.


Kuru Üzüm Bazı Hastalıkların Riskini Azaltabilir

Kuru üzüm kuru üzümdür. Lif, potasyum ve sağlığı geliştiren çeşitli bitki bileşikleri ile doludurlar. Düşük ila orta glisemik indeks değerine ve düşük insülin indeksine sahiptirler. Bu, kuru üzümlerin yemeklerden sonra kan şekerinde veya insülin seviyelerinde büyük artışlara neden olmaması gerektiği anlamına gelir. Çalışmalar, kuru üzüm yemenin şunları yapabileceğini gösteriyor:

  1. Düşük kan basıncı.
  2. Kan şekeri kontrolünü iyileştirin.
  3. Enflamatuar belirteçleri ve kan kolesterolünü azaltın.
  4. Tokluk hissinin artmasına yol açar.
  5. Tüm bu faktörler, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı geliştirme riskinin azalmasına katkıda bulunmalıdır.


Kuru Erik Doğal Müshildir ve Hastalıklarla Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Kuru erik kuru eriklerdir. Lif, potasyum, beta-karoten (A vitamini) ve K vitamini açısından zengin oldukları için oldukça besleyicidirler. Doğal müshil etkileri ile bilinirler. Bunun nedeni, bazı meyvelerde doğal olarak bulunan sorbitol adı verilen yüksek lif içeriği ve şeker alkolüdür. Kuru erik yemenin dışkı sıklığını ve tutarlılığını iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kuru erik, başka bir yaygın ilaç olan psyllium'dan kabızlığı gidermede daha etkili olarak kabul edilir. Harika bir antioksidan kaynağı olan kuru erik, LDL kolesterolün oksidasyonunu engelleyebilir ve kalp hastalığı ile kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Kuru erik, osteoporozla savaşmaya yardımcı olabilecek bor adı verilen bir mineral açısından da zengindir. Ayrıca kuru erik çok tok tutar ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olmaz.


Hurma Hamileliğe Fayda Sağlayabilir ve Çeşitli Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olabilir

Hurma inanılmaz derecede tatlıdır. Harika bir lif, potasyum, demir ve çeşitli bitki bileşikleri kaynağıdırlar. Tüm kurutulmuş meyveler arasında, vücuttaki oksidatif hasarın azalmasına katkıda bulunan en zengin antioksidan kaynaklarından biridir. Hurmaların glisemik indeksi düşüktür, bu da onları yemenin kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olmaması gerektiği anlamına gelir.

Hurma tüketimi, hamile kadınlar ve doğum eylemi ile ilgili olarak da incelenmiştir. Gebeliğin son birkaç haftasında düzenli olarak hurma yemek, servikal genişlemeyi kolaylaştırmanın yanı sıra indüklenmiş doğum ihtiyacını azaltabilir.

Kurutulmuş Meyve Doğal Şeker ve Kalori Açısından Yüksektir

Meyveler önemli miktarda doğal şeker içerir. Kurutulmuş meyveden su çıkarıldığı için, bu, tüm şeker ve kalorileri çok daha küçük bir pakette toplar. Bu nedenle kuru meyve, hem glikoz hem de fruktoz dahil olmak üzere kalori ve şeker açısından çok yüksektir. Aşağıda, kurutulmuş meyvenin doğal şeker içeriğine ilişkin bazı örnekler verilmiştir

  1. Kuru üzüm: %59
  2. Tarihler: %64–66
  3. Kuru erik: %38
  4. Kayısı: %53
  5. İncir: %48

Bu şeker içeriğinin yaklaşık %22-51'i fruktozdur. Çok fazla fruktoz yemenin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Buna artan kilo alma, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riski dahildir. 25 gram kuru üzüm kısmı, neredeyse tamamen şekerden olmak üzere 84 kalori içerir. Kurutulmuş meyve tatlı ve enerji açısından yoğun olduğundan, bir seferde büyük miktarlarda yemek kolaydır, bu da aşırı şeker ve kalori alımına neden olabilir.

Şeker İlaveli Kurutulmuş Meyvelerden Kaçının (Şekerlenmiş Meyve)

Bazı kuru meyveleri daha tatlı ve çekici hale getirmek için kurutulmadan önce şeker veya şurup ile kaplanır. Şeker eklenmiş kuru meyvelere “şekerlenmiş” meyve de denir. Eklenen şekerin sağlık üzerinde zararlı etkileri olduğu, obezite, kalp hastalığı ve hatta kanser riskini artırdığı defalarca gösterilmiştir. İlave şeker içeren kuru meyvelerden kaçınmak için ambalajın üzerindeki içerikleri ve beslenme bilgilerini okumak çok önemlidir.

Kurutulmuş Meyve Sülfit İçerebilir, Mantar ve Toksinlerle Kirlenmiş Olabilir

Bazı üreticiler kuru meyvelerine sülfit adı verilen koruyucular ekler. Bu, kuru meyvenin daha çekici görünmesini sağlar çünkü meyveyi korur ve renk atmasını önler. Bu, esas olarak kayısı ve kuru üzüm gibi parlak renkli meyveler için geçerlidir. Bazı kişiler sülfitlere karşı hassas olabilir ve bunları yuttuktan sonra mide krampları, deri döküntüleri ve astım atakları yaşayabilir. Sülfitlerden kaçınmak için, parlak renkli yerine kahverengi veya grimsi olan kuru meyveleri seçin. Uygun şekilde saklanmayan ve işlenmeyen kuru meyveler ayrıca mantarlar, aflatoksinler ve diğer toksik bileşiklerle kontamine olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hurma nasıl kurutulur?
  2. Kurutulmuş mangonun faydaları nelerdir?
  3. Hurma ve kuru erik arasındaki farklar?
  4. Kuru incir nasıl saklanır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!