Şüphesiz ki hayattaki en büyük neşe kaynaklarından biri ev yapımı kurabiyelerdir. Fakat eğer henüz tadına bakamadan kurabiyeleriniz bayatlıyorsa bu neşe sona erebilir. Güzel haber ise aslında kurabiyelerin her zaman daha sonra yenilmek üzere saklanabilir olması. Kurabiyenin ömrünün uzatılması için birkaç ipucumuz var. Yumuşak kurabiyeleri, çıtır kurabiyeleri ve kurabiye hamurunu saklamanın en iyi yollarının yanı sıra asla unutmamanız gereken birkaç kurabiye saklama kuralı için okumaya devam edin.
Kurabiyeleri Saklarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yumuşak Kurabiyeler Nasıl Saklanmalı?
Yemek pişirme dehası Darcy Lenz’a göre yumuşak kurabiye saklamanın yolu hava akışını en aza indirgemekten ve böylece kurabiyelerinizin nem kaybetmemesinden geçiyor. Kurabiyeler (ve diğer unlu mamuller) havaya maruz kaldıklarında, nişasta molekülleri kristalleşmeye ve glütenden su almaya başlar ve bu da bayatlığa neden olur. Cheesecake çubukları, kekler ve buzlu kurabiyeler gibi yumuşak kurabiyeler hava geçirmez bir kapta (cam yemek hazırlama kapları veya plastik saklama kapları gibi) tek bir katman halinde saklanmalıdır, böylece birbirine yapışmazlar. Aynı şey yapışkan veya soslu kurabiyeler için de geçerlidir. Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Çıtır Kurabiyeler Nasıl Saklanır?
Kurabiye, zencefilli kurabiye ve çözülmemiş çubuk kurabiyeler gibi çıtır kurabiyeler birden çok katmanda saklanabilir. Kurabiyenin yapısına bağlı olarak, daha sert kurabiyeleri birkaç farklı şekilde saklayabilirsiniz. Dayanıklı kurabiyeler (çikolata parçacıklı kurabiyeleri veya sert ayarlanmış krema içeren kurabiyeleri düşünün) bir arada saklanabilir. Çok dayanıklı olmayan kurabiyelerin ise ayrılması gerekecektir bunun için de katmanlar arasında bariyer olması için parşömen kağıdı, streç folyo ve tortilla ekmeği kullanabilirsiniz. Çıtır çıtır kurabiyeler ayrıca bir kurabiye kavanozunda saklanabilir ayrıca bu durumda içeri sızan küçük miktarlarda hava aslında dokularını korumalarına yardımcı olur.
Kurabiye Hamuru Nasıl Saklanır? Tüm zamanların en önemli ipuçlarından biri, kurabiye hamurunu daha sonra pişirmek için buzdolabında veya dondurucuda saklayabilmeniz (ve saklamanız) gerektiğidir. Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır. Kurabiye hamurunu, nerede saklıyor olursanız olun, hava geçirmez bir kapta saklayın. Kurabiye Hamuru Nasıl Dondurulur? Kurabiye hamurunu donduracaksanız önce yuvarlayın veya toplar halinde toplayın ve parşömen kaplı bir fırın tepsisine bir saat boyunca (veya sertleşene kadar) dondurun. Hızlı bir dondurma, kurabiye hamurunuzun birbirine yapışmasını önlemeye ve şeklini korumasına yardımcı olur. Bu bittiğinde hamuru bir dondurucu poşetine veya başka bir hava geçirmez kaba yerleştirin. Kurabiye Hamurunun Çözülmesi Dondurulmuş kurabiye hamuru toplarının pişirmeden önce çözülmesine gerek yoktur (pişirme süresine sadece birkaç dakika eklemeniz gerekir), ancak isterseniz bir gece buzdolabında çözülmesine izin verebilirsiniz. Şekere batırılmış veya yuvarlanmış bir kurabiye yapıyorsanız, hamuru dondurmadan önce yuvarlamak yerine hamur çözüldükten sonra şekeri eklemek daha iyidir. Hamuru dilimlemek için donmuş kurabiyenin de çözülmesi gerekecektir. Şunlara da göz atın;