Kumaştan Reçel ve Jöle Lekeleri Nasıl Çıkarılır?
Reçel ya da jöleler genellikle meyvelerden yapılır. Jöle ya da reçellerden herhangi biri kumaş, halı veya döşeme üzerine döküldüyse nasıl çıkarılır sizler için anlattık. İşte, kumaştan reçel ve jöle lekeleri nasıl çıkarılır?

Üzüm, şeftali, çilek veya portakal marmelatı dahil olmak üzere reçeller ve jöleler, meyve veya sebzeler, baharatlar ve şeker kombinasyonundan yapılır. Bu reçel ve jöle çeşitlerinden herhangi birini kumaş, halı veya döşeme üzerine dökerseniz, standart ev ürünleri kullanarak çıkarmak oldukça kolaydır. Tek istisna, yapay renklendirme eklenmişse, kaldırma görevi biraz daha zordur, ancak yine de potansiyel olarak çıkarılabilir.

Ne yaparsanız yapın, gömleğinize düşen lekeyi silmek için peçeteyi kapın ve yüksek ısı lekeyi kurup kalıcı hale getirebileceğinden, hala lekeli bir ürünü asla makineli kurutucuya atmayın. Giysi, halı ve döşemelerdeki reçel ve jöle lekelerini nasıl çıkaracağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Başlamadan önce, herhangi bir şey yapmadan önce lekeli giysinin üzerindeki kumaş bakım etiketini kontrol edin. Bu reçel ya da jöle, yalnızca kuru temizleme olarak etiketlenmiş bir kumaşa düştüğünde, katıları körelmiş bir bıçak, kaşık ve hatta bir kredi kartının kenarıyla olabildiğince kaldırın. Nemi alın ve mümkün olan en kısa sürede kuru temizlemeye gidin. Lekeyi profesyonel temizleyicinize gösterin ve tanımlayın. Evde kuru temizleme seti kullanmayı seçerseniz, giysiyi kurutma torbasına koymadan önce lekeye verilen leke çıkarıcıyı uygulayın.

Yıkanabilir Kumaşlardaki Reçel ve Jöle Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Meyve ve sebzeler, genellikle nihai üründe değişen renk yoğunluğunda görülen bir bitki bileşeni olan tanen içerir. Meyve veya sebzedeki tanen, şeker ve baharatlarla birleşerek reçel ve jöle lekelerini oluşturur. Taze tanen lekeleri genellikle giysi veya masa örtülerini bakım etiketinde kumaş için önerilen en sıcak suda iyi bir çamaşır deterjanı ile yıkayarak çıkarılabilir.

  1. Kör bir bıçak, kaşık veya bir kredi kartının kenarını kullanarak katıların çoğunu kumaşın yüzeyinden mümkün olduğunca kaldırın. Lekeyi ovalamamaya veya silmemeye dikkat edin, çünkü bu sadece lekeyi kumaş liflerinin daha derinlerine doğru zorlar.
  2. Temiz beyaz bir bezi veya kağıt havluyu sade suya batırın ve giysiyi yıkayana kadar kumaşı kurulayın.
  3. Giysiyi bakım etiketine göre yıkayın, ardından lekeyi kontrol edin. Leke kalırsa, kurutucuya atmayın. Bunun yerine sonraki adımlara geçin.
  4. Oksijen bazlı ağartıcı solüsyonunu ve ılık suyu paket talimatlarını izleyerek karıştırın. Lekeli giysiyi tamamen batırmak için solüsyonu yeterince karıştırın. Öğenin en az dört saat veya gece boyunca ıslanmasına izin verin ve ardından her zamanki gibi yıkayın. Lekeli bölgeyi kontrol edin, iz kalırsa bu adımı tekrarlayın.
  5. Lekeyi tedavi etmek için asla bir kalıpta doğal sabun veya sabun pulları kullanmayın çünkü sabun, tanen lekelerinin çıkarılmasını zorlaştırabilir.

Halı ve Döşemelerdeki Reçel ve Jöle Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Herhangi bir mobilyayı temizlemeden önce, her zaman üreticinin döşeme temizleme üzerindeki bakım etiketini takip edin. Bu etiket, mobilyaların nasıl temizleneceğini gösteren harf kodları ile koltuk minderlerinin veya kumaş eteğin altında bulunabilir. Kumaşı aşırı ıslatmamaya özen gösterin çünkü mobilya minderlerindeki aşırı nem küf ve küflenme sorunlarına neden olabilir. Döşeme eski veya ipekse, katıları çıkarın ve bir döşeme temizleme uzmanına danışın.

  1. Mümkün olduğu kadar katıları çıkarmak için bir kaşık veya kör bir bıçak kullanın. Silmeyin veya ovalamayın çünkü lekeyi yalnızca halı liflerinin daha derinlerine itmiş olacaksınız.
  2. Bir çay kaşığı elde bulaşık deterjanı sıvısını iki bardak ılık suyla karıştırın. Temiz beyaz bir bezi veya kağıt havluyu solüsyona batırın. Jöle lekesini silin ve daha fazla leke çıkmayana kadar bezin temiz bir alanına geçin.
  3. Temizlenmiş alanı durulamak için bir bezi sade soğuk suya batırın. Temiz bir bezle kurulayın. Tüm sabunlu solüsyonu durulamak ve çıkarmak önemlidir çünkü kalan herhangi bir kalıntı aslında kiri çekebilir. Leke kalırsa bir sonraki adıma geçin, değilse halıyı havalandırın ve vakumlayın.
  4. Üreticinin etiketteki talimatlarına göre oksijen bazlı ağartıcı ve su solüsyonunu karıştırın ve lekeli alanı doyurun. Solüsyonun leke üzerinde en az dört saat kalmasına izin verin ve ardından kurulayın. Gerektiği kadar tekrarlayın.
  5. Temizlenmiş halı alanının doğrudan ısı ve güneş ışığından uzakta kurumasına izin verin. Kuruduğunda, halı liflerini kaldırmak için vakumlayın.


Reçel ve Jöle Lekelerini Çıkarmak için Ek İpuçları

Leke daha eskiyse ve kurumuş ve sertleşmişse veya reçele veya jöleye yapay boyalar eklenmişse ek işlem gerekebilir. Bu yöntemleri kullanmadan önce daima göze çarpmayan bir noktada test edin:

  1. Beyaz pamuklu giysiler veya çarşaflardaki lekeleri klorlu ağartıcı ile tedavi edebilirsiniz.
  2. Halıda kalan lekeleri hidrojen peroksite batırılmış temiz bir bezle silin. Ağartma meydana gelebileceğinden, bu işlem yalnızca beyaz veya çok hafif bir halı üzerinde kullanılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kola lekesi nasıl çıkartılır?
  2. Dondurma lekesi nasıl çıkartılır?
  3. Yastıktaki lekeler nasıl çıkartılır?
  4. Beyaz giysilerdeki lekeler nasıl çıkartılır?
  5. Ruj lekesi nasıl çıkartılır?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?