Krem Peynir Sağlıklı Mı?
Krem peynir sağlıklı mıdır? Krem peynirin faydaları nelerdir? Krem peynirin zararları nelerdir? İşte, krem peynir sağlıklı mı:

Krem peynir, pürüzsüz bir kıvama sahip yumuşak bir peynirdir. Hafif bir tada sahiptir ve kahvaltıların favorisi olan bu peynir genellikle ekmek, kraker ve simit ile birlikte tüketilir. Bu yazıda sizlere kerem peynir hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık. Sizlere krem peynir hakkında beslenme, sağlık yararları ve olumsuz yanlarından da bahsettik. İşte, krem peynir hakkında merak edilenler:

Krem Peynir Nasıl Yapılır?

Krem peynir tipik olarak kremadan yapılır ancak aynı zamanda krema ve süt kombinasyonu ile de yapılabilir. İlk olarak, krem, potansiyel olarak tehlikeli mikroorganizmaları öldürmek için pastörizasyonla ısıl işleme tabi tutulur. Ardından, peyniri hafif asidik hale getiren laktik asit bakterileri eklenir. Oradan, kremadaki yağ damlacıkları daha küçük ve daha düzgün damlalara ayrılarak pürüzsüz bir ürün oluşturur. Keçiboynuzu zamkı ve karagenan gibi katkı maddeleri peyniri kalınlaştırır. Son olarak, sıkılığı artırmak için bir bitki veya hayvan kaynağından elde edilen bir pıhtılaşma enzimi eklenir. Amerika Birleşik Devletleri'nde krem peynir en az %33 yağ içermeli ve ağırlıkça %55'ten az nem içermelidir. Ancak bazı ülkelerde daha yüksek yağ içeriği gerekebilir.


Besin Değerleri

Normal, çift kremalı, çırpılmış ve aromalı dahil olmak üzere birçok krem peynir türü satın alınabilir. Bu nedenle, beslenme profili spesifik ürün ve markaya bağlıdır. Ancak ortalama olarak 30 gram krem peynir aşağıdaki besin değerlerini içerir;

  1. Kalori: 99
  2. Protein: 2 gram
  3. Yağ: 10 gram
  4. Karbonhidrat: 2 gram
  5. Lif: 0 gram
  6. A Vitamini: Günlük Değerin %10'u
  7. Riboflavin (B2 vitamini): Günlük Değerin  %5'i

Krem peynir yağ oranı yüksektir ve az miktarda karbonhidrat ve protein içerir. İyi bir A vitamini kaynağıdır ve bir miktar riboflavine (B2 vitamini) katkıda bulunur.

Krem Peynirin Faydaları Nelerdir?

Krem peynirin lezzetli olmasının yanı sıra bazı sağlık yararları da vardır.


  1. A Vitamini Kaynağıdır

Krem peynir önemli miktarda A vitamini içerir. 30 gram krem peynir günlük A vitamini ihtiyacının %10’unu içerir.  Ayrıca bağışıklık sisteminizi destekler ve cildiniz, akciğerleriniz ve bağırsaklarınız gibi birçok dokunun bütünlüğünü korumaya yardımcı olur.


  1. Antioksidan İçerir

Krem peynir, vücudunuzu serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllere karşı koruyan birkaç antioksidan kaynağıdır. Vücudunuzdaki serbest radikal seviyeleri çok yükseldiğinde, hücresel hasara yol açabilir.

Krem peynir, özellikle göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin de dahil olmak üzere az miktarda karotenoid antioksidan içerir.


  1. Probiyotiktir

 Krem peynir, laktik asit bakterilerinden bir başlangıç kültürü kullanılarak yapılır. Bu bakterilerin bazıları, sağlık yararları sunan dost bakteriler olan probiyotiklerdir.


  1. Düşük Laktoz İçerir

Laktoz, süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Ancak bazı insanlar bu şekeri sindiremezler. Bu duruma laktoz intoleransı denir ve şişkinlik, gaz ve ishal gibi semptomlara neden olabilir. Bu duruma sahip kişiler süt ürünlerini sınırlamalı veya bunlardan kaçınmalıdır. Bununla birlikte, araştırmalar, laktoz intoleransı olan çoğu insanın, yemek başına 12 grama kadar küçük miktarlarda laktozu tolere edebileceğini göstermektedir. Krem peynir, 30 gram başına 2 gram laktoz içerir. Laktoz intoleransı olan kişiler bununla ilgili bir sorun yaşamayabilir.

Krem Peynirin Olası Dezavantajları Nelerdir?

Sağlığa faydalarına rağmen krem peynirin bazı dezavantajları olabilir.


  1. Düşük Protein

Krem peynir az miktarda protein içerir. 30 gram başına 2 gramdan az içerir. Bu, brie ve keçi peyniri de dahil olmak üzere diğer birçok yumuşak peynir türünden önemli ölçüde daha azdır. Protein, kas kütlesini ve gücünü korumak için gereklidir. Ayrıca yemeklerden sonra tok hissetmenize yardımcı olur. Bu nedenle et, balık, yumurta, fasulye, mercimek ve diğer süt ürünleri gibi bol miktarda başka iyi protein kaynağı yemelisiniz.


  1. Raf Ömrü Kısadır

Krem peynir nispeten kısa bir raf ömrüne sahiptir. İşleme, paketleme ve depolama gibi faktörler, taze kalma süresini etkiler. Pastörizasyon, tehlikeli mikroorganizmaları öldürse de, yüksek su içeriği hala mikrobiyal kontaminasyon riski taşır. Genelde krem peynir açıldıktan sonra 2 hafta içinde tüketilmeli ve buzdolabında saklanmalıdır. Mikrobiyal üremeyi azaltmak için temiz bir bıçakla yayın ve her zaman ambalajı tekrar kapatın. Krem peynir, son kullanma tarihine kadar bitmeli ve olağandışı bir koku veya küf fark ederseniz atılmalıdır.


  1. Krem Peynirlerin Kullanım Alanı Oldukça Geniştir

Krem peynir son derece çok yönlüdür. Kremsi dokusu, onu hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde popüler bir bileşen haline getirir. Esas olarak simit, kraker ve tost üzerine sürülerek kullanılsa da sandviç veya fırınlanmış patates dolgularına ve kremalı soslara da eklenir. Hatta enfes bir atıştırmalık veya başlangıç olarak somon füme ile eşleştirilebilir. Dahası, cheesecake'ler ve kek ve kurabiye gibi diğer tatlılar ile de birleştirilebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Vegan peynir tarifleri
  2. Fermente sebze tarifleri
  3. Dünyadaki en sağlıklı 14 sebze
  4. Sağlıklı probiyotikler nelerdir?


Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!