Közde kahve, kahve çekirdeklerinin ateşte közlenmesi ile hazırlanır. Bu sayede kahvenin tadı zenginleşir, kahvenin yoğun profili ortaya çıkar. Közde kahve, Türk kahvesi çeşidi olarak da bilinir. Burada önemli olan nokta kahveyi fazla yakmamaktır. Aksi halde acı bir tat profili oluşabilir. Bu yüzden pişirme esnasında dikkatli davranmak gerekir. Bazı detaylara dikkat ederek nefis bir kahve hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: İlk olarak kahve çekirdeklerini öğütün. Toz haline getirebilmek için, orta büyüklükte bir öğütme işlemi yapabilirsiniz. Gazlı ocağın üzerinde közleme yapabileceğiniz bir tava kullanmanız gerekir. Közü yüksek ateşte ısıtın. Közü doğrudan ocağın üzerinde ateşe tutarak da ısınmasını sağlayabilirsiniz. Isınan közün üzerine, kahve çekirdeklerini serpiştirin. Çekirdekleri dikkatlice karıştırın. Bu işlem ortalama 5-6 dakika sürer. Kahve çekirdeği iyice közlenince, soğuması için tabağa aktarabilirsiniz. Ayrıca soğuyan kahve çekirdeklerini kavanozda da saklayabilirsiniz.
Közde pişirdiğiniz kahve çekirdeklerini öğüttükten sonra filtre kahve makinesine veya french presse ekleyerek demleyebilirsiniz. Kahvenin üzerine su ve şeker ekleyin. 5-10 dakika demledikten sonra afiyetle içebilirsiniz.
Közleri ısıtmaya başlayın. 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi, 1 fincan su ve isteğe göre şeker de ekleyebilirsiniz. Cezvedeki su ve kahveyi hafifçe karıştırın ve cezveyi közün üzerine alın. Bir taşım pişirin. Piştikten sonra köpükleri alarak fincana aktarın. Cezveyi köze alarak bir taşım daha pişirin. Pişirme işleminin ardından kahveyi fincana dökün. Közde Türk kahvesini afiyetle içebilirsiniz.
Lezzetli bir kahve hazırlamak için, mutlaka kaliteli kahve çekirdekleri kullanın. Taze ve yüksek kaliteli çekirdekler, mükemmel bir tat profili elde etmenizi sağlar.
Kahve çekirdeklerini közde pişirirken ortam sıcaklığını kontrol edin. Közleri maşa yardımıyla çevirip ocaktan alabilirsiniz. Közleri çevirirken çok dikkatli olun.
Kahve çekirdeklerini közde kavurduktan sonra, mutlaka dinlendirin. Bu sayede kahve aroması daha lezzetli olacaktır. Kavurma işleminden sonra, 12-24 saat boyunca dinlendirme yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;