Közde Kahve Nasıl Yapılır?
Közde kahve, Türk kahvesinin en lezzetli versiyonlarından biridir. Peki, közde kahve nasıl yapılır ve nelere dikkat edilir? İşte, közde kahve yapmak için bilmeniz gerekenler:

Közde kahve, kahve çekirdeklerinin ateşte közlenmesi ile hazırlanır. Bu sayede kahvenin tadı zenginleşir, kahvenin yoğun profili ortaya çıkar. Közde kahve, Türk kahvesi çeşidi olarak da bilinir. Burada önemli olan nokta kahveyi fazla yakmamaktır. Aksi halde acı bir tat profili oluşabilir. Bu yüzden pişirme esnasında dikkatli davranmak gerekir. Bazı detaylara dikkat ederek nefis bir kahve hazırlayabilirsiniz.

Közde Kahve Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. Taze kahve çekirdekleri
  2. Kahve öğütücü
  3. Su
  4. Közleme yapabileceğiniz bir araç
  5. Tatlandırıcı veya şeker

Yapılışı: İlk olarak kahve çekirdeklerini öğütün. Toz haline getirebilmek için, orta büyüklükte bir öğütme işlemi yapabilirsiniz. Gazlı ocağın üzerinde közleme yapabileceğiniz bir tava kullanmanız gerekir. Közü yüksek ateşte ısıtın. Közü doğrudan ocağın üzerinde ateşe tutarak da ısınmasını sağlayabilirsiniz. Isınan közün üzerine, kahve çekirdeklerini serpiştirin. Çekirdekleri dikkatlice karıştırın. Bu işlem ortalama 5-6 dakika sürer. Kahve çekirdeği iyice közlenince, soğuması için tabağa aktarabilirsiniz. Ayrıca soğuyan kahve çekirdeklerini kavanozda da saklayabilirsiniz. 

Közde pişirdiğiniz kahve çekirdeklerini öğüttükten sonra filtre kahve makinesine veya french presse ekleyerek demleyebilirsiniz. Kahvenin üzerine su ve şeker ekleyin. 5-10 dakika demledikten sonra afiyetle içebilirsiniz.

Közde Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Közleri ısıtmaya başlayın. 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi, 1 fincan su ve isteğe göre şeker de ekleyebilirsiniz. Cezvedeki su ve kahveyi hafifçe karıştırın ve cezveyi közün üzerine alın. Bir taşım pişirin. Piştikten sonra köpükleri alarak fincana aktarın. Cezveyi köze alarak bir taşım daha pişirin. Pişirme işleminin ardından kahveyi fincana dökün. Közde Türk kahvesini afiyetle içebilirsiniz.

Közde Kahve Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Kaliteli kahve çekirdeklerini seçin

Lezzetli bir kahve hazırlamak için, mutlaka kaliteli kahve çekirdekleri kullanın. Taze ve yüksek kaliteli çekirdekler, mükemmel bir tat profili elde etmenizi sağlar.

  1. Ortam sıcaklığı

Kahve çekirdeklerini közde pişirirken ortam sıcaklığını kontrol edin. Közleri maşa yardımıyla çevirip ocaktan alabilirsiniz. Közleri çevirirken çok dikkatli olun. 

  1. Kahveyi dinlendirin

Kahve çekirdeklerini közde kavurduktan sonra, mutlaka dinlendirin. Bu sayede kahve aroması daha lezzetli olacaktır. Kavurma işleminden sonra, 12-24 saat boyunca dinlendirme yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kumda Türk kahvesinin farkı nedir?
  2. Dibek kahvesi nasıl ortaya çıktı?
  3. Arap kahvesi nasıl yapılır?
  4. Nitro kahve nasıl yapılır?
  5. Kahve çekirdeklerini kömürde kavurmak mümkün mü?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk