Koşer Tuz Nedir, Nasıl Kullanılır?
Koşer tuz nedir? Koşer tuz nerede satılır ve nasıl kullanılır? Koşer tuzun faydaları nelerdir? İşte, yemeklerinize lezzet katabileceğiniz koşer tuzun özellikleri ve kullanımı:

Tuzlu suyun buharlaşmasıyla elde edilen koşer tuz, katkı maddesi içermeyen doğal yapısı ile tanınır. İri tanelere sahip olan bu tuz, kristal parçacıklarına benzeyen taneciklere ve geniş bir yüzeye sahiptir. Sofra tuzuna oranda daha büyük ve daha esmer olan bu tuz, iyot içermediği için lüks restoranlarda tercih edilir. Yahudilerin koşer yemek kültürüne ait bir kavramdır. Bu tür ülkelerde sertifikalı tuz olarak bilinir. Ülkemizde ise sınırlı bir kullanıma sahip olduğu için marketlerde bulunması oldukça zordur. Ancak gurme ürünler satan özel dükkanlardan veya online sitelerden temin edilebilir. Koşer tuz, kimyasal işlemlere tutulmadığı için kısa sürede nemlenir. Bu yüzden ambalajı açıldıktan sonra ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. 


Koşer Tuz Nasıl Kullanılır?

  1. Bu tuz, özellikle lüks restoranlarda et ve balık yemeklerinde tercih edilir. Et ve balığın yüzeyine daha iyi yapışır. 
  2. Pirzola, rosto ve tavada et dilimi hazırlarken kullanılan bu tuz, etin daha çabuk pişmesini de sağlar. 
  3. Koşer tuz, deniz tuzunun kullanıldığı her yemeğe ilave edilebilir. 
  4. Ağızda çabuk çözülmediği için yemeğe tuzlu bir tat vermez. Bu yüzden çeşitli baharatlarla birlikte salatalara ilave edilebilir. 
  5. Bazı mutfaklarda ekmek ve çörek gibi hamur işlerine de eklenir.
  6. Fırın yemeklerinde tercih edilmez.
  7. İyot içermediği için, tansiyon hastalarına önerilen tuzlardan biridir. 

Koşer Tuz ve Sofra Tuzunun Farkı Nedir?

  1. Doku, üretim süreci, tane boyutu ve katkı maddeleri farklıdır.
  2. Sofra tuzu katkı maddesi içerirken, koşer tuz daha doğal bir içerikten oluşur.
  3. Koşer tuzu geniş yüzeylere sahip pullu kristal taneciklerden oluşur ve parmakla sıkıştırılması kolaydır. Sofra tuzu ise küçük tanecikli bir yapıya sahiptir.
  4. Koşer tuzun suda ve yemeklerde çözünmesi, sofra tuzuna göre daha uzun sürer.
  5. Sofra tuzunun tadını güçlendirmek için yapısında birçok katkı maddesi bulunur. En yaygını ise iyottur. 
  6. İçeriğindeki maddelerden dolayı koşer tuzunun daha sağlıklı olduğu düşünülür.


Şunlara da göz atın;

  1. İyotlu tuz kullanılmalı mı?
  2. Kaya tuzunun faydaları neler?
  3. Tuz sağlıklı mı, zararlı mı?
  4. Tuz çeşitleri nelerdir?
  5. Epsom tuzu nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi