Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak; Covid-19 gibi virüslere karşı yanıt vermesi veya en azından aşı bulunana kadar virüsle karşılaşsanız bile vücut direncinizin yüksek kalmasını sağlamak zorundasınız. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyız diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabının da kesinlikle “sağlıklı beslenme” olduğunu bilin.
Dünyada yaygın olarak bilinen kişiselleştirilmiş tıp, kişiye özgü sağlık yaklaşımlarını moleküler düzeyde izlemek için kullanılırken aynı zamanda kişisel beslenme modeli ile de yakından ilgili. Genetik testlerle belirlenen genetik kimlik kartı nasıl besleneceğinizi de belirliyor ve kişiselleştirilmiş tıp uzmanı Dr.Sibel Özgül’e göre herkesin kişiselleştirilmiş bir beslenme düzeni oluşturması gerekiyor. Bu, ne kadar kalori alacağınızdan, ne tür beslenmeniz gerektiğine kadar geniş bir yelpazede belirlenebiliyor. Birisi için uygun olan bir beslenme modelinin bir başkası için tehlike yaratabildiğine dikkat çeken Özgül’e göre beslenme modelleri kişiye özel ve genlerine göre kurgulanmalı. Bağışıklık sistemini güçlendirecek ve herkes için geçerli genel kurallara gelince... Herkesin genel olarak yapması gerekenlerden bir tanesi işlenmiş gıda kullanmamak. İşlenmiş gıda, vücutta enflamasyonu artıranak tüm hastalıklara zemin hazırlar. Ne kadar doğal, ne kadar pakete girmemiş ve rafine olmamış ürün kullanırsak o kadar sağlıklı oluruz. Glisemik endeksi yüksek gıdalardan uzak durmak önemlidir. Günlük yeteri kadar su tüketilmesi bir diğer önemli nokta. Su hayattır ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. İçtiğiniz suyun kaynağı ve neyin içinde saklandığı çok önemlidir. Su kesinlikle camda saklanmalı ve camdan içilmelidir. Beslenme düzeni içinde gluten, glikoz, laktoz barındıran ürünler bulunduğunda vücudunuz bunlara karşı cevap oluşturur bu durum bağışıklık siteminizi olumsuz etkiler, immün sistem organizma ve toksinlere karşı alarma geçip direnç gösterir. Yani beslenme alışkanlıkları bağışıklık sistemi üzerinde olumlu ya da olumsuz etkilere sahiptir. Yeterli alınmayan protein, karbonhidrat, yağ ve mineral alanındaki eksiklikler de zayıflamış bağışıklığın en büyük nedenidir. Yetersiz ve kötü beslenme enfeksiyondan obeziteye, kronik hastalıklardan kansere kadar, pek çok hastalığa zemin hazırlar. İyi beslenme alışkanlıklarının stres yönetiminden uyku durumunu düzeltmeye, vücudun toksinlerle savaşma yeteneğine kadar büyük etkileri vardır. PİŞİRME TEKNİKLERİNE DİKKAT! Bazı yiyeceklerin pişirme teknikleri çok önemlidir. İçindeki etken maddeden dolayı pişirmeden yenilmesi gereken gıdalar kadar, nasıl pişirileceğini iyi bilmemiz gereken gıdalar da var. Sağlık için doğru pişirmek, gıdaları mevsiminde tüketmek ve ithal edilmiş meyve ve sebzelerden uzak durmak gereklidir. ŞEKER ZEHİR ETKİSİNDEDİR… Vitaminleri, mineralleri dengede almanın yanı sıra, şekerden uzak durmak da çok önemli. Şeker kanser hücrelerini besler; diyabet ve insülin direnci gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. GENETİĞİNİZE GÖRE BESLENİN. Artık biyolojik silahlarla savaşılan salgınlara maruz kaldığımız bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle vücudumuzun virüslere karşı güçlü olabilmesi için bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması gerekiyor. Bağışıklık sistemimizin nasıl kuvvetli olduğunu genetiğimize göre belirleyebiliriz. Bu sonuçlara göre hangi besinleri öncelikli tüketmemiz gerektiği, gluten hassasiyeti, laktoz intoleransı, tuz, kafein ve alkol hassasiyeti, kalp damar sağlığı, şeker ve yağ metabolizması, vitamin emilim ve kullanımı gibi pek çok kişisel özellik tespit edilmeli ve genetik haritamıza göre tüketilmelidir. Bünyenizin ilaçlara verdiği cevaplar gibi besinlere verdiği tepki farklılıklarını anlamlandıran immün sistem, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Unutmayın. YAZI: NEVİN SARIPINAR Şunlara da göz atın;
Kişiselleştirilmiş Tıp Uzmanı Dr. Sibel Özgül
Sağlıklı beslenmenin tanımının kime göre ve neye göre olduğu sorusunu sizler için Kişiselleştirilmiş Tıp Uzmanı Dr.Sibel Özgül’e sorduk.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER