Altılı soda paketini veya herhangi bir konserve ürününü asla saklamamanız gereken bir yer var ve o da dondurucudur. Çok basit gibi görünüyor, ama bu hepimizin başına gelir. Sıcakken ve susadığınızda ve damağınızı tazeleyecek serin bir şey istediğinizde, hiçbir şey buz gibi bir içeceğin yerini tutamaz; ancak bir kutuyu dondurucuya koymak ve onu unutmak, karmaşaya yol açabilir.
İçinde sıvı bulunan bir dondurucuya gazoz veya diğer gıda kutularını koyduğunuzda, bu sıvılar genleşir (örneğin su %9 oranında genleşir) ve eğer kutuda ihtiyaç duyulan alanı karşılayacak yer yoksa, Kutunun dondurucuda patlaması veya onu açmaya gittiğinizde patlaması muhtemeldir. Her iki durumda da dağınık, sorunlu ve güvensizdir.
Sorunlara neden olan yalnızca dondurucu su değildir. Gazlı içecek söz konusu olduğunda, her şey karbonatlamayla ilgilidir. Gazlı içecekleri dondurucuya koyduğunuzda, su donarken su ve karbondioksit ayrışır. Karbondioksitin kuru buza dönüşmesi için -78 dereceye ulaşması gerekir ki bu muhtemelen evinizdeki dondurucuda meydana gelmez. Ancak kutudaki suyu dondurduğunuzda, tüm karbondioksiti de küçük bir alana itmiş olursunuz, bu da daha fazla basınç yaratır. İşte o zaman işler tehlikeli olabilir.
Peki bunun yerine ne yapmalısınız? Bir şeyi hızlı bir şekilde soğutmanız gerekiyorsa, buz, tuz ve suya yönelerek serinletebilirsiniz. Sadece soğutmaya çalıştığınız şeyi alacak kadar büyük bir kaba, yarısı buz, yarısı su ve yaklaşık yarım bardak sofra tuzuna ihtiyacınız var. Kutularınızı 15 dakika kadar kısa bir süre boyunca buna koyun ve kısa sürede güzel, soğuk bir içeceğin tadını çıkaracaksınız.
Şunlara da göz atın;