Kolay Yaz Yemekleri: Yazlıkta, Tatilde Yapılan 25 Pratik Tarif
Yaz aylarında hem bunaltıcı havalardan kurtaracak, hem de midenizi yormayacak tarifler arıyorsanız doğru yerdesiniz. İşte, yazlıkta veya tatildeyken kolayca yapabileceğiniz 25 nefis yaz yemeği tarifi:

Yazın sıcak havalardan bunalırken yemek hazırlamak ve yemek her zamankinden daha zor oluyor. Hem kilo kontrolünü sağlamak, hem de mideyi rahatlatmak için daha hafif yemeklere yöneliyoruz. İşte, tam da bu yüzden yaz aylarında kolayca hazırlayabileceğiniz tarifleri sizler için derledik. 


  1. Domates Soslu Makarna


Malzemeler;

  1. 1 Paket Penne Makarna
  2. 3 Adet Orta Boy Domates
  3. 1 Tatlı Kaşığı Salça
  4. 1 Diş Sarımsak 
  5. 1 Küçük Boy Soğan
  6. Nane
  7. Kuru Fesleğen
  8. Pul Biber
  9. Tuz 
  10. Sıvı yağ 


Yapılışı: Derin bir tencereye su, tuz eklenir ve bir miktar sıvıyağ eklenir. (Makarnanın yapışmasını engeller.) Yüksek ateşte kaynamaya bırakılır ve kaynadıktan sonra makarna eklenir. 8-9 dk haşlandıktan sonra süzülür. Bir tavada önce küp küp doğranmış soğanlar yağda kavrulur. İçerisine salça ve sarımsak eklenir. Her şey kavurulduktan sonra rendelenmiş domatesler eklenir ve bir süre daha pişirilir. Baharatı ve tuzu eklenir ve en son içerisine yarım su bardağı su eklenerek biraz daha kaynattıktan sonra makarnalar ilave edilerek karıştırılır. İsteğe göre üzerine peynir ile servis edilir. 


  1. Ayran Çorbası


Malzemeler;

  1. 1 Su Bardağı Buğday
  2. 1 Su Bardağı Nohut
  3. 250 gr Süzme Yoğurt
  4. 250 gr Yoğurt
  5. 1 Su Bardağı Su
  6. Tuz
  7. Dereotu 


Yapılışı: Buğday ve nohudu bir gece önceden ıslatın. Buğday ve nohudu ayrı tencerelerde yumuşayana kadar pişirin. Yoğurtları derin bir kap içerisinde tuz ile iyice çırpın. İçerisine suyu ekleyip çırpmaya devam edin. Buğday ve nohudu ekleyip en son olarak dereotunu ekleyin ve karıştırıp dolapta soğuttuktan sonra servis ediniz. 


  1. Isırgan Otu Çorbası


Malzemeler;

  1. 500 gr Isırgan
  2. 200 gr Buğday (önceden ıslatılmış)
  3. 1 kg Yoğurt
  4. 1 Adet Yumurta
  5. 2 Yemek Kaşığı Un
  6. Zeytinyağı 


Yapılışı: Buğdayları bir tencere içerisinde 2 litre suda yumuşayana kadar haşlayın. İnce şekilde kıyılmış ısırganları üzerine ekleyin ve 30 dk pişirin. Yoğurt, un ve yumurtayı derin bir kap içerisinde çırpın ve sıcak çorba suyundan hızlıca ekleyip karıştırın. Ilıyan terbiyeyi tencereye ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Kaynayana kadar devamlı karıştırın ve 5 dk kaynatın. Üzerine zeytinyağı dökerek sıcak servis edin. Dilerseniz haşlanmış yumurta ve taze soğan ekleyebilirsiniz. 


  1. Domates Çorbası


Malzemeler;

  1. 4 adet Domates
  2. 2 adet Kırmızı biber
  3. 6 Su Bardağı Su
  4. 6-7 Yaprak Taze Fesleğen
  5. 3 Diş Sarımsak
  6. 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  7. Sıvıyağ 


Yapılışı: Derin bir tencerede kırmızı biberleri tereyağı ve sıvıyağ ile kavurun. Üzerine doğanmış sarımsak ve domatesleri ekleyip kavurun. Suyu, tuzu ve fesleğenleri ekleyip kaynayana kadar pişirin. Mixer yardımıyla pürüzsüz olana kadar çekin. Üzerine kaşar serperek sıcak servis edin. 


  1. Fırında Kremalı Patates


Malzemeler;

  1. 3-4 adet Orta Boy Patates
  2. 200 ml krema
  3. ½ Su bardağı Süt
  4. 2-3 diş Sarımsak
  5. Kaşar Rendesi
  6. Tuz
  7. Karabiber
  8. Biberiye
  9. 3-4 Yemek Kaşığı Sıvıyağ 


Yapılışı: Patatesler soyulur ve yuvarlak olarak doğranır. Süt, krema, tuz ve baharatlar çırpılır. Sarımsaklar rendelenir ya da doğranır ve baharatlarla birlikte eklenir. İçerisine son olarak kaşar ve sıvıyağ eklenir. Doğranmış patateslerle hazırlanan sos harmanlanır ve bir borcam içerisine eklenir. 180 derece fırında 35-40 dk boyunca ara ara kontrol edilerek pişirilir. Üzeri kızarınca servis edilir. 


  1. Akdeniz Salatası


Malzemeler;

  1. Yarım demet göbek marul
  2. Yarım demet roka
  3. 1 adet domates
  4. Yarım demet taze soğan
  5. 5 dal maydanoz
  6. 1 adet salatalık
  7. 2 adet yeşil biber
  8. Mısır
  9. Sosu İçin;
  10. ½ Limon
  11. ½ Çay Bardağı Zeytinyağı
  12. 1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi
  13. Tuz
  14. Üzeri için;
  15. Beyaz Peynir 


Yapılışı: Tüm malzemeler yıkanır ve büyük parçalar halinde doğranır. Derin bir salata kasesine alınır. Küçük bir kase içerisinde sos iyice karıştırılır ve sebzelerin üzerine eklenir. Güzelce karıştırdıktan sonra peynir serpilerek servis edilir. 


  1. Şehriye Salatası


Malzemeler;

  1. Yarım paket arpa şehriye
  2. 6-7 dilim Salam
  3. 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  4. 2 yemek kaşığı mayonez
  5. 8-10 adet kornişon turşu
  6. 1 adet kırmızı biber
  7. 1 adet havuç (isteğe göre)
  8. Çörek otu
  9. Tuz 


Yapılışı: Bir tencerede arpa şehriyeler haşlanır ve süzülür. Salam, kırmızı biber ve turşu küp küp doğranır. Derin bir kap içerisinde yoğurt, mayonez ve tuz çırpılır. İçerisine doğranan malzemeler ve şehriye eklenir. Güzelce karıştıktan sonra dolapta soğutulur. Soğuduktan sonra servis edilir. 


  1. Mercimekli Börek


Malzemeler;

  1. 4 adet yufka
  2. 1 su bardağı su
  3. 1 fincan süt
  4. 1 fincan zeytinyağı
  5. 1 yumurta sarısı
  6. 1 su bardağı haşlanmış mercimek
  7. 1 adet soğan
  8. Karabiber
  9. Tuz 


Yapılışı: Bir tavada soğanları kavurun ve haşlanmış mercimekleri ekleyin. İçine tuz ve karabiber ekleyin ve kenara alın. Yufkaları üst üste koyup 8 eşit parçaya bölün. Bir kasede su, zeytinyağı ve sütü karıştırın. Yufkalara mercimekli harcı koyup sütlü karışımdan bir yemek kaşığı dökün ve sarın. Fırın kağıdı olan bir tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarılarını sürerek 180 derece fırında 40 dk kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra servis edin. 


  1. Tavuk Ciğeri


Malzemeler;

  1. 500 gram tavuk ciğeri
  2. 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 2 adet kuru soğan
  4. 1 adet kırmızı dolmalık biber
  5. Çeyrek demet maydanoz
  6. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. Yarım çay kaşığı kimyon
  9. Yarım çay kaşığı karabiber
  10. Yarım çay kaşığı pul biber 


Yapılışı: Ciğerler güzelce yıkanır ve kanı akıtılır. Kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğanlar ve dolmalık biberler küp küp doğranır. Bir tava zeytinyağı ısıtılır ve soğanlar kavrulur. Üzerine biberler eklenir ve kavrulur. Ciğerler eklenir ve bir süre kavurduktan sonra üzerine salça eklenip kavrulur. Baharatlar eklenir ve altı kısılır. 5 dk daha piştikten sonra servis edilir. 


  1. Fırında Kabak Mücver


Malzemeler;

  1. 4 orta boy kabak
  2. 2 adet yumurta
  3. Yarım demet dereotu
  4. 20-25 adet maydanoz
  5. 8-10 adet yeşil soğan
  6. 200 gr beyaz peynir 
  7. 1 çay bardağı un 
  8. 1 adet kabartma tozu
  9. Yarım kahve fincanı sıvı yağ 
  10. Tuz, karabiber, pul biber 


Yapılışı: Kabaklar rendelenir ve suyu sıkılır. Yeşil soğanlar, dereotu ve maydanozlar ince ince kıyılır. Peynir rendelenir. Bir kap içerisine tüm malzemeler eklenir ve güzelce karıştırılır. Yağlı kağıt serili bir tepsi içerisine eklenir ve yayılır. 180 derece fırında 30-35 dk kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra dilimlenerek servis edilir. 


  1. Taze Fasulye Kızartması


Malzemeler;

  1. 500 gr taze fasulye
  2. 2-3 yemek kaşığı mısır unu
  3. 1 tatlı kaşığı tuz 
  4. 3/4 su bardağı sıvı yağ 


Yapılışı: Fasulyeler yıkanır ve kılçıkları ayıklanır. Kaynamış su içerisinde 3-4 dakika haşlanır. Mısır unu ve tuz karıştırılır. Fasulyeler mısır unlu karışıma bulanır ve kızgın yağ içerisinde kızartılır. Yoğurt ile servis edilir. İsteğe göre üzerini domates sosuyla zenginleştirebilirsiniz. 


  1. Havuç Tarator


Malzemeler;

  1. 5 Adet Havuç
  2. 1 Kase Süzme Yoğurt
  3. 4 Yemek Kaşığı Mayonez
  4. Sıvıyağ
  5. 1 diş Sarımsak
  6. 6-7 Adet Ceviz
  7. Karabiber
  8. Tuz 


Yapılışı: Havuçlar soyulur ve rendelenir. Bir tava içerisinde yağ ile rendelenmiş havuçlar kavrulur. İyice soğuyunca bir kenara alınıp soğutulur. Cevizler iri şekilde doğranır. Derin bir kap içerisinde mayonez, yoğurt, sarımsak, karabiber ve tuz çırpılır. İçerisine havuç ve ceviz eklenir ve karıştırılır. Buzdolabında karışım soğutulur ve servis edilir. 


  1. Milföy Pizza


Malzemeler;

  1. 1 Paket Milföy
  2. Üzeri için: (İsteğe göre)
  3. Pırasa
  4. Lor peyniri
  5. Sosis
  6. Sucuk
  7. Kırmızı Biber
  8. Mısır
  9. Zeytin
  10. Ketçap ya da pizza sos
  11. Rendelenmiş Kaşar 


Yapılışı: Dikdörtgen milföyler kare kare kesilir ve bir tepsi içerisine alınır. Üzerine bir fırça yardımıyla ketçap sürülür. Sosis, sucuk, doğranmış kırmızıbiber, mısır ve zeytin ile isteğe göre süslenir. En son olarak rendelenmiş kaşar üzerine eklenir. 180 derece fırında 25-30 dk pişirilir. Fırından çıktığı gibi servis edilir. 


  1. Domatesli Bulgur Pilavı


Malzemeler;

  1. 2 adet orta boy domates
  2. 1 adet büyük boy soğan
  3. 1 diş sarımsak
  4. 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı
  6. 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  7. 1 yemek kaşığı salça (biber ya da domates)
  8. 1,5 çay kaşığı tuz
  9. 1 çay kaşığı kırmızı biber
  10. 1 çay kaşığı karabiber
  11. 2.5 su bardağı su ya da tavuk suyu 


Yapılışı: Soğan ve kabukları soyulmuş domatesler küp şeklinde doğranır. Bulgurlar bir kap içerisinde nişastası gidene kadar yıkanır. Bir pilav tenceresine önce tereyağı ve sıvıyağ eklenir. Üzerine sarımsak ve soğan eklenerek kavrulur. Salça eklenir ve kavrulur. Domateslerde kavrulduktan sonra bulgur eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Baharat ve tuz eklendikten sonra kaynar suyu eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra sıcak servis edilir. 


  1. Kısır


Malzemeler;

  1. 2 su bardağı ince bulgur
  2. 1,5 su bardağı sıcak su
  3. 2 yemek kaşığı domates salçası
  4. 1 çay bardağı zeytinyağı
  5. 1 tatlı kaşığı tuz
  6. 1 tatlı kaşığı pul biber
  7. 2 adet limon suyu
  8. 1/2 çay bardağı nar ekşisi
  9. 6 dal taze soğan
  10. 1/2 demet maydanoz
  11. 1/2 demet taze nane 


Yapılışı: Bulgur sıcak su ile ıslatılır ve streç filme sarılıp dinlendirilir. Soğuduktan sonra salça eklenir ve karıştırılır. İçine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, taze nane ve pul biber, tuz eklenir. Limon, nar ekşisi ve sıvıyağ karıştırılır ve malzemelere eklenir. Güzelce karıştıktan sonra servis edilir. 


  1. Patlıcan Salatası


Malzemeler;

  1. 6 adet patlıcan
  2. 300 gr süzme yoğurt (isteğe göre)
  3. 3 diş sarımsak
  4. Yarım kahve fincanı zeytinyağı, tuz 


Yapılışı: Ocakta ya da mangalda patlıcanlar güzelce közlenir. Bir kaşık yardımıyla içi ayrılır ve kesme tahtasında küçük şekilde doğranır. Derin bir kap içerisinde yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuz karıştırılır. İçerisine patlıcanlar eklenir ve karıştırılır. Dolapta 1 saat dinlendirilir ve servis edilir. (Bekledikçe lezzeti oturur.) İsteğe göre bir adet közlenmiş kırmızı biber de ekleyebilirsiniz. 


  1. Kabak Sıyırma


Malzemeler;

  1. 1 kg yeşil kabak
  2. 1 adet soğan
  3. 1 diş sarımsak
  4. 2 yemek kaşığı pirinç
  5. 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  6. Yarım limon
  7. Tuz
  8. Kuru nane veya taze dereotu 


Yapılışı: Kabaklar soyucuyla uzun şeritler halinde kesilir. Soğanlar küp şekilde doğranır ve yağ ile birlikte tavaya alınır. Üzerine sarımsak ve kabak eklenir ve 5 dk daha kavrulur. Kapağını kapatıp kendi suyunda hafif diri olana kadar kısık ateşte pişirin. Kapağı tekrar açıp pirinci ekleyin ancak su azsa biraz daha su eklenebilir. Piştikten sonra limon sıkılır ve servis edilir. 


  1. Peynirli Sandviç


Malzemeler;

  1. Tulum peyniri (veya krem peyniri)
  2. 4-5 dilim Salam 
  3. 1 Adet Domates
  4. 1 yaprak Marul
  5. Mayonez
  6. Çavdar Ekmeği 


Yapılışı: Mayonezi ekmeğin iç tarafına sürün. İçine önce peynir, sonra yeşillik, domates ve salamı ekleyin. İkiye bölerek ya da bütün servis edin. 


  1. Cevizli Semizotu Salatası


Malzemeler;

  1. 1 bağ semizotu
  2. 2 adet domates
  3. 1 adet salatalık
  4. Siyah zeytin
  5. 2 diş sarımsak
  6. 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  7. 5-6 adet mantar (isteğe göre)
  8. 1 limon
  9. Zeytinyağı
  10. Tuz ve sumak 


Yapılışı: Tüm sebzeleri yıkayıp doğrayın. Derin bir kase içerisine hepsini alın ve üzerine ceviz ve zeytini ekleyin. Bir kasede limon suyu, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve sumağı karıştırın. Üzerine sosu döküp güzelce karıştırın. Bir kase içerisinde servis edin. 


  1. Sebze Şiş


Malzemeler;

  1. 2 adet patlıcan
  2. 2 adet kabak
  3. 2 adet kapya biber
  4. 1 adet büyük boy domates
  5. ½ çay bardağı zeytinyağı
  6. Tuz 
  7. Karabiber 


Yapılışı: Tüm sebzeler büyük parçalar halinde kesilir. Tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırılır ve sebzeler içerisinde marine edilir. Sıra sıra her sebzeden birer adet şişlere geçirilir. Fırın kağıdı serili bir tepsiye sırayla dizilir ve 150 derece fırında 30 dk kızarana kadar pişirin. Baharatlı veya baharatsız yoğurtla servis ediniz. 


  1. İç Baklalı Soğuk Çorba


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı süzme yoğurt
  2. 1.5 su bardağı yoğurt
  3. 1.5 çay bardağı su
  4. Tuz
  5. 2 diş sarımsak
  6. 1.5 su bardağı haşlanmış iç bakla
  7. 1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi

Üzeri için;

  1. Zeytinyağı
  2. Yarım demet dereotu
  3. Kırmızı pul biber

Yapılışı; Süzme yoğurt, yoğurt, su ve tuzu geniş bir kasede hafif çırpın. Ezdiğiniz sarımsaklar, haşlanmış bakla ve maş fasulyesini ilave edip karıştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. İnce kıyılmış dereotu ve kırmızı pul biberle süsleyerek servis yapın.


  1. Renkli Çizgi Salatası 


Malzemeler;

  1. 2 adet domates (Söğüş doğranmış)
  2. 4 yaprak marul
  3. 8-10 adet kokteyl zeytin
  4. 1/4 bağ taze semizotu
  5. 4 yemek kaşığı otlu lor peyniri
  6. 4 yemek kaşığı kırmızı lahana (Doğranmış)
  7. 4 yemek kaşığı taze bezelye
  8. 8 dilim füme et
  9. Sızma zeytinyağı
  10. Tane kırmızı biber 

Yapılışı; Salata malzemelerini servis tabağına istediğiniz sırayla çizgi şeklinde yerleştirip sızma zeytinyağı ile servis edin. 


  1. Karadutlu Karpuz Salatası 


Malzemeler;

  1. 1 adet salatalık (Doğranmış)
  2. 3 dilim karpuz (Küp doğranmış)
  3. 15-16 adet kara dut
  4. 100 g Mihaliç peyniri (Küp doğranmış)
  5. 2-3 dal roka
  6. 3-4 dilim limon
  7. Taze fesleğen
  8. Isırgan otu tohumu

Yapılışı; Tüm malzemeyi servis tabağında harmanladıktan sonra soğuk servis edin.


  1. Baklalı & Bezelyeli Enginar


Malzemeler;

  1. 4 adet çanak enginar
  2. 4-5 adet arpacık soğan
  3. 5 yemek kaşığı taze iç bakla (Haşlanmış)
  4. 5 yemek kaşığı bezelye (Haşlanmış)
  5. 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  6. 1 adet limonun suyu
  7. 2 tatlı kaşığı toz şeker
  8. 1-2 çay kaşığı tuz
  9. 1 su bardağı su
  10. Dereotu (Veya taze fesleğen veya taze nane)

Yapılışı; Tencereye zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz, arpacık soğanları ile su koyun ve enginarları ilave ederek orta ateşte 15-20 dakika, yumuşayana kadar pişirin. Tencereden alın. Baklaların kabuğunu soyduktan sonra bezelye ile birlikte enginar suyunda 5 dakika haşlayın. (Suyu azsa sıcak su ilave edebilirsiniz) Süzün ve üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Soğuyan enginarları servis tabağına alın ve yine soğumuş bakla ve bezelye ile doldurun. Üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra fesleğen, dereotu veya nane gibi tercih ettiğiniz bir yeşillik serperek servis edin.



  1. Çin Salatası


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı yasmin pirinç
  2. 2 adet kırmızı biber
  3. 2/3 su bardağı konserve mısır
  4. 6-7 adet kornişon turşu 
  5. 3-4 dal dereotu 
  6. 1 adet soğan 
  7. 2 dal taze soğan 
  8. Zeytinyağı 
  9. Limon
  10. Tuz

Yapılışı; Pirinci soğuk su da yıkayın. 1 su bardağı su eklenerek haşlanır. Malzemelerin hepsi küçük küpler halinde doğranır. Soğuyan pirinçlerin üzerine doğranan sebzeler eklenir. Dereotu ve soğan ince kıyılarak ilave edilir. Zeytinyağı, limon ve tuz bir kapta karıştırılır. Sos salatanın üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun. 


Şunlara da göz atın;

  1. Ana yemek tarifleri
  2. Hafif tatlılar
  3. Piknik yemekleri
  4. Barbekü tarifleri
  5. Karpuzlu tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!