Yazın sıcak havalardan bunalırken yemek hazırlamak ve yemek her zamankinden daha zor oluyor. Hem kilo kontrolünü sağlamak, hem de mideyi rahatlatmak için daha hafif yemeklere yöneliyoruz. İşte, tam da bu yüzden yaz aylarında kolayca hazırlayabileceğiniz tarifleri sizler için derledik.
Malzemeler; Yapılışı: Derin bir tencereye su, tuz eklenir ve bir miktar sıvıyağ eklenir. (Makarnanın yapışmasını engeller.) Yüksek ateşte kaynamaya bırakılır ve kaynadıktan sonra makarna eklenir. 8-9 dk haşlandıktan sonra süzülür. Bir tavada önce küp küp doğranmış soğanlar yağda kavrulur. İçerisine salça ve sarımsak eklenir. Her şey kavurulduktan sonra rendelenmiş domatesler eklenir ve bir süre daha pişirilir. Baharatı ve tuzu eklenir ve en son içerisine yarım su bardağı su eklenerek biraz daha kaynattıktan sonra makarnalar ilave edilerek karıştırılır. İsteğe göre üzerine peynir ile servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Buğday ve nohudu bir gece önceden ıslatın. Buğday ve nohudu ayrı tencerelerde yumuşayana kadar pişirin. Yoğurtları derin bir kap içerisinde tuz ile iyice çırpın. İçerisine suyu ekleyip çırpmaya devam edin. Buğday ve nohudu ekleyip en son olarak dereotunu ekleyin ve karıştırıp dolapta soğuttuktan sonra servis ediniz. Malzemeler; Yapılışı: Buğdayları bir tencere içerisinde 2 litre suda yumuşayana kadar haşlayın. İnce şekilde kıyılmış ısırganları üzerine ekleyin ve 30 dk pişirin. Yoğurt, un ve yumurtayı derin bir kap içerisinde çırpın ve sıcak çorba suyundan hızlıca ekleyip karıştırın. Ilıyan terbiyeyi tencereye ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Kaynayana kadar devamlı karıştırın ve 5 dk kaynatın. Üzerine zeytinyağı dökerek sıcak servis edin. Dilerseniz haşlanmış yumurta ve taze soğan ekleyebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Derin bir tencerede kırmızı biberleri tereyağı ve sıvıyağ ile kavurun. Üzerine doğanmış sarımsak ve domatesleri ekleyip kavurun. Suyu, tuzu ve fesleğenleri ekleyip kaynayana kadar pişirin. Mixer yardımıyla pürüzsüz olana kadar çekin. Üzerine kaşar serperek sıcak servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Patatesler soyulur ve yuvarlak olarak doğranır. Süt, krema, tuz ve baharatlar çırpılır. Sarımsaklar rendelenir ya da doğranır ve baharatlarla birlikte eklenir. İçerisine son olarak kaşar ve sıvıyağ eklenir. Doğranmış patateslerle hazırlanan sos harmanlanır ve bir borcam içerisine eklenir. 180 derece fırında 35-40 dk boyunca ara ara kontrol edilerek pişirilir. Üzeri kızarınca servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Tüm malzemeler yıkanır ve büyük parçalar halinde doğranır. Derin bir salata kasesine alınır. Küçük bir kase içerisinde sos iyice karıştırılır ve sebzelerin üzerine eklenir. Güzelce karıştırdıktan sonra peynir serpilerek servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Bir tencerede arpa şehriyeler haşlanır ve süzülür. Salam, kırmızı biber ve turşu küp küp doğranır. Derin bir kap içerisinde yoğurt, mayonez ve tuz çırpılır. İçerisine doğranan malzemeler ve şehriye eklenir. Güzelce karıştıktan sonra dolapta soğutulur. Soğuduktan sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Bir tavada soğanları kavurun ve haşlanmış mercimekleri ekleyin. İçine tuz ve karabiber ekleyin ve kenara alın. Yufkaları üst üste koyup 8 eşit parçaya bölün. Bir kasede su, zeytinyağı ve sütü karıştırın. Yufkalara mercimekli harcı koyup sütlü karışımdan bir yemek kaşığı dökün ve sarın. Fırın kağıdı olan bir tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarılarını sürerek 180 derece fırında 40 dk kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Ciğerler güzelce yıkanır ve kanı akıtılır. Kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğanlar ve dolmalık biberler küp küp doğranır. Bir tava zeytinyağı ısıtılır ve soğanlar kavrulur. Üzerine biberler eklenir ve kavrulur. Ciğerler eklenir ve bir süre kavurduktan sonra üzerine salça eklenip kavrulur. Baharatlar eklenir ve altı kısılır. 5 dk daha piştikten sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Kabaklar rendelenir ve suyu sıkılır. Yeşil soğanlar, dereotu ve maydanozlar ince ince kıyılır. Peynir rendelenir. Bir kap içerisine tüm malzemeler eklenir ve güzelce karıştırılır. Yağlı kağıt serili bir tepsi içerisine eklenir ve yayılır. 180 derece fırında 30-35 dk kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra dilimlenerek servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Fasulyeler yıkanır ve kılçıkları ayıklanır. Kaynamış su içerisinde 3-4 dakika haşlanır. Mısır unu ve tuz karıştırılır. Fasulyeler mısır unlu karışıma bulanır ve kızgın yağ içerisinde kızartılır. Yoğurt ile servis edilir. İsteğe göre üzerini domates sosuyla zenginleştirebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Havuçlar soyulur ve rendelenir. Bir tava içerisinde yağ ile rendelenmiş havuçlar kavrulur. İyice soğuyunca bir kenara alınıp soğutulur. Cevizler iri şekilde doğranır. Derin bir kap içerisinde mayonez, yoğurt, sarımsak, karabiber ve tuz çırpılır. İçerisine havuç ve ceviz eklenir ve karıştırılır. Buzdolabında karışım soğutulur ve servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Dikdörtgen milföyler kare kare kesilir ve bir tepsi içerisine alınır. Üzerine bir fırça yardımıyla ketçap sürülür. Sosis, sucuk, doğranmış kırmızıbiber, mısır ve zeytin ile isteğe göre süslenir. En son olarak rendelenmiş kaşar üzerine eklenir. 180 derece fırında 25-30 dk pişirilir. Fırından çıktığı gibi servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Soğan ve kabukları soyulmuş domatesler küp şeklinde doğranır. Bulgurlar bir kap içerisinde nişastası gidene kadar yıkanır. Bir pilav tenceresine önce tereyağı ve sıvıyağ eklenir. Üzerine sarımsak ve soğan eklenerek kavrulur. Salça eklenir ve kavrulur. Domateslerde kavrulduktan sonra bulgur eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Baharat ve tuz eklendikten sonra kaynar suyu eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra sıcak servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Bulgur sıcak su ile ıslatılır ve streç filme sarılıp dinlendirilir. Soğuduktan sonra salça eklenir ve karıştırılır. İçine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, taze nane ve pul biber, tuz eklenir. Limon, nar ekşisi ve sıvıyağ karıştırılır ve malzemelere eklenir. Güzelce karıştıktan sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Ocakta ya da mangalda patlıcanlar güzelce közlenir. Bir kaşık yardımıyla içi ayrılır ve kesme tahtasında küçük şekilde doğranır. Derin bir kap içerisinde yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuz karıştırılır. İçerisine patlıcanlar eklenir ve karıştırılır. Dolapta 1 saat dinlendirilir ve servis edilir. (Bekledikçe lezzeti oturur.) İsteğe göre bir adet közlenmiş kırmızı biber de ekleyebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Kabaklar soyucuyla uzun şeritler halinde kesilir. Soğanlar küp şekilde doğranır ve yağ ile birlikte tavaya alınır. Üzerine sarımsak ve kabak eklenir ve 5 dk daha kavrulur. Kapağını kapatıp kendi suyunda hafif diri olana kadar kısık ateşte pişirin. Kapağı tekrar açıp pirinci ekleyin ancak su azsa biraz daha su eklenebilir. Piştikten sonra limon sıkılır ve servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Mayonezi ekmeğin iç tarafına sürün. İçine önce peynir, sonra yeşillik, domates ve salamı ekleyin. İkiye bölerek ya da bütün servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Tüm sebzeleri yıkayıp doğrayın. Derin bir kase içerisine hepsini alın ve üzerine ceviz ve zeytini ekleyin. Bir kasede limon suyu, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve sumağı karıştırın. Üzerine sosu döküp güzelce karıştırın. Bir kase içerisinde servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Tüm sebzeler büyük parçalar halinde kesilir. Tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırılır ve sebzeler içerisinde marine edilir. Sıra sıra her sebzeden birer adet şişlere geçirilir. Fırın kağıdı serili bir tepsiye sırayla dizilir ve 150 derece fırında 30 dk kızarana kadar pişirin. Baharatlı veya baharatsız yoğurtla servis ediniz. Malzemeler; Üzeri için; Yapılışı; Süzme yoğurt, yoğurt, su ve tuzu geniş bir kasede hafif çırpın. Ezdiğiniz sarımsaklar, haşlanmış bakla ve maş fasulyesini ilave edip karıştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. İnce kıyılmış dereotu ve kırmızı pul biberle süsleyerek servis yapın. Malzemeler; Yapılışı; Salata malzemelerini servis tabağına istediğiniz sırayla çizgi şeklinde yerleştirip sızma zeytinyağı ile servis edin. Malzemeler; Yapılışı; Tüm malzemeyi servis tabağında harmanladıktan sonra soğuk servis edin. Malzemeler; Yapılışı; Tencereye zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz, arpacık soğanları ile su koyun ve enginarları ilave ederek orta ateşte 15-20 dakika, yumuşayana kadar pişirin. Tencereden alın. Baklaların kabuğunu soyduktan sonra bezelye ile birlikte enginar suyunda 5 dakika haşlayın. (Suyu azsa sıcak su ilave edebilirsiniz) Süzün ve üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Soğuyan enginarları servis tabağına alın ve yine soğumuş bakla ve bezelye ile doldurun. Üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra fesleğen, dereotu veya nane gibi tercih ettiğiniz bir yeşillik serperek servis edin. Malzemeler; Yapılışı; Pirinci soğuk su da yıkayın. 1 su bardağı su eklenerek haşlanır. Malzemelerin hepsi küçük küpler halinde doğranır. Soğuyan pirinçlerin üzerine doğranan sebzeler eklenir. Dereotu ve soğan ince kıyılarak ilave edilir. Zeytinyağı, limon ve tuz bir kapta karıştırılır. Sos salatanın üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun. Şunlara da göz atın;