Kolajen Kaybı Nasıl Önlenir: Uzmanından Öneriler
Vücuttaki kolajen kaybına dikkat! Doğru beslenerek kolajen üretimini artırmak isteyenleri böyle alalım. Uzm. Dyt. Didem Yıldız Küçük, kolajen kaybını önlemek için uygulamanız gerekenleri anlattı.

Kolajen cildin %75’ini, vücudun ise %35’ini oluşturan eklem ve iç organları bir arada tutan aynı zamanda cilde esneklik ve dayanıklılık sağlayan bütün vücut için ‘kilit’ rol oynayan önemli bir proteindir. Vücudumuz kolajeni kendisi üretebilir. Ancak vücuttaki kolajen kaybı özellikle 25 yaşından sonra her yıl %1 oranında azalır. Öncelikle ihtiyacımız olan kolajenin üretimi için yeterli ve dengeli beslenmek esastır. Yani yaş, boy, cinsiyet, ağırlık gibi temel özellikler ele alınarak ihtiyacınız olan beslenmeyi yerine getirmek gerekir. Yeterli ve dengeli beslendiniz; sigara, alkol tüketimi, stres, hareketsiz yaşam tarzı, radyasyona maruz kalma gibi faktörler var ise vücuttaki kolajen üretimi olumsuz etkilenir. Bu faktörlerden en az bir tanesi varsa yaşa bağlı olmaksızın kolajen üretimi azalacaktır.

Kolajen Kaybı Nasıl Önlenir?

  1. Kolajen kaybını önlemek için haftada 2 kez kırmızı et, 2 kez de tavuk veya balık tüketmeniz gerekir. Kolajen bakımından zengin olan sığır eti, hindi eti, tavuk eti ve omega 3 kaynağı balıklar, beslenmeye dahil edilmelidir. Kemikli sığır eti uzun süre haşlandıktan sonra, haşlanan suya kolajen geçecektir.
  2. Yumurtanın sarısı ve beyazı kolajen bakımından zengin kaynaklardır.
  3. İyi bir kolajen kaynağı olan kemik suyunu, çorbalarınıza ekleyin.
  4. Kolajen kaybını önlemek için, ıspanak, roka, nane, ısırgan otu, ebegümeci, avokado, brokoli ve adaçayını beslenmenize ekleyin. 
  5. Günlük beslenmenizde kuruyemişler ve tohumlara yer verin. Keten tohumu, ceviz, chia tohumu, sarımsak, turunçgiller, süt ve süt ürünleri, avokado, kırmızı ve mor meyveler kolajen içeriği bakımından zengin besinlerdir.

  1. Ananas, limon, portakal, havuç, bal kabağı, greyfurt, kivi gibi C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketin.
  2. Kereviz, zeytin, sarımsak, tofu, soğan, pırasa, muz ve salatalık gibi sülfür bileşenleri içeren besinleri tüketin.
  3. Meyve tüketiminde ahududu, böğürtlen, yaban mersini, çilek, kiraz, kızılcık, elma, pancar, domates gibi kırmızı meyvelere yer verin. Bu besinler içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini uyarırlar. Güneşin zararlı ışınlarının deriye etkilerini azaltırlar. 
  4. Günlük beslenmenizde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verin. İnek sütü, beyaz peynir, lor peyniri ve soya sütü kolajen kaybını önler.

Kolajen üretiminde gerekli beslenmede özel durumlarda tüketilememesi gereken yiyecekler için size özel beslenme programını beslenme uzmanınıza danışınız. Besinler dışında takviye olarak alınması gereken durumlar için ise kullanım şekline uygun kolajen tipi içeren gıda takviyesi seçilmeli, bu konuda yine uzmanınıza danışmalısınız.  

Yazar:

Uzm. Dyt. Didem Yıldız Küçük

Şunlara da göz atın;

  1. Kolajen içeren besinler
  2. Kolajen tipleri nelerdir?
  3. Kahveye kolajen eklenir mi?
  4. Kolajen böbrek taşına sebep olur mu?
  5. Kolajen takviyesi kilo aldırır mı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan