Kızartma Tenceresi Nasıl Temizlenir?
Kızartma tavası, her kullanımdan sonra inatçı lekelere yol açar. Peki, kızartma tenceresi nasıl temizlenir, yanmış kızartma tenceresi eski haline nasıl getirilir? İşte, adım adım kızartma tenceresi temizliği:

Kızartma tenceresi, sebze, et ve balık ürünlerinin kızartılması için üretilen özel mutfak gereçleridir. İdeal bir kızartma tenceresi, ısıyı eşit şekilde dağıtır ve yüksek ısıya dayanıklı bir malzemeden üretilir. Bu yüzden kızartma tenceresi alırken, çelik, alüminyum veya teflon kaplamalı olmasına dikkat etmek gerekir. Geniş ve derin bir yüzeye sahip olan bu tencereler, yağın sıçramasını önlemelidir. Kızartma tenceresi, yüksek miktarda yağ ile doldurulduğu için temizlenmesi zor görünebilir. Ancak aşağıdaki adımları uygulayarak tencerenizi temizleyebilir ve kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Kızartma Tenceresi Nasıl Temizlenir?

  1. Soğutma: Öncelikle tencere kenara alınmalı ve oda sıcaklığına ulaşması beklenmelidir. Tencereye sıcaklığı geçmeden müdahale etmek, hem yapısına zarar verir, hem de yaralanma riskini artırır. Bu yüzden en az 30 dakika soğumasını bekleyin.
  2. Yağ süzme: Soğuyan tencerenin içindeki yağı, başka bir kaba aktarın. Örneğin pet şişeler veya atık yağ kutularını kullanabilirsiniz. Bu sayede temizlik işlemi kolaylaşacak ve çevreye vereceğiniz zarar azalacaktır. Atık yağları mutlaka atık yağ konteynerlarına atın.
  3. Ön temizlik: Tencerenin içini, kağıt havlu ile silin. Bu sayede yemek ve yağ artıklarını arındırabilirsiniz. 
  4. Yıkama: Tencereyi sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanarak yıkayın. Önce sünger yardımıyla bulaşık deterjanını tencerenin her tarafına yayın. Ovalama işleminin ardından bol su ile durulayın. 

  1. Karbonat-sirke: Kızartma tenceresi, ne yazık ki genelde ilk temizlemeden sonra bile yağlı bir görünüme sahiptir. Bunu önlemek için, sirke ve karbonatı karıştırarak macun hazırlayın. Hazırladığınız macunu kullanarak yumuşak hareketlerle tencerenin tabanını silin. 5 dakika bekleyin.
  2. Durulama: Tencereyi karbonat ve sirke karışımı ile ovaladıktan sonra, tekrardan ılık suyla durulayın. Ardından mikrofiber bez veya mutfak havlusu yardımıyla tencerenizi kurulayın. Bu sayede paslanmasını önleyebilirsiniz. 
  3. Dış yüzey temizliği: Tencerenin dış yüzeyini mutlaka nemli bezle silin. Bu sayede hala temizlenmeyen yağlar varsa, bez yardımıyla kolayca temizlenecektir. 

Yanmış Kızartma Tenceresi Nasıl Temizlenir?

  1. Sirke: Yanmış tencerenin içinde varsa yağı başka bir kaba boşaltın. Yanık kalıntılarını gevşetmek için, tencereye 4 yemek kaşığı sirke ve su ekleyerek kaynatın. Sirke, yanmış materyalin çözünmesini sağlayacaktır. 
  2. Soğutma: Kaynatma sürecinin ardından karışımın soğumasını bekleyin.
  3. Kazıma: Tencere soğuduktan sonra, içindeki karışımı dökün. Spatula veya fırça yardımıyla yanık olan bölgeleri kazıyın. 
  4. Karbonat: Karbonatı su ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı tencerenin yüzeyine uygulayın 10 dakika bekledikten sonra tencereyi su ile durulayın.
  5. Bulaşık makinesi: Kızartma tenceresini bulaşık makinesinde 60 derecede yıkayın. 

Kızartma Tenceresini Temizlerken Yapmamanız Gerekenler

  1. Kızartma tenceresini temizlerken, aşındırıcı özelliklere sahip temizlik ürünleri kullanmayın. Sert fırçalar kullanmayın. Metal ürünleri değdirmeyin. Bu işlemler, tencere kaplamasının aşınmasına ve çiziklere yol açar. 
  2. Kızartma tenceresini hala sıcakken, soğuk suya veya soğuk mermerin üzerine bırakmayın. Bu durum termal şoka sebep olabilir. Termal şok halinde tencere yağısında gerilme, büzülme, genleşme gibi deformasyonlar oluşabilir. 
  3. Teflon ve kaplamalı tencereleri, metal mutfak gereçleri ile kullanmayın. Metal gereçler, bu eşyaların kaplamalarına ciddi zarar verir. Kaplaması zarar gören tencereler, sağlık açısından sakıncalıdır. 
  4. Temizlik işleminden sonra tencereyi mutlaka kurulayın. Nemli bırakılan tencere, kısa sürede paslanır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma sonrası mutfak temizliği nasıl yapılır?
  2. Evdeki kızartma kokusu nasıl gider?
  3. Her zaman işinize yarayacak temizlik tüyoları
  4. Asla suyla temizlememeniz gereken yerler
  5. Asla sirkeyle temizlememeniz gereken yerler

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?