Kivi, kabuğunun yüksek miktarda vitamin içerdiğini belirten Diyetisyen Gülçin Işık, kivinin faydalarını tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Egzotik bir meyve olan kivi, vitamin, mineral açısından oldukça zengin olup, A, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, çinko ve magnezyum içeriği ile çok faydalı bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda içerisindeki çekirdeklerin sayesinde lif içeriği oldukça zengindir.
Kivi olarak da bilinen kivi, Güneybatı Çin'in dağlarına ve yamaçlarına özgü bir meyve türüdür. Şimdi, bu popüler meyvenin en iyi üreticisi olan Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyanın birçok başka bölgesinde yetiştiriliyorlar. Kivi, Türkiye’de en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Kiviler ilk olarak 1904'te, Çin'i dolaştıktan sonra kivi tohumlarını eve getiren Isabel Fraser adlı bir öğretmen tarafından Yeni Zelanda'ya getirildi. Bir zamanlar Çin bektaşi üzümü olarak bilinen kiviye, Yeni Zelanda'ya özgü uçamayan kivi kuşlarından sonra Yeni Zelanda meyve ihracatçıları tarafından "kivi" adı verildi.
Antioksidan içeriği ve C vitamini içeriği yüksektir. 100 gram limon veya portakal ile karşılaştırıldığında dahi kivinin C vitamini miktarı daha fazladır. Bu nedenle iltihaplanmalarda, kansere neden olabilecek serbest radikallerin uzaklaştırılmasında, enfeksiyon durumlarında tüketimi oldukça yararlı olacaktır.
Aynı zamanda kivinin içindeki potasyum ve sodyumun elektrolitlerimizin dengesini sağlayarak kan basıncını yönetmeye yardımcı olur. Günde ortalama 2 adet tüketilen kivi, tüm bu olumlu etkilerin vücutta sağlanabilmesi için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
Muz, süt veya yoğurt, bütün kiviyi karıştırarak kendinize bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
Sonuç olarak, kiviyi kabuğuyla ya da kabuklarını soyarak yemenizin sağlığınıza faydaları ihmal edilmeyecek kadar fazladır. Dilerseniz, kivili pavlova, kivili sütlaç, kivili pelte ve kivili tart gibi tariflerden de faydalanabilirsiniz.
Yazar:
Dyt. Gülçin Işık
Şunlara da göz atın;