Kivi Nasıl Yetiştirilir?
Kivi, ılıman bölgelerdeki asmalarda yetişen popüler bir yenilebilir meyve türüdür. Sizler için kivi nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, kivi nasıl yetiştirilir:

Kivi, ılıman bölgelerdeki asmalarda yetişen popüler bir yenilebilir meyve türüdür. Her asma yüzlerce kilo meyve üretebilse de, bu bitkilerin olgunluğa erişmesi genellikle üç ila yedi yıl sürer. Bu büyük zaman yatırımı nedeniyle, iyi bir stokla başladığınızdan ve kivi bitkilerinizi en uygun yöntemlerle yetiştirdiğinizden emin olun. Sizler için kivi nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, kivi nasıl yetiştirilir:

1. Adım: Filizleme

  1. Bir kivi türü seçin. Tohumdan kivi yetiştirmek eğlenceli bir proje ve size güzel bir süs bitkisi kazandıracak. Kivi her zaman türüne uygun büyümez, yani bitkiniz geldiği gibi yenilebilir meyveler üretemeyebilir. Meyvesi için bir kivi bitkisi yetiştirmek istiyorsanız, fidanlıktan aşılı bir bitki satın alın.
  2. Kivi tohumları elde edin. Sıradan kivi yetiştirmeye karar verdiyseniz, tohum almak markete gidip meyve almak kadar basit olabilir. Bazı bahçıvanlara göre, organik meyvelerden elde edilen tohumların çimlenmesi ve dayanıklı yetişkin bitkileri yetiştirmesi daha olasıdır. Daha egzotik kivi türleri için, çeşitli satıcılardan çevrimiçi olarak ucuz tohumlar sipariş edebilirsiniz.
  3. Taze bir kividen tohumları çıkarmak için, meyveyi ikiye bölün ve parmaklarınızla veya bir kaşıkla çıkarın. Tohumları küçük bir kaseye veya bardağa koyun ve meyveyi çıkarmak için durulayın. Durulamak için, kasede suyu çalkalayın ve birkaç kez geri süzün.
  4. Çoğu kivi yetiştiricisinin, tohumlardan filizlenmek yerine fidanlıklardan çoğaltılarak yaratılan genç bitkileri satın almayı tercih ettiğini unutmayın. Bunun nedeni kısmen çoğaltılan çeşitlerin nesiller boyunca çok daha tutarlı özelliklere sahip olmasıdır. Ek olarak, kivi çeşitlerinin çoğu lezzetlidir, yani meyve vermesi için hem erkek hem de dişi bir bitki gereklidir. İkisi arasındaki farkı anlamanın tek yolu çiçekleri aracılığıyla olduğundan ve çiçeklenmenin başlaması genellikle üç veya daha fazla yıl sürdüğünden, optimal tozlaşma ve meyve üretimi için fideleri doğru bir şekilde yerleştirmek zordur.
  5. Çimlenmiş tohumlarınızı ekin. Her üç veya dört tohum için birkaç kap tohum başlangıç saksı karışımı hazırlayın ve nemlendirin. Tohumları çimlendirmek için kullandığınız nemli kağıt havlunun, üzerine yapışmış üç ila dört fidesi olan bir bölümünü yırtın. Bunu, kağıt havlu parçasını ve hepsini saksılarınızdan birine yerleştirin. Tüm fideler dikilene kadar tekrarlayın.
  6. Bitkilerinizi bol ışık alan bir yere yerleştirin. Büyüyen ışıklarla donatılmış bir bodrumunuz yoksa, pencere pervazları genellikle en iyi seçimdir.


2. Adım: Fideleri Ekmek

  1. Kivi için bahçenizde güzel bir yer bulun. Oradaki koşulların uygun olduğundan emin olun.
  2. Kivi bitkilerinizin büyümesi için yeterli alana ihtiyacınız olacak.
  3. Çoğu kivi bitkisi en iyi ya tam güneşte ya da hafif gölgede büyür.
  4. Kivi genellikle pH'ı 6.0 ile 6.5 arasında olan hafif asidik toprağa ihtiyaç duyar. Toprağınız çok alkali ise, kivi yetiştirmek için doğru koşulları sağlamak için onu asitleştirmeyi deneyebilirsiniz.
  5. Bitkileriniz için sağlam bir kafes oluşturun. Diğer sarmaşıklar gibi, en iyi şekilde destek ve ışığa daha fazla erişim sağlayan dikey yapılarda büyürler.
  6. Kivi asmaları çoğu kafes, çardak ve çit türünde büyüyebilir.
  7. Genç bitkileri nakledin. Kivi bitkilerinin nakli, büyük ölçüde diğer bitki türleri ile aynıdır. En büyük fark, bitkilerinizi, her biri kendi destek yapısının temelinde olacak şekilde yerleştirmeniz gerektiğidir. Her bitki için mevcut saksılarından biraz daha büyük bir delik kazın. Her bitkiyi, kökleri ve tutundukları kirler de dahil olmak üzere saksısından dikkatlice çıkarın ve kökleri az önce kazdığınız deliklere yerleştirin. Deliğin kenarlarını gevşek kirle doldurarak bitirin.
  8. Şoktan kaçınmak için kökleri mümkün olduğunca az rahatsız etmeye çalışın.
  9. Meyve yetiştirmek için ekiyorsanız, yeriniz olduğu kadar çok bitki bulundurun. Beş yıla kadar sürebilen çiçek açtıklarında, erkek ve dişi bitkileri tanımlayabilir ve fazlalıkları ayıklayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Evde kültür mantarı nasıl yetiştirilir?
  2. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
  3. Patates ne zaman ekilir?
  4. İsveç şurubu nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?