Kış aylarında vücut, kendi ısısını koruyabilmek için daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum daha fazla karbonhidrat tüketme isteğine neden olabilir. Bu süreçte canınızın çektiği şeyleri tüketmek, diyetinizin sürdürülebilir olmasını engeller. Bu yüzden canınız bir şeyler çektiğinde kendinize dur demenin bir yolunu bulmanız önemlidir. İşte, kış diyetinin 9 püf noktası:
Kilo vermek amacıyla sadece birkaç ay uygulayabileceğiniz programlar, o süre içinde kilo vermenizi sağlar. Ancak eski beslenme alışkanlıklarınıza döndükten sonra, verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanız kaçınılmazdır. Bu da, metabolizma hızına zarar vermiş olur. Bu yüzden diyet yapmak yerine, beslenme alışkanlıklarınızı kalıcı bir şekilde değiştirin.
Kısa sürede hızlı kilo verdiren şok diyetler, sağlık açısından son derece zararlıdır. ''Yaza kadar, tatile kadar'' gibi dönemsel hedefler koymak ise, kontrolü hızla kaybetmenize neden olabilir. Bunu önlemek için her ay sağlıklı bir şekilde 1-3 kg ağırlık kaybetmeye çalışın. Yavaş ve istikrarlı bir şekilde ilerleyin.
Çok düşük kalorili ve besin öğesi içermeyen diyetler, bağışıklığınızı zayıflatır. Kış aylarında sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için et, hindi, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, süt ürünleri, turunçgiller, pazı, brokoli, bal kabağı, patates, kuru kayısı, kivi, biber, ceviz, balık, nar, badem, fındık ve zeytinyağına yer verin.
Kış aylarında artan karbonhidrat ihtiyacınızı lif içeriği yüksek, rafine edilmemiş; tam tahıllı ekmek, bulgur, yulaf, kuru baklagiller ve meyveler gibi sağlıklı kaynaklardan karşılamaya çalışın. Beyninize ve bedeninize canınızın çektiği şeyleri miktar ve sıklık kontrolü yaparak tüketebileceğinizi öğretin.
Bazı yiyecekler fazladan kalori harcamanıza yardımcı olur. Elma, limon, portakal, greyfurt, armut, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, pırasa, havuç, turp, kereviz, maydanoz, acı biber gibi besinler bunların başında gelir.
Kış aylarında terleme oranı azaldığı için susama hissinde de azalmalar meydana gelebilir. Ancak metabolizmayı çalıştırmak için her gün yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Günlük su tüketim miktarını azaltarak zayıflamayı kolaylaştırabilirsiniz.
Kış aylarında içinizi ısıtmak ve metabolizmayı canlandırmak için hibiskus, kuşburnu, beyaz çay, yeşil çay, kekik çayı, biberiye çayı gibi farklı bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Bitki çaylarına zencefil, tarçın ve karanfil ekleyebilir, yemeklerinizde tuz miktarını azaltıp farklı baharatlara yer verebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmeye ek olarak egzersiz yapmak da kilo vermeyi destekler. Kış aylarında sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı için hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Haftada 3 gün ortalama 45 dakika tempolu yürüyüş yapın.
Kış aylarında güneş ışınlarından daha az yararlanabildiğimiz için kişilerde D vitamini eksikliği daha sık görülür, bu da kilo alımını tetikleyen unsurlardan biridir. Balık, balık yağı, karaciğer, yumurta ve süt ürünleri gibi D vitamini içeren besinler tüketin.
Şunlara da göz atın;