Kış Aylarında Kilo Alımı Neden Artar?
Kış aylarında neden daha fazla kilo alırız? Kışın kilo almayı önlemek mümkün mü? İşte, kış aylarında daha fazla kilo almanın nedenleri ve çözüm önerileri:

Kış aylarında kilo alımı, genelde tatillere göre daha düşük aktivite ve aşırı kalori tüketimi ile ilişkilidir. Yani yaz aylarında daha hareketli olan bireyler, kışın azalan aktiviteyle birlikte kilo alabilir. Kilodaki küçük dalgalanmalar genelde endişe verici değildir. Ancak önemli miktarda kilo almak, bireylerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu gibi durumlarda sağlıksız diyetlere başvurmak yerine, tüm yıl boyunca vücut kütlesini korumanın yollar vardır. Bu yazımızda kış aylarında alınan kilonun nedenlerinden ve kilo artışını önlemenin yollarından bahsedeceğiz.

Neden Kışın Daha Çok Kilo Alıyoruz?

Kışın kilo almak oldukça yaygındır. Araştırmalar, sonbahar ve kış aylarında, kilonun yaz aylarına göre daha fazla artığını gösteriyor. Peki, ama neden?

  1. Artan kalori alımı

Kış mevsimi, noel, yeni yıl, sömestr gibi tatillerle doludur. Tatiller, kalabalık sofralarla birlikte kutlanır ve bu sofralarda daha fazla yemek bulunur. Ayrıca çalışanlar genelde tatillerde işle ilgili kutlamalara da katılabilir. Araştırmacılar, kışın kilo alımının ana nedeninin tatil sezonunda artan kalori alımı olduğunu öne sürüyorlar. Bunun nedeni, daha büyük porsiyon boyutları ve tatlılar ve yüksek yağlı yiyecekler gibi yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerin daha fazla tüketilmesi olabilir.

  1. Fiziksel aktivitenin azalması

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, birçok kişi kış aylarında daha az aktiftir. Özellikle dış mekanda yapılan spor, yürüyüş gibi aktiviteler azalır. İnsanlar genelde kış aylarında daha hareketsiz olur. Bu da kilo alımıyla doğrudan ilişkilidir.

  1. Hastalıklar

Kış aylarında artış gösteren grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklar, kişinin 1-2 hafta boyunca dinlenmesine ve daha az hareket etmesine sebep olur.

  1. Kış bunalımı

SAD olarak da bilinen mevsimsel duygudurum bozukluğu, genelde kış aylarında, yılın belirli bir döneminde görülen depresyon türüdür. Semptomlar hafif-şiddetli arasında değişebilir. SAD'nin ana nedeninin, kış aylarında meydana gelen uyku düzenindeki değişikliklerin yanı sıra, gün ışığının kaybına yanıt olarak hormonlardaki ve nörotransmitterlerdeki değişikliklerle ilgili olduğu düşünülmektedir. SAD belirtileri şunları içerir;

  1. Üzüntü
  2. Aşırı uyku hali
  3. Anormal enerji eksikliği
  4. İştah artışı

SAD yaşayan kişiler, kış aylarında kilo alabilir.

Kış Aylarında Kilo Alımı Nasıl Önlenir?

Kış aylarında kilo almak ve alınan kilonun yılın geri kalan zamanında verilmemesi, giderek artan kilonun sebebidir. Kilo artışı ise, diyabet, kalp hastalığı, obezite gibi ciddi hastalıkları doğurabilir. Bu yüzden hem kış aylarında, hem de yılın geri kalan zamanında kilo yönetimine dikkat edilmesi gerekir. Peki, kışın kilo alımını nasıl önleyebiliriz?

  1. Uygun kalori alımı

Yiyecek seçimleriniz konusunda daha bilinçli olun. Bir veya iki kez aşırı yemek yemek, kilonuzu çok fazla etkilemeyebilir. Ancak bunu alışkanlık haline getirmek ve beslenme düzeninin bozulması, beraberinde aşırı kalori alımını getirebilir. Bu yüzden büyük sofralarda ve günlük hayatta beslenmenize sebze, salata, hindi eti gibi sağlıklı besinler eklemeye çalışın. Sevdiğiniz yemekleri ve tatlıları küçük porsiyonlarda tüketin, aşırıya kaçmayın. 

  1. İlave şekeri azaltın

Şekerle tatlandırılmış yiyecek ve içecekleri sınırlandırın. Fazla kaloriyi kesmek, kilo vermenin ilk adımı sayılır. 

  1. Çok kısıtlayıcı olmayın

Öğün atlayarak veya aşırı kısıtlayıcı diyetler uygulayarak kendinizi sınırlandırmayın. Bu tür diyetler geri tepebilir ve sağlığınızın bozulmasına yol açabilir. Bunun yerine sağlık açısından uygun besinleri tercih edin. 

  1. Aktif kalın

Gün içinde hareketsiz kalmayın. Havalar çok soğuksa, evde egzersiz yapmayı deneyin. Güzel havalarda dışarı çıkın, yürüyüş yapın veya bisiklet sürün. Hareketlilik, kilo verme sürecine katkıda bulunur.

  1. Kış bunalımı için destek alın

Kış bunalımınız olduğunu düşünüyorsanız, keyifsiz olduğunuz zamanlarda sevdiklerinizden yardım alın. Onlarla sohbet etmeyi, dışarı çıkıp kahve içmeyi deneyin. Eğer SAD belirtileriniz çok şiddetliyse, mutlaka bir uzmandan yardım alın.


Şunlara da göz atın;

  1. Kilo alma korkusu nedir?
  2. Fazla kilolardan kurtulma yolları
  3. Sağlıklı kilo verme yöntemleri
  4. Aç kalmadan kilo vermek mümkün mü?
  5. Kilo vermeye yardımcı olan meyveler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet