Kış Aylarında Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?
Kış aylarında en çok hangi göz sorunları görülür? Kışın görülen göz hastalıkları nelerdir? İşte, Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay'dan kış aylarında dikkat etmeniz gereken göz hastalıkları:

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte, mevsimsel hastalıklar gün yüzüne çıkmaya başlar. Ancak bu hastalıklar yalnızca solunum yollarıyla alakalı değildir. Soğuk ve rüzgarlı havalar, gözleri de olumsuz etkileyebilir ve bazı göz problemlerine yol açabilir. İşte, kış aylarında en çok görülen göz problemleri:

  1. Kuru Gözler

Kış aylarında havaların daha soğuk ve rüzgarlı olması, gözlerin kurumasına neden olabilir. Ayrıca fanlı ısıtıcılar da göz kuruluğuna sebep olur. Göz kurumasını önlemek için, gözlerinizi nemli tutmaya yardımcı olan yapay gözyaşı damlaları kullanabilir, ılık çorba ve bol miktarda su içerek vücudunuzu nemli tutabilirsiniz. Özellikle araba ısıtıcıları gibi doğrudan yüzünüze doğru üfleyen ısıtıcılardan kaçınmaya çalışın. Hava akışı yüzünüzden uzağa yönlendirilmelidir. Rüzgarlı günlerde, gözlerinizi korumaya yardımcı olacak gözlükler kullanabilirsiniz. Göz kuruluğundan şikayetçiyseniz, bir göz doktoruna başvurmanız gerekir.

  1. Yırtıcı Gözler

Kış havası yalnızca gözleri kurutmakla kalmaz, aynı zamanda soğuk havalar aşırı gözyaşı üretimine de neden olabilir. Bu durum özellikle yürürken görüşünüzü bulanıklaştırabilir. Dışarıdayken gözlerin sulanmasından korunmak için, koruyucu gözlük veya güneş gözlüğü takabilirsiniz. Gözyaşlarınızı siliyorsanız, enfeksiyon oluşmaması için temiz mendil kullanmaya çalışın. Aşırı göz yaşarması, kuru gözler, tıkalı gözyaşı kanalı ve enfeksiyondan kaynaklanabilir.

  1. Işığa Duyarlı Gözler

Kış aylarında güneş gökyüzünde daha alçak olma eğilimindedir. Bu durum özellikle araç kullanırken ışık hassasiyetine ve görme güçlüğüne neden olabilir. Bu nedenle sadece yazın değil, kış aylarında da güneş gözlüğü takmaya çalışın. Güneş gözlükleri ayrıca gözlerinizi, katarakt gibi birçok göz sorununa katkıda bulunabilen güneşin zararlı UV ışınlarından korur. Güneş gözlüklerinizin %100 UVA ve UVB korumalı olduğundan emin olun.

  1. Yorgun Gözler

Kış aylarında havalar daha karanlık görülür ve doğal ışık miktarı azalır. Bu durum okumayı, yazmayı ve belirli görevleri zorlaştırabilir. Düşük ışıkta daha iyi görebilmek için gözleri zorlamak, gözlerinizin daha fazla yorulmasına sebep olabilir. Bunları önlemek için, yakın bir çalışma yaparken lamba yakın veya kendiniz için uygun bir gözlük kullanın.

  1. Kırmızı Gözler

Yorgunluk, bulanık görme, kuruluk, aşırı sulanma, enfeksiyon ve iltihaplanma kırmızı gözlere neden olabilir. Kış havası ve kar üzerine gelen yansımalar da göz kızarıklığına yol açar. Kırmızı gözlere neden olan kornea iltihabı da görülebilir. Bu yüzden kış aylarında kar gözlüğü veya güneş gözlüğü kullanmak oldukça önemlidir.

Yazar:

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay

https://www.instagram.com/opdrseydaatabay/

Şunlara da göz atın;

  1. Göz şişliğine ne iyi gelir?
  2. Göz nezlesi neden olur?
  3. Göz yorgunluğuna ne iyi gelir?
  4. Göz kapakları neden şişer?
  5. Gözlere iyi gelen vitaminler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!