Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?
Kırmızı et, dana, koyun ve kuzu başta olmak üzere memeli hayvanlardan elde edilen bir et türüdür. Peki, kırmızı etin faydaları nelerdir? İşte, kırmızı etin potansiyel faydaları ve sakıncaları:

Kırmızı et, protein bakımından zengin bir ettir. Memeli hayvanlardan elde edilen kırmızı et, sığır, koyun, kuzu gibi hayvanların etine verilen isimdir. Günlük hayatta yaygın olarak tüketilen kırmızı et, faydalı bir besin olsa da, dikkatli tüketilmelidir.

Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?

  1. İçeriğindeki protein sayesinde kasların gelişmesinde ve güçlenmesinde önemli bir rol oynar.
  2. Zihinsel gelişimi destekleyerek, zeka düzeyini arttırır.
  3. İçinde demir barındırdığı için, kansızlığa iyi gelir.
  4. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, hastalık direncini arttırır.
  5. Vitamin yaönünden zengin olan kırmızı et, kemik gelişimini de destekler. Özellikle ilerleyen yaşlarda orta çıkan kemik erimesi riskini de düşürür.
  6. B6 ve B12 vitamini içeren kırmızı et, hafızayı da güçlendirir.
  7. Yağ değeri düşük olduğu için, düşük kalorilidir. Bu sayede diyet listelerinde de yer alır.
  8. Selenyum bakımından güçlüdür. Bu yüzden kolon kanseri ve bazı kanser türlerine karşı vücudu savunur.

Kırmızı Etin Besin Değerleri

110 gram yağsız et şunları içerir;

  1. Kalori: 287 kcal
  2. Protein: 19 gr
  3. Yağ: 23 gr
  4. B12 vitamini: Günlük ihtiyacın %100'ü
  5. Selenyum: Günlük ihtiyacın %31'i
  6. Çinko: Günlük ihtiyacın %43'ü
  7. Niasin: Günlük ihtiyacın %30'u
  8. Demir: Günlük ihtiyacın %12'si

Sığır etindeki protein tamdır, yani insanların yiyeceklerden alması gereken tüm temel amino asitleri içerir. Vücudunuzun kas ve doku büyümesi ve bakımı için proteine ihtiyacı vardır. Sığır eti ayrıca, sinir sisteminin çalışması için gerekli olan suda çözünen bir besin olan B12 vitamini ve bağışıklık sistemi için hayati önem taşıyan bir mineral olan çinko için harika bir kaynaktır. Öte yandan, kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksektir. Araştırmalar, doymuş yağın doğrudan kalp hastalığı riskini artırmadığını gösterse de, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan LDL (kötü) kolesterol seviyelerini artırabilir.

Kırmızı Et Sakıncalı Mı?

Kırmızı et, haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemiyle pişirilmelidir. Kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksek olduğu için, tansiyon, kolesterol ve kalp hastaları, doktorun önerdiği miktarda tüketmelidir. Kolesterol, diyabet ve kilo problemi olan kişiler, yağsız et tüketmelidir. Pişirme aşamasında ilave yağ kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kırmızı et mide problemleri başta olmak üzere kalp ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

Kırmızı et, doğru miktarda ve doğru teknikle tüketilirse, sağlıklı bir besindir. Ancak aşırıya kaçılması, sağlık açısından tehlikelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı et nasıl saklanır?
  2. Kırmızı et nasıl parçalanır?
  3. Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  4. Et nasıl marine edilir?
  5. Mükemmel et nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Tavuk Çorbasının Yanına Ne Gider? Tavuk Çorbasının Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Zeytinyağı Nasıl Seçilir?
Fırında Balık Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 14 Farklı Fırında Balık Tarifi
Bolu Yöresel Yemekleri: Bolu Mutfağından 14 Meşhur Tarif
Boğaz Gıcıklanmasına Ne İyi Gelir?
Bir Uzmana Göre Mod Yükselten, İyi Hissettiren 10 Yiyecek