Kırmızı et, protein bakımından zengin bir ettir. Memeli hayvanlardan elde edilen kırmızı et, sığır, koyun, kuzu gibi hayvanların etine verilen isimdir. Günlük hayatta yaygın olarak tüketilen kırmızı et, faydalı bir besin olsa da, dikkatli tüketilmelidir.
110 gram yağsız et şunları içerir;
Sığır etindeki protein tamdır, yani insanların yiyeceklerden alması gereken tüm temel amino asitleri içerir. Vücudunuzun kas ve doku büyümesi ve bakımı için proteine ihtiyacı vardır. Sığır eti ayrıca, sinir sisteminin çalışması için gerekli olan suda çözünen bir besin olan B12 vitamini ve bağışıklık sistemi için hayati önem taşıyan bir mineral olan çinko için harika bir kaynaktır. Öte yandan, kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksektir. Araştırmalar, doymuş yağın doğrudan kalp hastalığı riskini artırmadığını gösterse de, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan LDL (kötü) kolesterol seviyelerini artırabilir.
Kırmızı et, haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemiyle pişirilmelidir. Kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksek olduğu için, tansiyon, kolesterol ve kalp hastaları, doktorun önerdiği miktarda tüketmelidir. Kolesterol, diyabet ve kilo problemi olan kişiler, yağsız et tüketmelidir. Pişirme aşamasında ilave yağ kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kırmızı et mide problemleri başta olmak üzere kalp ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.
Kırmızı et, doğru miktarda ve doğru teknikle tüketilirse, sağlıklı bir besindir. Ancak aşırıya kaçılması, sağlık açısından tehlikelidir.
Şunlara da göz atın;