Kırmızı Et Nasıl Saklanır, Et Saklama Koşulları Nelerdir?
Kırmızı et nasıl saklanır? Pişmiş et nasıl saklanır? Et saklama derecesi kaç olmalıdır? Kırmızı et, doğru şekilde saklanmadığı takdirde kısa sürede bozulabilecek gıdalardan biridir. İşte, kırmızı et saklama yöntemleri:

Mutfaklarımızda sık sık kullandığımız kırmızı et, kuzu, koyun, dana eti gibi bölümleri kapsar. Farklı pişirme teknikleriyle hazırlanan kırmızı et, doğru saklanmadığı takdirde bozulabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açar. Saklama koşullarına dikkat edildiğinde ise uzun süre boyunca tazeliğini koruyabilir, lezzetlerinden ödün vermeden afiyetle tüketebilirsiniz. Peki, kırmızı et nasıl saklanır, et saklama koşulları nelerdir? İşte, uzun süre boyunca taze bir şekilde kırmızı et saklama yöntemleri:

Kırmızı Et Nasıl Saklanır?

  1. Et ürünleri saklanacağı zaman porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonlara ayırdığınız etleri buzdolabı poşetine koyabilir, yağlı kağıda veya streç filme sarabilirsiniz. 
  2. Eğer sarmak istemiyorsanız, onun yerine etleri kapaklı plastik, cam veya çelik kaplara koyabilirsiniz. Ancak kapağının hava almayacak şekilde kapalı olduğundan emin olmalısınız.
  3. Etleri kısa süre içinde kullanmak istiyorsanız, buzluk yerine buzdolabında saklayabilirsiniz.
  4. Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  5. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
  6. Çiğ ve pişmiş etler farklı kaplarda saklanmalı, birbiriyle temas ettirilmemelidir.
  7. Köfteler pişmeden önce porsiyonlara ayrılmalı ve poşetlenmelidir. Daha sonra poşetler halinde muhafaza edilebilir.

Pişen Etler Nasıl Saklanır?

Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir. 

Kırmızı Etler Oda Sıcaklığında Ne Kadar Saklanır?

Et saklama süreleri etin cinsine göre değişiklik gösterir. Kurban eti gibi taze etler, dolaba kaldırılmadan önce 3-4 saat oda sıcaklığında bekletilmeli ve kanını akıtması sağlanmalıdır. Kanı akıttıktan sonra ise önce buzdolabına, ardından buzluğa uygun şekilde yerleştirilmelidir.

Kırmızı etten kıyma çekildiyse, uzun süre bekletilmeden tüketilmemelidir. Kıymanın oda sıcaklığında bekleme süresi 4 saati geçmemelidir. Ancak yine de saklanacaksa üzerini geçecek şekilde sıvıyağ eklenmelidir. 

Kırmızı etin oda sıcaklığında bekleme süresi 3 saati geçmemelidir. Et buzdolabında 1-2 saat bekletildikten sonra buzluğa kaldırılabilir.

Kırmızı Et Saklama Derecesi

Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Kırmızı Et Nasıl Çözdürülmelidir?

Eti saklarken ve çözdürürken en sık yapılan hata, sıcaklık geçişlerinin hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Yani, eti saklayacağınız zaman önce buzdolabında, ardından buzluk bölümünde saklamanız gerekir. Çözdürme işleminde de buzluktaki et önce buzdolabına alınmalı, 2-3 saat bekletildikten sonra oda sıcaklığına alınmalı ve 4-5 saat içerisinde tüketilmelidir. Ani sıcaklık değişimleri etin kimyasal yapısında bozulmalara ve bakteri üremesine yol açabilir.

Kırmızı Et Ne Kadar Süre Saklanır?

Kırmızı et, derin dondurucuda ortalama 6 ay kadar saklanır. Daha önce bahsettiğimiz gibi eti saklarken hava almadığından emin olmak gerekir. 6 ay geçtikten sonra, et tüketilmemelidir. Kırmızı eti saklayacağınız zaman, buzdolabı poşetinin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket ekleyin. Bu sayede kaç aydır buzlukta olduğu daha iyi anlayabilirsiniz.

Dondurucudaki Etlerin Yapışmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt yerleştirirseniz birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadarını alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  2. Kurban eti nasıl saklanır?
  3. Et nasıl parçalanır?
  4. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?
  5. Et alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var