Keten tohumları, doyurucu bir protein ve lif dozu sağlamak, iştahı azaltmak ve kilo kontrolüne yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararı ile bilinir. Besin profili göz önüne alındığında, keten tohumu yağının da benzer sağlık yararları ile dolu olması şaşırtıcı değildir. Keten yağı veya keten tohumu yağı olarak da bilinen keten tohumu yağı, öğütülmüş ve doğal yağlarını serbest bırakmak için preslenmiş keten tohumlarından yapılır. Bu sağlığı geliştirici yağ, yemek pişirmeden cilt bakımına kadar çok çeşitli kullanımlara sahiptir. Bu yazıda sizlere keten tohumu yağının faydalarından ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.
Keten tohumu yağı gibi, keten tohumu yağı da kalp-sağlıklı omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür. Aslında, 15 ml keten tohumu yağı etkileyici bir şekilde 7.196 mg omega-3 yağ asidi içerir. Spesifik olarak, keten tohumu yağı, yalnızca küçük miktarlarda EPA ve DHA gibi aktif omega-3 formlarına dönüştürülen bir omega-3 yağ asidi formu olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Diyetinizde yeterli DHA ve EPA almıyorsanız, çoğu kılavuz erkekler için günde en az 1.600 mg ALA omega-3 yağ asidi ve kadınlar için 1.100 mg önerir. Sadece bir yemek kaşığı keten tohumu yağı günlük ALA ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve aşabilir. Omega-3 yağ asitleri sağlık için gereklidir ve inflamasyonun azalması, kalp sağlığının iyileştirilmesi ve beynin yaşlanmaya karşı korunması gibi faydalarla ilişkilendirilmiştir. Her hafta diyetinize balık yağı almıyorsanız veya bir veya iki porsiyon yağlı balık almıyorsanız, keten tohumu yağı diyetinizi ihtiyacınız olan omega-3 yağ asitleri ile desteklemeye yardımcı olmak için iyi bir çözüm olabilir.
Mevcut araştırma, test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlı olsa da, keten tohumu yağının kanser hücrelerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Ayrıca, test tüpü çalışmaları, keten tohumu yağının meme kanseri hücrelerinin büyümesini azalttığını gösteren birkaç çalışma ile benzer bulgular üretti. Yine de, bu bulgular umut verici olsa da, bu sonuçların insanlara nasıl çevrilebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Birkaç çalışma, keten tohumu yağının kalp sağlığına fayda sağlayabileceğini bulmuştur. 59 kişide yapılan bir çalışma, keten tohumu yağının etkilerini, omega-6 yağ asitleri bakımından yüksek bir yağ türü olan aspir yağı ile karşılaştırdı. Bu çalışmada, 12 hafta boyunca 15 ml keten tohumu yağı takviyesi, aspir yağı takviyesine kıyasla kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde düşürmüştür. Yüksek tansiyon, kalbe fazladan yük bindirdiği ve onu daha fazla çalışmaya zorladığı için kalp sağlığına zarar verebilir. Keten tohumu yağı da arterlerin esnekliğini artırabilir. Hem yaşlanma hem de artan kan basıncı, genellikle elastikiyetteki düşüşlerle bağlantılıdır. Bu faydaların, keten tohumu yağındaki yüksek omega-3 yağ asitleri konsantrasyonundan kaynaklanması muhtemeldir, çünkü takviyenin kandaki omega-3 miktarını önemli ölçüde arttırdığı gösterilmiştir. Dahası, çok sayıda çalışma, omega-3 yağ asitlerinin azaltılmış inflamasyon ve düşük kan basıncı gibi faydalarla kalp sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir.
Keten tohumu yağı hem kabızlık, hem de ishali tedavi etmede etkili olabilir. Yakın zamanda yapılan bir hayvan çalışması, keten tohumu yağının düzenliliği teşvik etmek için müshil görevi gördüğünü ve bunların tümünün bir ishal önleyici madde olarak işlev gördüğünü gösterdi. Başka bir çalışma, hemodiyalizde, keten tohumu yağı, zeytinyağı veya mineral yağı olan 50 kabız hasta verdi. Dört hafta sonra keten tohumu yağı bağırsak hareketlerinin sıklığını artırdı ve dışkı kıvamını iyileştirdi. Ayrıca hem zeytinyağı hem de mineral yağ kadar etkili olduğu bulundu. Bununla birlikte, keten tohumu yağının kabızlık ve ishal üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar şu anda hayvan çalışmaları ve belirli koşullara sahip kişiler üzerinde yapılan çalışmalarla sınırlıdır. Genel popülasyondaki etkinliğini değerlendirmek için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keten tohumu yağı da cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hayvan ve insan çalışmaları, keten tohumu yağı takviyesinin cildin pürüzsüzlüğünü ve nemlenmesini iyileştirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda dermatit gibi belirli cilt koşullarını da tedavi ettiğini gösteriyor.
Omega-3 yağ asidi içeriği sayesinde, bazı araştırmalar keten tohumu yağının belirli popülasyonlarda iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmalar keten tohumu yağının iltihap önleyici etkilerinin zeytinyağınınkine eşdeğer olduğunu göstermektedir.
Keten tohumu yağı ile ilgili en iyi şeylerden biri çok yönlülüğüdür. Yeni başlayanlar için, salata soslarında ve soslarda diğer yağ türleri ile kolayca değiştirilebilir. Ayrıca, minimum çabayla diyetinize biraz keten tohumu yağı eklemek için smoothie'lere veya shake'lere bir porsiyon (bir çorba kaşığı veya 15 ml) ekleyebilirsiniz. Yüksek bir duman noktasına sahip olmadığı ve yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler oluşturabileceği için keten tohumu yağının yemek pişirmek için kullanılmaması gerektiğini unutmayın. Keten tohumu yağı gıdada kullanılmasının yanı sıra cilt sağlığını iyileştirmek ve cilt nemini artırmak için cilde uygulanabilir. Alternatif olarak, bazı insanlar büyümeyi ve parlamayı teşvik etmek için keten tohumu yağı saç maskesi olarak kullanırlar.Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?