Kesme tahtası, mutfakta sık sık kullanılan ekipmanlardan biridir. Sebze, et gibi ürünleri kolay bir şekilde kesmenizi sağlayan bu ürünler, plastik, ahşap ve cam olarak farklı çeşitlere ayrılır. Daha önce sizlerle 'Kesme tahtası nasıl seçilir?' yazımızı paylaşmış, tahta seçiminde dikkat etmeniz gereken hususları anlatmıştık. Bu kez, mutfakta kesme tahtası kullanırken en yaygın yapılan hataları inceleyeceğiz. İşte, kesme tahtası kullanırken yapılan hatalar ve çözümleri:
Cam kesme tahtaları, plastik ve ahşap olanlara göre daha sağlıklı olabilir. Çünkü leke ve kokulara karşı daha dayanıklıdır ve temizlemesi de kolaydır. Fakat, cam kesme tahtaları, bıçakların körelmesine yol açar.
Ahşap kesme tahtası, zamanla yıpranır, kurur ve çatlamaya başlar. Bunu engellemek için yüzeyini zeytinyağı ile ovalamanız gerekiyor. Ayda bir kez bu işlemi uygulamak, tahtanın ömrünü uzatacaktır.
Kesme tahtasını yıkayıp temizledikten sonra, kurulamadan dolaba kaldırmayın. Bu durum, bakterilerin türemesine yol açar. Bu yüzden kesme tahtasını yıkadıktan sonra kağıt havluyla kurulayın ve dikey bir şekilde bulaşıklığa yerleştirin. Tamamen kuruyunca kaldırabilirsiniz.
Sebze ve et için aynı kesme tahtasını kullanmayın. Bunun yerine sebzeleri ahşap, çiğ eti ise plastik kesme tahtasında kesin. Et ürünlerinin taşıdığı bakteriler, ahşap tahtanın aralarına girebilir. Bu yüzden plastik kesme tahtası daha uygun olacaktır.
Bulaşık makinesine asla tahta malzemeler konulmamalıdır. Isı, tahtaya zarar verir ve zaman içinde tahta malzemeleri aşındırır, çatlamasına neden olur. Bu yüzden elde sabunlu suyla yıkamak daha doğru olacaktır.
Kesme tahtanızı, tezgahınıza ve en rahat edebileceğiniz boyuta göre seçin. Yeriniz çok darsa, orta boyutlardaki ürünleri tercih edebilirsiniz. Bıçağı rahat hareket ettirebilmek için, küçük boy tahtaları kullanmamaya özen gösterin.
Renk bırakan sebze ve meyveler, peynirler ahşap tahtasında ne kadar yıkasanız da iz bırakır. Bu tür malzemeler için de, mutlaka plastik kesme tahtası kullanın.
Kesme tahtasında kestiğiniz sebzeleri bir kaba aktarırken, bıçağı sürttürmeyin. Bu durum bıçağın kısa sürede körelmesine yol açar. Bunun yerine bıçağın keskin olmayan tarafını veya bir kaşığı kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;