Kenya Kahvesinin Özellikleri Nedir?
Kenya kahvesi nedir, nasıl yapılır? Kenya kahvesinin özellikleri nelerdir? Kenya'nın kahveyle tanışması nasıl oldu? İşte, son yıllarda popüler olan Kenya kahvesinin özellikleri ve yapılışı:

Kenya, Afrika kıtasında yer alan, Etiyopya, Tanzanya, Uganda, Somali ve Sudan'a komşu olan bir ülkedir. Volkanik topraklara sahip olduğu için, mineraller bakımından oldukça zengindir. Kenya kahve çekirdekleri, 1700-1800 metre arasında değişen, yüksek kesimlerde bulunan yaylalarda yetişir. Arabica çekirdekleri 160 bin hektarlık bir alanda yetiştirilir, Kasım-Aralık aylarında hasadı yapılır. Kenya, yılda 2 kez hasat yapabilmek için uygun bir konumdadır. Hasat edilen kahve çekirdekleri 36 saatlik bir fermantasyon sürecinden geçer. Bu sayede çekirdeklerin üzerindeki şekerli tabaka ayrılır. 

Kenya Kahvesinin Tarihçesi

Kenya kahvesinin hikayesi, ülkenin İngiliz sömürgesine girmesiyle başlar. İlk kahve fidanlarını ülkeye getirenler, misyonerlerdir. 1893 yılında Brezilya'dan gelen kahve bitkisi ekilmiş ve bu bitki Kenya topraklarına kısa sürede adapte olmuştur. İngilizler Kenya'yı sömürgeleştirdikten sonra, tüm mahsullerin kontrolünü ellerine aldı. 1900'lü yılların başında ise Londra'da Kenya kahvesi için alış-satış ofisi kuruldu. Kenya 1960'lı yılların başında İngilizlerden bağımsızlıklarını kazandı. Kenyalıların cesareti sayesinde çiftçiler kahvelerini özgürce üretmeye başladılar. Kenya topraklarında her yıl yaklaşık 60 milyon kg kahve çekirdeği üretilir. Üretimin %95'i ise diğer ülkelere ihraç edilerek ülkenin ekonomisine katkı sağlar.



Kenya Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?

  1. Kenya kahve çekirdekleri, dünyanın en kaliteli çekirdekleri arasında yer alır.
  2. Kenya kahvesi 3 farklı boyuta sahiptir. Bunlar E (elephant), PB (peaberry) ve AA. 
  3. Kenya AA kahvesi, kahve piyasasında en çok bulunan kahve türüdür. 
  4. AA kahvesi, dünyanın en parlak çekirdekleri arasında değerlendirilir ve kahve uzmanları tarafından çok fazla talep görür.
  5. AA kahvesi, kırmızı meyveler, kuru üzüm ve narenciye aromalarına sahiptir.
  6. AA kahvesinin kavrulma işlemi, orta ayarda yapılmalıdır. 
  7. Tadı ve aroması yoğundur. İçinde farklı bitkilerin yağları da bulunur.

Kenya Kahvesi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle içme suyunu cezvede ısıtın.
  2. Su ısındıktan sonra french pressi sıcak su ile birlikte çalkalayın. Bu işlem, kahve sıcaklığının korunmasını sağlar.
  3. French pressin içerisine 1 yemek kaşığı orta incelikte çekilmiş Kenya kahvesi koyun.
  4. Kahvenin üzerinde yavaş yavaş sıcak suyu gezdirin. Sıcak su, kahve taneleri ile temas etmelidir. Bu işlemi acele etmeden, mümkün olduğunca yavaş bir şekilde yapın.
  5. Kahveyi ortalama 6 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra, süzerek afiyetle içebilirsiniz.
  6. Yoğun ve sert tatlardan hoşlanmıyorsanız, süzdükten sonra içerisine ılık süt ilave edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Kahve öğütme rehberi
  2. Brezilya kahvesi nasıl yapılır?
  3. Endonezya kahvesinin özellikleri nelerdir?
  4. Melange kahve nasıl yapılır?
  5. Affogato nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı