Keklik yumurtası, keklik tarafından yumurta grubuna giren ve yenilebilir bir besin türüdür. Beyaz, kahverengi ve krem rengi gibi çeşitleri olan keklik yumurtası, küt ve oval bir yapıya sahiptir. Tavuk yumurtasının aksine, keklik yumurtasının üzerinde koyu kahverengi lekeler görülür. Anadolu'da sıkça tüketilen bu yumurta, büyük şehirlerde çok fazla bulunmadığı için pahalı bir yumurta türüdür. Organik ürünler satan köy pazarlarından ve küçük çiftliklerden temin edilebilir.
Keklik kuşları, Mart-Nisan aylarından Ağustos ayına kadar üreme sezonuna sahiptir. Kuluçkalık keklik yumurtaları 10-15 derece arasında, ortamın nem oranı 50-60 derece olacak şekilde 10 gün dinlendirilmelidir. Satışa hazır hale gelen keklik yumurtaları, serin bir ortamda muhafaza edilir. Yüksek ısıya karşı hassas olan bu yumurtalar, ıslak ortamlarda çok kısa sürede bozulur. Bu yüzden buzdolabında ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Keklik yumurtası, lezzetini hızla kaybettiği için, uzun süre saklanmadan tüketilmesi önerilir.
Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler keklik yumurtasını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;