Kefirin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? A’dan Z’ye Sorularla Kefir
Bugün ünü dünyanın dört bir yanına yayılan kefir; sindirim sağlığını desteklemek ve bağırsak sağlığının korunması açısından popüler bir içecektir. Bazı çalışmalar kefirin obeziteden korunmada da etkili olabileceğini düşündürmektedir. Peki, kefirin faydaları nelerdir? Kefir nasıl kullanılır? İşte sorularla A’dan Z’ye kefir hakkında merak edilenler…

Kefir bugün artık dünyanın bir dört yanında da popüler hale gelmiş olan fermente bir süt ürünüdür. Türk Dil Kurumu kefiri şöyle tanımlar: "Özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek". Araştırmalara göre kefir zengin bir kalsiyum, protein ve B vitamini kaynağıdır. Kefir, yoğurttan daha güçlü bir probiyotiktir. Güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Kemik sağlığına iyi geldiği, kansere karşı destek sağlayabileceği belirtiliyor. Peki, kefirin faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan kefir hakkında bilgi veriyor ve kefirle ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor…

Kefir Nedir?

Kefir, sütün fermente edilmesi ile elde edilen bir içecektir. İçinde birçok yararlı probiyotik bakteri barındıran bir maya türü olan kefir, bu bakterilerin bir araya gelerek barındığı bir kaynaktır ve bu bakteriler ile çoğalır. Yani, bu içecek, birçok faydalı mikroorganizma ve vitamin barındırır.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

  1. Kefir, 61'e kadar farklı mikroorganizma içerebilir, bu da onu diğer birçok fermente süt ürününden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağı yapar.
  2. Sütten yapılan kefir mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır ve tam yağlı süt kefiri ayrıca K2 vitamini içerir. Bu besinlerin kemik sağlığı için önemli faydaları vardır.
  3. Spor yapanlar için de oldukça faydalı bir besin maddesidir.
  4. Menopoz döneminde görülen kemik erimesinin önüne geçer.
  5. Kefirin içerdiği bakteriler, bakteriyel tabanlı bazı enfeksiyonlarla savaşmada oldukça başarılıdır.
  6. Bazı test tüpü ve hayvan çalışmaları, kefirin kanser hücresi oluşumunu ve oluşmuş kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini düşündürmektedir.
  7. Tok tutma özelliği ve metabolizmayı hızlandırması ile kilo vermeye yardımcı olur. Bu nedenler metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorlanan kişiler için oldukça faydalıdır.

Bakınız; Ev yapımı kefir tarifi

Kefir Ne Zaman İçilmeli?

Tercih edilen tüm saatlerde; yemeklerden önce, sonra veya yatmadan önce tüketilebilir. Reflü rahatsızlığı olanların yatmadan hemen önce tüketmemesi gerekmektedir.

Kefir Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Bakteriler aracılığıyla mayalanarak oluştuğu için probiyotik bir ürün olan kefir, bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Kefir, bağırsaktaki yararlı bakterileri artırarak, zararlı bakterilerin kötü etkilerini ortadan kaldırır, kabızlığı önler. Yararlı bakterileri artırdığı için ishali önleme etkisi de vardır.

Kefir Neye İyi Gelir?

  1. Sindirim sistemi: içerdiği probiyotik bakteriler, sindirim sağlığını iyileştirmede oldukça etkilidir
  2. Yorgun hissetme durumu: enerji vererek yorgun hissetme durumunun önüne geçer
  3. Cilt sağlığı: içinde bulundurduğu vitaminler, cildin güzelleşmesini ve ışıldamasını sağlar
  4. Bağışıklık sistemi: probiyotik ve yararlı bakteriler içermesi bağışıklığı güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
  5. Astım ve alerji: kefirin alerjiler ve astımla ilgili inflamatuar yanıtları baskıladığı gösterilmiştir.

Kefir Gaz Yapar Mı?

Kefir gaz yapmaz. Probiyotik bakımından oldukça zengin olan kefir bağırsak sorunlarını olumlu yönde etkiler. Ancak laktoz hassasiyeti olan bireylerin dikkatli olması gereken bir konudur. Kefir, en az laktoz içeren süt ürünü de olsa, laktoz hassasiyeti olan bireylerde gaz problemi yaratabilmektedir.

Kefir Mideye İyi Gelir Mi?

Kefir, mide ülserine neden olan “helicobakter pilori” isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı olarak mide ülserinin oluşmasını engeller ve tedavisinde önemli rol oynar. Ayrıca laktik asit fermentasyonu sayesinde midede oluşan gazı azaltmaktadır.

Meyveli Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin sade tadından hoşlanmayan bireyler genellikle meyveli kefir tercih etmektedir. Fakat meyveli kefirler içerdiği glikoz ve tatlandırıcılar sebebiyle sade kefir kadar faydalı ve sağlıklı bir tercih olmayacaktır. Evde mayalanan veya marketten alınan sade kefir meyve ile tatlandırılabilir ve markette satılan meyveli kefirlere göre daha sağlıklı bir alternatif olabilir. Çocukların tüketimi için de sade kefir, bal ve kuruyemişler ile tatlandırılabilir.

Yatmadan Önce Kefir İçilir Mi?

Vücudumuz, gece dinlenirken kalsiyumu daha iyi emer, bu yüzden yatmaya yakın içilen kefirden alınan kalsiyum daha fazla olacaktır. Bununla birlikte, kefirde sinir sistemine faydalı maddeler mevcuttur, yatmadan önce içilen kefir bireyin daha rahat uykuya dalmasını sağlayabilir. Ek olarak, yatmaya yakın kefir tüketimi ile birlikte sindirim sistemi toksinlerden temizlenir, yararlı bakteriler artar ve sabahları kolayca tuvalete gitmeniz sağlanır.

Aç Karna Kefir İçmenin Faydaları Nelerdir?

Kefir içmek için genellikle belirli bir zaman önerilmese de, sabah aç karna tüketmek isteyen bireyler için kefirin sağlayabileceği ekstra katkı, içindeki probiyotikler sayesinde bağırsakları çalıştırıp sindirim sistemini hızlandırarak gün içinde daha etkili olmasıdır. Kilo vermek isteyen bireyler sabah aç karna tüketebilir. Ayrıca kabızlık problemi olan bireylerin de sabah aç karna tüketmesi faydalı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kefirli tarifler
  2. Diyette kefir içilir mi?
  3. Kefir mayası nasıl saklanır?
  4. Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  5. Süt kefiri ile su kefiri arasındaki fark nedir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler