Kaya tuzu, deniz suyu veya tuzlu göl suyunun buharlaşmasından oluşan tortul kayaçlarda meydana gelen bir tuz çeşididir. Sodyum klorürün mineral formudur. Halit veya saindhava lavana olarak da bilinir. Genellikle renksiz veya sarıdır. Ancak yabancı maddelerin türüne göre mavi ya da pembe de olabilir. Buharlaşmanın yağıştan fazla olduğu bölgelerde meydana gelebilir. Ülkemizdeki Tuz Gölü bu yerlere örnek gösterilebilir. Soğuk ve karlı havalarda, yerdeki buzu çözmek için kullanılabilir. Ayrıca yabani otları kurutmak ve çimenlerin büyümesini sağlamak amacıyla, tarımda da kullanılır.
Kaya Tuzunun Faydaları Nelerdir?
- Kaya tuzu, demir, çinko, kobalt, manganez, bakır ve nikel dahil olmak üzere birçok mineralin eser seviyelerini içeriğinde barındırır.
- Sodyum eksikliği, kötü uykuya, zihinsel sorunlara, kasılmalara ve nöbetlere neden olabilir. Yemeklerde az miktarda kaya tuzu kullanmak, sodyum seviyenizi dengeleyecektir.
- Kaya tuzu, çeşitli elektrolitler içerdiği için, kas kramplarını ve ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak bu amaç için kaya tuzunu özel olarak inceleyen hiçbir çalışma yoktur.
- Ayurvedik beslenme tarzında kaya tuzu, mide ekşimesi, mide solucanları, kabızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma gibi sindirim rahatsızlıklarını gidermek için kullanılır. Yemeklere sofra tuzu yerine az miktarda eklenir. Ancak daha fazla insan çalışmasına gerek vardır.
- Tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısı için en çok kullanılan yöntemdir. Tuzlu su solüsyonunda kaya tuzu kullanmak, çeşitli ağız rahatsızlıklarının tedavisi için de önerilir.
- Ayurvedik tıp, kaya tuzlarının cilt dokusunu temizleyebileceğini, gençleştirebileceğini ve güçlendirebileceğini iddia ediyor.,
- Kaya tuzu gastriti önleyebilir ve gaz sorunlarına iyi gelebilir.
- Kan dolaşımını uyarır. Vücuttaki bütün hücreler mineralle çalışır.
- Vücutta biriken toksit minerallerin atılmasına destek olur.
- Kan basıncını yükselten sofra tuzudur. Ölçülü bir şekilde tüketilen kaya tuzu, kan basıncını dengeleyebilir.
- Nefes açıcıdır. Kaya tuzu mağaralarında astım tedavisi yapıldığı söylenmektedir. Tuzlu su buharı, burnu ve nefesi açar.
- Banyo suyuna kaya tuzu eklemek, vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştırır.
- Kaya tuzundan yapılan oda lambaları, odanın havasını temizler.
Kaya Tuzu Nasıl Kullanılır?
- Et, balık gibi yemeklerin yapımında pişirmeden önce etin marine edilmesini sağlar.
- Yemeklere sofra tuzu yerine, daha az miktarda eklenebilir.
- 1 çay kaşığı kaya tuzu ve bir çay bardağı karıştırılarak gargara yapımında kullanılabilir.
- Kaynar suyun içerisine atılan 1 tatlı kaşığı kaya tuzu, buhar banyosunda kullanılarak nefesinizi açabilir.
- Banyo suyuna eklendiğinde cilt ve ödem için faydalarından yararlanılabilir.
- Günümüzde çok popüler olan kaya tuzu lambaları da, odaya yerleştirilerek havayı temizlemenize yardımcı olabilir.
Kaya Tuzunun Zararları Nelerdir?
- Sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanılması, iyot eksikliğine yol açabilir. Çünkü iyot, sofra tuzuna eklenmiş, ancak kaya tuzuna eklenmemiştir.
- Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
- Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bunun bir kısmı kaya tuzu, bir kısmı ise sofra tuzundan alınabilir. Ancak hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.
Önemli Not: Tansiyon hastaları, kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve düzenli ilaç kullanan kişiler, kaya tuzu tüketimine geçmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Tuz çeşitleri ve özellikleri
- Fazla tuz tüketiminin zararları
- Açlık otunun faydaları nelerdir?
- Karabuğday ne işe yarar?
- Sinir otu neye iyi gelir?