Kaşıntıya İyi Gelen 5 Esansiyel Yağ
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
33 Tarif       24 Takipçi
Cilt ve saç derisinde görülen kaşıntı, kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Peki, kaşıntıya iyi gelen yağlar nelerdir? İşte, kaşıntı için kullanabileceğiniz 5 esansiyel yağ:

Esansiyel yağlar, buhar veya su kullanılarak yapılan bir damıtma işlemiyle bitkisel ürünlerden elde edilir. Oldukça yoğun ve zengin kokuludur. Kaşıntılı cilt, kuruluk, kepek, böcek ısırıkları, döküntüler ve alerjiler dahil olmak üzere çok çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Kontrol edilemeyen bir şekilde kaşınan veya şişlikle birlikte görülen cilt, bir doktor veya dermatolog tarafından muayene edilmelidir. Altında yatan tıbbi bir neden yoksa, kaşıntıyı geçirmek için bazı esansiyel yağlardan faydalanabilirsiniz.

Kaşıntıya İyi Gelen Uçucu Yağlar

Kaşıntılı cildi azaltmada veya rahatlatmada etkili olan birkaç uçucu yağ vardır. Bazıları antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bu da onları kaşıma sonucu oluşabilecek enfeksiyonlara karşı etkili kılar. Diğerleri iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve bu da onları tahriş olmuş cildi yatıştırmada ve kaşıntılı böcek ısırıklarını hafifletmede etkili kılar. Kullandığınız herhangi bir uçucu yağ türü, cilde uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. Ayrıca, güvendiğiniz bir üreticiden saf, yüksek kaliteli bir yağ seçtiğinizden emin olun. Organik yağlar en iyisi olabilir.

Not: Herhangi bir yağ kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Uçucu yağlar, cilt üzerinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Böyle durumlarda, kesinlikle kullanmayın.

  1. Nane Yağı

Nane yağının soğutucu özellikleri böcek ısırıkları ve kurdeşen kaynaklı kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcılar nane yağını vazelinle birlikte kullandıklarında kaşıntı rahatlaması yaşadılar. Çalışma katılımcılarına nane yağı karışımını uygulamadan önce ciltlerini nemlendirmeleri önerildi. Nane yağını, zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak uygulayabilirsiniz.

  1. Papatya Yağı

Cilt için belirgin bir kokusu olan ve yatıştırıcı olan papatya esansiyel yağı, egzama, hemoroid ve pişik kaynaklı kaşıntıyı azaltmak için topikal olarak kullanılabilir. Kepek veya kuru cilt ile ilişkili kaşıntı için kafa derisinde kullanmak da güvenlidir. Şampuanlamadan önce papatya yağı ve taşıyıcı yağ kombinasyonunu doğrudan kafa derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ayrıca şampuan şişenize 5 damla papatya yağı damlatıp, saçınızı her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.

  1. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, baş biti ile ilişkili kepek ve kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur. Çay ağacı esansiyel yağı kullanıyorsanız, saç derinize uygulamadan önce seyrelttiğinizden emin olun. Seyreltilmiş çay ağacı yağı, kurdeşenleri kontrol etmek veya egzama ile ilişkili kaşıntıyı yatıştırmak için ciltte de kullanılabilir. Antifungal bir yağ olan çay ağacı yağı, sporcu ayağını tedavi etmek için de etkilidir. Çay ağacı yağı antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Çay ağacı yağını, zeytinyağı, tatlı badem yağı veya jojoba yağı ile seyreltebilirsiniz.

  1. Lavanta Yağı

Lavanta esansiyel yağının antifungal özellikleri, sporcu ayağı ve saçkıran gibi rahatsızlıklar için etkili olmasını sağlar. Ayrıca böcek ısırıklarının batmasını ve kaşıntısını azaltmaya yardımcı olabilir. Lavanta yağının yumuşak, rahatlatıcı kokusu, onu genel kuru cilt nemlendirmesi için iyi bir seçim haline getirir. Duştan veya banyodan hemen sonra nemli cilde lavanta esansiyel yağı ve taşıyıcı yağ kombinasyonunu kullanın. Lavanta yağını zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı ile seyreltebilirsiniz.

  1. Gül Yağı

Gül sardunyası esansiyel yağı, antifungal ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılır. Egzama ve kuru ciltten kaynaklanan kaşıntıyı hafifletmek için kullanılabilir. Gül sardunyası yağını taşıyıcı bir yağ ile kullanabilir veya lavanta veya papatya gibi diğer esansiyel yağlarla karıştırabilirsiniz.

Uçucu Yağ Kullanmanın Yan Etkileri

  1. Uçucu yağı asla taşıyıcı bir yağla karıştırmadan doğrudan cilde uygulamayın. Uçucu yağlar oldukça yoğun ve çok etkilidir. Tam güçte kullanıldığında cilt tahrişine ve kızarıklığa neden olabilir. Genellikle birkaç damla uçucu yağ yeterlidir.
  2. Cildinizin geniş bir bölgesinde kullanmadan önce bir yama testi yapın. Alerjiniz veya hassasiyetiniz olan bir bitkiden elde edilen herhangi bir uçucu yağı kullanmayın. Kaşıntınız kötüleşirse veya kızarıklık oluşursa uçucu yağ solüsyonunu yıkayın ve doktora başvurun.
  3. Doktorunun onayı olmadan bir bebek veya çocukta uçucu yağ kullanmamalısınız. Nane yağını asla bir çocuğun yüzüne veya göğsüne sürmeyin çünkü mentol buharları solunduğunda nefes almada zorluk veya baş ağrısı gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.
  4. Hamileyseniz, doktorunuzun onayı olmadan uçucu yağlar kullanmayın.

Not: Herhangi bir uçucu yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Uçucu yağların ciddi yan etkilere neden olabileceğini unutmayın. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Saç nezlesine ne iyi gelir?
  2. Ayakkabı vurmasına ne iyi gelir?
  3. Vücut çatlaklarına ne iyi gelir?
  4. El egzamasına ne iyi gelir?
  5. Pire ısırığı nasıl anlaşılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yerseniz Ne Olur?
Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?
Mavi Hindiba Çayı Faydaları Nelerdir?
İskandinav Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Mısır Patlatma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?