Karadut Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Karadut reçeli, kahvaltı sofralarını güzelleştiren reçel çeşitlerinden biridir. Peki, karadut reçelinin püf noktaları nelerdir? İşte, karadut reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken 5 püf noktası:

Karadut reçeli, karadut meyvelerinin kaynatılmasıyla hazırlanır. Şeker ve limon suyu ile lezzetlendirilen bu reçel, hafif ekşimsi tadıyla kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi niteliğindedir. Özellikle yaz aylarında hazırlanan karadut reçeli, doğru bir şekilde vakumlanarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Kapağı açılmadığı takdirde uzun süre saklanır ve kış aylarında da tüketilebilir. Ancak karadut reçeli yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde, kıvamı istediğiniz gibi olmayacaktır. Bu yazıda karadut reçelinin en önemli püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Püf noktalarına geçmeden önce karadut reçeli tarifine göz atın.

Karadut Reçelinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Karadut seçimi

Tüm reçellerde olduğu gibi, karadut reçelini yaparken mümkün olduğunca taze meyveler tercih edilmelidir. Reçel yapımında kullanacağınız karadutların ezilmemiş ve çürümemiş olmasına çok dikkat edin. Çürük olanları mutlaka ayırın. Yoksa reçelde acımsı bir tat oluşacaktır. Karadutların saplarını ayıklarken de, nazik davranmaya ve dutları ezmemeye özen gösterin.

  1. Şeker ekleyin

Karadut saplarını temizledikten sonra, karadutları bir tencereye alın. Üzerine şeker ekleyerek en az 6 saat, mümkünse bir gece dinlendirin. 500 gr karadut için 250 gr şeker kullanmanız yeterlidir. Ancak daha tatlı olmasını istiyorsanız, şeker oranını ölçülü bir şekilde artırabilirsiniz. Bir gece bekleyen karadutlar, ertesi gün suyunu salmış olacaktır. Bu şekilde ocağa alın. 

  1. Kısık ateş

Karadutları ocağa aldıktan sonra 10 dakika yüksek ateş, ardından kısık ateş kullanın. Karadutların dağılmasını önlemek için, reçeli mutlaka kısık ateşte pişirin ve pişirme esnasında çok sık karıştırmayın. Reçeli kaynatırken kapağı kapatmayın. Kapağı kapatmak, reçelinizin kararmasına yol açabilir. Reçel koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. 

  1. Aroma katın

Reçeli pişirirken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka temizleyin. Aksi takdirde, reçeliniz şekerlenecektir. Pişirme işleminin sonlarına doğru bir adet tarçın çubuğu ekleyerek aroma katabilirsiniz. Ayrıca reçel kaynadıktan sonra, içine limon suyu ve limon kabuğu rendesi ilave edin. Bu sayede daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. 

  1. Saklama

Karadut reçeli piştikten sonra, geniş tepsilere dökebilir ve üzerini tülbentle örterek güneş altında koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak koyulaşmasını istemiyorsanız, ilk sıcaklığı geçtikten sonra sterilize edilmiş kavanozlara aktarın. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek vakumlanmasını sağlayın. 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra, buzdolabında saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. İncir reçelinin püf noktaları nelerdir?
  2. Böğürtlen reçelinin püf noktaları nelerdir?
  3. Kayısı reçelinin püf noktaları nelerdir?
  4. Çilek reçelinin püf noktaları nelerdir?
  5. Ahududu reçelinin püf noktaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu