Tüm hastalıklarda olduğu gibi kansızlıkta da beslenme oldukça önemlidir. Hafif seyreden veya altta yatan başka bir nedeni olmayan kansızlıklarda demir ilacı kullanımının yanı sıra beslenme ile birlikte desteklendiğinde düzeltilebilir. Demir açısından zengin besinlerle beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Kansızlık; demir, vitamin açısından fakir beslenmeye, kan kaybına, kanser, böbrek hastalıkları, diyabet gibi uzun süreli, ağır hastalıklara bağlı olarak veya kalıtsal nedenlerle ortaya çıkabilir.
Kansızlığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Sabah kahvaltısında bir yumurta, yeşillik, tahıllı ekmek, peynir, zeytin, domates, pekmez gibi besinlere yer verilmesi gerekmektedir. Mümkün oldukça sabah kahvaltılarını atlamadan düzenli yapılması oldukça faydalı olacaktır. Kahvaltılarda besinlerin yanında demir emilimini desteklemek için siyah çay ve kahve yerine bitki çayları tüketilmelidir. Eğer mide sorununuz yoksa taze sıkılmış meyve sularını da tüketebilirsiniz.
- Hafta da en az 3 kez kuru baklagil (nohut, yeşil mercimek, bezelye, fasulye, barbunya gibi) yemeklerinin tüketilmesi oldukça önemlidir.
- Karbonhidrat olarak ise, bulgur pilavı, buğday, yulaf ezmesi ve tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.
- Haftada en az 2-3 kez (kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, dalak gibi) besinlerini tüketmeniz gerekmektedir.
- Yumurta, et gibi demir içeriği yüksek olan besinlerini tüketilmesi gerekmektedir.
- Demir içeriği yüksek olan besinlerin yanında C vitamini de almak için taze yeşillik (roka, marul, tere, maydanoz, brokoli, ıspanak gibi) sebze yemeklerini tüketilmesi oldukça önemlidir. Ancak sebze ve et grubu besinlerini tüketirken yanlarında süt gurubu ürünlerine (yoğurt, süt, kefir gibi) yer verilmemelidir. Ara Öğünlerde süt grubu ürünlerini tercih edebilirsiniz.
- Öğünlerin düzenli olması, öğünlerde faydalı ev yemekleri tüketilmesi de oldukça önemlidir. Hazır ve işlenmiş gıdalar değil de işlenmemiş, taze sebzelerin tercih edilmesi gerekmektedir. Çünkü işlenmiş sebzelerin besin değerleri kaybolur.
- Kansızlık sorunu olan kişiler çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri mümkün oldukça bırakmalıdır. Çay ve kahveyi öğünlerden en az 45 dk-1 saat sonra içmek daha doğru olur.
- Ara öğünlerde abur cubur yerine kuru meyve veya kuruyemişlerden (ceviz, fındık, çiğ badem, kabak çekirdeği, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut, kuru erik, fıstık, susam gibi) hem kansızlık hem de ara öğün atıştırmalığı olarak tüketilebilir.
Kan Yapıcı Besinler Nelerdir?
Kan yapıcı besinler sıklıkla araştırılmaktadır. Diyet tedavisinde veya beslenme programlarınıza bu besinleri ekleyebilirsiniz.
- Kırmızı et
- Tavuk
- Ton balığı
- Yumurta sarısı
- Soya fasulyesi
- Fındık, ceviz ve badem
- Kuru baklagiller
- Portakal, kivi, kabak, üzüm ve dut
Bu besinleri özellikle demir eksikliği olan herkes tüketmelidir.
Yazar:
Dyt. Ceyda Erenoğlu
instagram.com/dytceydaerenoglu
Şunlara da göz atın;
- Kan fazlalığı diyeti nasıl yapılır?
- Tam kan sayımı (hemogram) nedir?
- Kimler kan bağışı yapabilir?
- Kansızlığa ne iyi gelir?
- Bebeklerde demir eksikliği neden olur?