Halsizlik, çabuk yorulma, terleme, saç dökülmesi, ağız kenarlar��nda yara gibi pek çok belirti aslında kansızlığın ipuçları olabilir. B12 vitamini, bakır, folik eksikliği gibi nedenler ise aneminin nedeni olabilir. Uzmanlara göre pek çok hastalık anemiden yola çıkarak da teşhis edilebilir. Aslında anemi, birçok insanın hayatının bir döneminde gelişen yaygın bir kan hastalığıdır ancak tedavi edilmesi önemlidir. Yeterli miktarda demir alınarak anemi sıklıkla önlenebilir. Bu nedenle bu konuda bir şüpheniz varsa mutlaka bir uzmana danışın. Peki, toplumda kan yaptığına inanılan gıdalar hangileri? Bu konuyu bir diyetisyene sorduk. İşte Lezzet.com.tr arşivinden bu sorunun yanıtları:
Kuzu ciğeri, B12 vitamini ve demir bakımından zengindir. Bu sayede kuzu ciğeri, kan hücreleri oluşumunu destekler ve kansızlığa iyi gelir. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Kırmızı et, en değerli hayvansal protein kaynaklarından biridir. Bu özelliğiyle bedeni güçlendirir, kansızlığı önler ve zihinsel gelişimi destekler.
Fosfor ve demir kaynağı olan balık da, kan yapıcı besinler arasındadır. Özellikle ton balığı ve somon, kansızlığı olan kişilere önerilen balık türlerindendir.
Kemik erimesini önlemeye yardımcı olan ıspanak, kan hücrelerini destekleyerek kansızlığa iyi gelir. Haftada bir kez ıspanak tüketilmesi, kansızlığın azalması açısından önemlidir.
Günlük folat ihtiyacının yaklaşık %34'ünü karşılayan kuşkonmaz, beslenme programınıza eklemeniz gereken besinler arasındadır. Folat, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda görev olan temel bir besindir.
Kan basıncının düzenlenmesini sağlayan brokoli, potasyum bakımından zengindir. Potasyum ise kan damarlarındaki gerginliği azaltarak kan akışını kolaylaştırır.
Demir ve magnezyum oranı yüksek olan yeşil mercimek, kansızlığa iyi gelir. Haftada bir kez tüketilmesi, kansızlığın giderilmesi açısından önemlidir.
Kan yapıcı özelliğiyle bilinen badem, E vitamini içeriğiyle kanın pıhtılaşma riskini azaltır. Her gün en az 4-5 adet badem tüketmek, kansızlığa iyi gelebilir.
Kansızlığa karşı çok etkili olan keçiboynuzu pekmezi, kansızlık problemi yaşayan kişilere ilk önerilen besinlerden biridir. Kan depolarının doldurulmasını sağlayan bu pekmez, sağlıklı bireylerde sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilmelidir.
Karaciğeri temizleyen ve detoks etkisi olan pancar, kansızlık ve demir eksikliği problemlerine iyi gelir. Yemek ve salataların içerisine eklenerek tüketilebilir.
Yeşil yapraklı besinlerdeki C vitamini, demir emilimini desteklemektedir. Bu sebeple her öğünde bol limonlu salatalar yemek kansızlığa iyi gelecektir. Yumurta tüketirken yanında portakal ya da greyfurt yemek veya bu besinlerin suyunu içmek demirin daha iyi emilmesini destekleyecektir. Ispanağı yoğurtla tüketmemeye dikkat edilmelidir. Fazla kalsiyum alımı demir emilimini azaltacağı için ıspanağa yumurta kırarak tüketmek hem yumurtadan hem de ıspanaktan daha iyi oranda yararlanmayı sağlayacaktır. Genel anlamda çay-kahve tüketimi azaltılmalı, yemeklerle birlikte tüketimi kesinlikle sonlandırılmalıdır. Demir eksikliği ileri seviyede olan kişiler et tüketiminin yanında ayran-yoğurt tüketmemelidirler.
Önemli Not: Kansızlık probleminiz uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka doktorunuza danışın ve gerekli hallerde takviye kullanın.
Yazar:
Dyt. Gözde Karaca
instagram.com/dyt.gozdekaracakayan
Şunlara da göz atın;