Sushi, dünya çapında oldukça popüler olan geleneksel bir Japon mutfağı türüdür. Çoğu insan suşiyi çiğ balıkla ilişkilendirse de, çeşitli pişmiş deniz ürünleriyle de yapılabilir. Diğer malzemeler arasında sebzeler ve kurutulmuş deniz yosununa (nori olarak bilinir) sarılmış sirkeli pirinç bulunur. İster evde suşi yaptınız, ister dışarıda yemek yediniz, artıklarınız olabilir. Ancak suşiyi başka bir zamanda yemek için güvenli olacak şekilde nasıl saklayabilirsiniz? Bu yazıda, suşinin ne kadar dayanabileceğini, onu saklamanın en iyi yollarını ve bozulma belirtilerinin nasıl belirleneceğini kapsar.
Suşinizdeki ana bileşenler, genel raf ömrünü ve saklama yönergelerini belirleyecektir. Genel olarak, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), artıkların oda sıcaklığında 2 saatten fazla ve dışarıda yemek yiyorsanız ve sıcaklık 32 C'nin üzerindeyse 1 saatten fazla tutulmamasını önerir. Bu kılavuz, hem sashimi gibi çiğ suşi hem de tempura veya California rolls gibi pişmiş suşi için geçerlidir. Bununla birlikte, suşiyi buzdolabında saklarken ABD Tarım Bakanlığı (USDA), çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarının 1-2 gün, ancak pişirildiğinde 3-4 gün buzdolabında saklanabileceğini tavsiye ediyor. Amaç, gıda kaynaklı hastalık riskinizi artıran hızlı bakteri üremesini önlemek için suşiyi belirli sıcaklıklardan uzak tutmaktır. Sushi Türü Oda Sıcaklığında Saklama Buzdolabında Saklama Çiğ balık ve deniz ürünleri - suşi dahil - FDA'nın çiğ balık ve deniz ürünlerinin saklanmasına ilişkin yönergelerine göre plastik sargı, folyo veya nem geçirmez kağıda sıkıca sarılmalı ve buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Alternatif olarak, nemi ve bakteri üremesini azaltan hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz. İyi kapanmayan kaplardan kaçının çünkü bunlar bakteri üremesine veya gıda bozulmalarına neden olabilir. Çiğ ve pişmiş suşiyi sırasıyla 2 ve 4 güne kadar soğutun. Suşi, daha uzun süre saklanması için dondurulabilir; ancak, ürünün kalitesinden ödün verilebilir. İşte suşi yemeğinizin bozulup bozulmadığını anlamak için duyularınızı kullanmanın bazı yolları: Sushi ve sashimi gibi çiğ balık ve deniz ürünlerinin, insanlara bulaşabilen ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen parazitler ve bakteriler içerme olasılığı daha yüksektir. Anisakidoz - bağırsak larva enfeksiyonu - Japonya'da suşi ile ilişkili gıda kaynaklı yaygın bir hastalıktır, suşi ise Amerika Birleşik Devletleri'ndeki salmonella salgınlarıyla ilişkilendirilmiştir. Bireysel semptomlar değişebilse de, gıda kaynaklı bir hastalığın en yaygın semptomları ishal, kusma, mide bulantısı ve mide kramplarıdır. Gıda zehirlenmesi vakaları, özellikle küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamileler ve belirli sağlık sorunları olanlar gibi komplikasyon riski yüksek olan kişiler arasında şiddetli olabilir. Gıda kaynaklı hastalık riskine ek olarak suşi, büyük miktarlarda beyne, bağırsaklara ve böbreklere zarar verebilecek zehirli bir ağır metal olan cıva kaynağı olabilir. Şunlara da göz atın;Suşi Bozulmadan Önce Ne Kadar Dayanabilir?
Artık Sushi Nasıl Güvenli Bir Şekilde Saklanır?
Sushide Bozulma Belirtileri
Bozulmuş Sushi Yemenin Riskleri