Kahvenizi Süper Sağlıklı Hale Getirmenin 8 Yolu
Kahve, dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. Birçok sağlık uzmanı, aynı zamanda en sağlıklılarından biri olduğuna inanıyor. Peki kahvenizi süper sağlıklı hale getirmek için ne yapmalısınız?

Kahve, dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. Birçok sağlık uzmanı, aynı zamanda en sağlıklılarından biri olduğuna inanıyor. Bazı insanlar için, hem meyve hem de sebzelerin toplamını geride bırakarak, diyetteki en büyük antioksidan kaynağıdır. İşte kahvenizi sağlıklıdan süper sağlıklıya dönüştürmek için birkaç ipucu:

Öğlen 2'den Sonra Kafein İçmeyin

Kahve, diyetteki en zengin doğal kafein kaynaklarından biridir. Kafein, kahvenin bu kadar popüler olmasının ana nedenlerinden biri olan bir uyarıcıdır. Size bir enerji patlaması verir ve kendinizi yorgun hissettiğinizde uyanık kalmanıza yardımcı olur. Ancak günün geç saatlerinde kahve içerseniz uykunuzu bölebilir. Yetersiz uyku, her türlü sağlık sorunuyla ilişkilidir. Bu nedenle günün geç saatlerinde kahve içmemek önemlidir. Gerekirse, kafeinsiz tercih edin veya bunun yerine kahveden çok daha az kafein içeren bir fincan çay tercih edin. Öğleden sonra 2–3'ten sonra kahveden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte, herkes kafeine eşit derecede duyarlı değildir ve bazı insanlar günün geç saatlerinde kahve içmiş olsalar bile gayet iyi uyuyabilirler. Yine de uykunuzu iyileştirebileceğinizi düşünüyorsanız, günün geç saatlerinde kahve içmekten kaçınmak etkili bir strateji olabilir. Uyku kalitenizi artırmanın başka birçok yolu vardır.

Kahvenize Şeker Koymayın

Kahve kendi içinde sağlıklı olsa da onu kolaylıkla zararlı bir şeye dönüştürebilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, içine bir demet şeker koymaktır. Eklenen şeker, tartışmasız modern diyetteki en kötü bileşenlerden biridir. Esas olarak yüksek fruktoz miktarı nedeniyle şeker, obezite ve diyabet gibi her türlü ciddi hastalıkla bağlantılıdır. Hayatınızı kahvenizde tatlandırıcı olmadan yaşamayı hayal edemiyorsanız, stevia gibi doğal bir tatlandırıcı kullanın.

Tercihen Organik, Kaliteli Bir Marka Seçin

Kahve kalitesi, işleme yöntemine ve kahve çekirdeklerinin nasıl yetiştirildiğine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Kahve çekirdeklerine sentetik pestisitler ve asla insan tüketimi için tasarlanmamış diğer kimyasallar püskürtülür. Bununla birlikte, pestisitlerin gıdalardaki sağlık etkileri tartışmalıdır. Şu anda, ürünlerde düşük seviyelerde bulunduklarında zarar verdiklerine dair sınırlı kanıt bulunmaktadır. Yine de, kahvenizin pestisit içeriği konusunda endişeleriniz varsa, organik kahve çekirdekleri almayı düşünün. Çok daha düşük miktarlarda sentetik böcek ilacı içermelidirler.

Çok Fazla İçmekten Kaçının

Orta derecede kahve alımı sağlıklı olsa da, çok fazla kahve içmek kahvenin genel faydalarını azaltabilir. İnsanların hassasiyeti değişse de aşırı kafein alımının çeşitli olumsuz yan etkileri olabilir.

Ortalama bir fincan kahvenin yaklaşık 95 mg kafein içerebileceği göz önüne alındığında, bu, 80 kg ağırlığındaki biri için günde yaklaşık iki fincan kahveye karşılık gelir. Bununla birlikte, günde çok daha yüksek miktarlarda kafein (400-600 mg) (yaklaşık 4-6 bardak) çoğu insanda herhangi bir olumsuz yan etki ile ilişkili değildir. Kahve içmek tamamen risklerini ve faydalarını dengelemekle ilgilidir. Vücudunuzu dinleyin ve rahatça tolere edebileceğinizden fazlasını tüketmeyin.

Kahvenize Biraz Tarçın Ekleyin

Tarçın, özellikle kahve aromasıyla iyi karışan lezzetli bir baharattır. Araştırmalar, tarçının şeker hastalarında kan şekerini, kolesterolü ve trigliseritleri düşürebileceğini gösteriyor. Biraz lezzete ihtiyacınız varsa, bir tutam tarçın eklemeyi deneyin. Şaşırtıcı derecede iyi. Potansiyel yan etki riskini azaltmak için mümkünse daha yaygın olan Cassia tarçını yerine Seylan tarçınını tercih edin.

Az Yağlı ve Yapay Kremalardan Kaçının

Ticari az yağlı ve yapay kremalar yüksek oranda işlenmiş olma eğilimindedir ve şüpheli bileşenler içerebilir. Ancak süt ürünü olmayan kahve kremalarının sağlığa etkileri konusunda çok fazla araştırma yok. İçerikleri markaya göre değişir ve bazıları diğerlerinden daha sağlıklı olabilir. Bununla birlikte, bütün, doğal gıdalar genellikle daha iyi bir seçimdir. Süt ürünü olmayan bir krema yerine, kahvenize biraz tam yağlı krema, tercihen otla beslenen ineklerden eklemeyi düşünün. Araştırmalar, süt ürünlerinin bazı önemli besinleri içerdiğini göstermektedir. Örneğin, süt ürünleri mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve osteoporoz ve kemik kırılması riskini azaltabilir. Ek olarak, otla beslenen inek sütü, gelişmiş kemik sağlığıyla da bağlantılı olan bir miktar K vitamini içerir.

Kahvenize Biraz Kakao Ekleyin

Kakao, antioksidanlarla yüklüdür ve kalp hastalığı riskinde azalma da dahil olmak üzere her türlü sağlık yararıyla ilişkilidir. Biraz lezzet katmak için kahvenize bir tutam kakao tozu eklemeyi deneyin. Caffè latte'nin çikolata aromalı bir versiyonu olan Caffè mocha birçok kahvehanede servis edilir. Bununla birlikte, Caffè Mocha genellikle şekerle tatlandırılmıştır. Evde kolayca kendiniz yapabilir ve ilave şeker atlayabilirsiniz.

Kahvenizi Kağıt Filtre Kullanarak Demleyin

Demlenmiş kahve, kandaki kolesterol seviyelerini yükseltebilen bir diterpen olan kafestol içerir. Ancak, seviyelerini azaltmak basittir. Sadece bir kağıt filtre kullanın. Kahveyi kağıt filtreyle demlemek kafestol miktarını etkili bir şekilde düşürür ancak kafein ve faydalı antioksidanların geçmesine izin verir. Ancak kafestol o kadar da kötü değildir. Farelerde yapılan son çalışmalar, anti-diyabetik etkileri olduğunu düşündürmektedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Neden kahvenizi içmeden önce soğutmalısınız?
  2. Kahveye kolojen eklenir mi?
  3. Kahve beyni korur mu?
  4. Kahve oda sıcaklığında neden iyi olmaz?
  5. Kahve metabolizmayı hızlandırır mı?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları