K vitamini, yağda çözünen fakat suda çözünemeyen bir vitamindir. Kemik sağlığı ve kalp sağlığını korumak, kanın pıhtılaşmasını sağlamak gibi hayati rol oynayan önemli işlevleri vardır. K vitamini, karaciğerde depolanır. Vitaminin eksikliğini çabuk morarma, sebepsiz kanama, ciltte beneklenme gibi belirtilerle anlayabilir, doktora başvurarak kan tahlillerinizi yaptırabilirsiniz. Fazlalığı nadir görülen bir durumdur. Fazlalığında ise kan pıhtılaşması, damar tıkanıklığı, karaciğer fonksiyonlarının bozulması gibi belirtilere sebep olur. Dışarıdan takviye almak yerine gıdalardan da vitamin ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilirsiniz.
Aşağıdaki besinler K vitaminin en çok bulunduğu besinlerdir. Yüksek orandan düşüğe doğru sıralanmıştır.
K vitamini fazlalığınız ya da eksikliğiniz varsa doktora başvurarak gıda dışı takviye alabilirsiniz.
K vitamini ihtiyacı cinsiyete, yaşa, gebelik durumuna göre değişkenlik gösterir. Yetişkin bireylerde vücut kütlesinin 1 kilosu başına, 1 mcg K vitamini alınması gerekir.
Not: Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde, günlük K vitamini alımı azaltılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor önerileriyle ilerlenmeli, bilinçsizce vitamin takviyesi alınmamalıdır.
K vitamini eksikliğinin en yaygın nedenleri şu şekildedir;
K vitamini eksikliği teşhisi, yalnızca doktor tarafından konulabilir. Yukarıda bahsedilen belirtilerden bir veya daha fazlası görülüyorsa, en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Doktor, K vitamini eksikliği saptarsa, kişiye özel uygun bir tedavi yöntemi belirler. Bu tedaviler genellikle beslenme programında K vitamini içeren besinlere yer vermek ve K vitamini takviyesi kullanmaktır. K vitamini takviyesi damar veya ağız yoluyla sağlanabilir.
Önemli Not: K vitamini takviyesi, bilinçsizce alınmamalı, mutlaka hekimlerin tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.
Şunlara da göz atın;