Jalapeno, acı biber ailesinden baharatlı acı biberlerdir. Küçük, yeşil veya kırmızı renkli ve orta derecede baharatlıdırlar. Jalapeno, Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılır, ancak dünya çapında popülerdir. Ayrıca besinlerle doludurlar ve birçok sağlık yararı vardır. Bu yazıda jalapeno yemenin faydalarını gözden geçirmekte, olası yan etkilerini tartışmakta ve onları beslenmenize eklemenin yollarını önermektedir.
Jalapeno'nun kalorisi düşüktür ve vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlarla doludur. Bir ham jalapeno aşağıdakileri içerir:
Çoğu meyve ve sebze gibi, jalapeno biberleri de iyi bir lif kaynağıdır. Bir biber, günde 2.000 kalori tüketen bir kişi için günlük ihtiyacının %2'sini sağlar. Jalapeno ayrıca bol miktarda C vitamini ve B6 vitamini içerir. C vitamini, serbest radikal hasarıyla savaşan ve cildinizi sağlıklı ve sıkı tutan bir antioksidandır, B6 vitamini ise 140'tan fazla vücut reaksiyonunda yer alan temel bir besindir. Jalapeno'taki en eşsiz bileşiklerden biri, biberlere karakteristik baharatlı kalitelerini veren ve sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan bir alkaloid olan kapsaisindir.
Jalapeno, metabolizmanızı hızlandırarak, yağ yakımını artırarak ve iştahınızı azaltarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Çeşitli araştırmalar, kapsaisin ve kapsaisinoid adı verilen diğer benzer bileşiklerin metabolizmayı günde %4-5 artırabildiğini ve potansiyel olarak kilo vermeyi kolaylaştırdığını bulmuştur. Metabolizmayı artırmanın yanı sıra, kapsaisinoid takviyelerinin karın yağını ve iştahı azalttığı, böylece insanların günde 50-75 daha az kalori tükettiği gösterilmiştir. Tüm bu faktörler, düzenli olarak acı biber tüketmenin neden zamanla fazla kilolu veya obez olma riskini önemli ölçüde azalttığını açıklamaya yardımcı olur.
Laboratuvar çalışmaları, kapsaisinin güçlü anti-kanser özelliklerine sahip olduğunu ve normal hücrelere zarar vermeden 40'tan fazla kanser hücresini öldürme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Kapsaisin kanserle savaşır:
Bununla birlikte, insan çalışmaları, laboratuvar çalışmalarında bulunan kanser önleyici faydaları çoğaltmamıştır. Aslında, birkaç insan çalışması, düzenli olarak acı biber yemenin daha yüksek kanser riskiyle bağlantılı olduğunu bulmuştur. Ancak, tüm çalışmalar bu bağlantıyı göstermemiştir. Dozajın da önemli olduğu görülüyor. Yüksek dozlarda kapsaisin kanserin yayılmasını yavaşlatıyor gibi görünse de, düşük dozlar yayılmayı teşvik edebilir. Kapsaisin ve pul biberin insanlarda kanser riskini nasıl etkilediğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kapsaisin haricen kullanıldığında etkili bir ağrı kesicidir. Sürüldüğü bölgede ağrı reseptörlerini geçici olarak bloke ederek ağrıyı dindirir. İlk başta bir yanma hissi hissedilebilir, ardından uyuşukluk ve ağrı yokluğu hissedilebilir. Kapsaisin losyonları ve yamaları, zona virüsünün neden olduğu ağrıyı, diyabetik sinir ağrısını ve kronik kas ve eklem ağrısını gidermek için sıklıkla kullanılır.
Mide ülserlerine aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olabilir:
Jalapeno gibi baharatlı yiyeceklerin mide ülserlerine neden olabileceğine veya kötüleştirebileceğine yaygın olarak inanılsa da, araştırmalar bunun yanlış olduğunu göstermiştir.Aslında, acı biberdeki kapsaisin, mideyi en başta ülser gelişmesinden koruyabilir. H. pylori'li kişilerde mide iltihabını azaltarak ve hatta enfeksiyonu öldürmeye yardımcı olarak bu etkiye sahip olabilir. Ancak jalapenodaki kapsaisin miktarının bu etkiye sahip olacak kadar büyük olup olmadığı net değil.
Baharatlar ve otlar, bozulmayı ve gıda zehirlenmesini önlemeye yardımcı olmak için pişirmede uzun süredir kullanılmaktadır. Baharatlı acı biberlerde bulunan bileşikler, gıda kaynaklı yaygın bakteri ve mayaların büyümesini yavaşlatmada özellikle güçlüdür. Biber özleri, kolera bakterilerinin toksin üretmesini bile durdurabilir ve potansiyel olarak bu ölümcül gıda kaynaklı hastalığın etkisini azaltabilir.
Kalp hastalığı için en büyük risk faktörlerinden bazıları diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyondur. Kapsaisin, bu faktörlerin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir ve kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Yüksek karbonhidratlı bir yemekten önce 5 gram acı biber yemenin kan şekerini stabilize etmeye ve yemeklerden sonra meydana gelen büyük ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kapsaisin'in hayvanlarda kolesterol ve lipid seviyelerini düşürdüğü de gösterilmiştir, ancak insanlarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Hayvan çalışmaları ayrıca kapsaisinin kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor, ancak bunun insanlarda doğru olup olmadığını gösteren bir araştırma yok.
Jalapeno yemek umut verici sağlık yararları ile ilişkilendirilirken, bazı potansiyel yan etkiler de vardır. En yaygın yan etki, yemekten sonra ağızda geçici bir yanma hissidir. Biberin müstehcenliğine bağlı olarak, bu reaksiyon hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Baharatlı yiyeceklere karşı düşük toleransı olan kişiler için jalapeños'a verilen tepkileri azaltabilecek birkaç önlem vardır :
İrritabl bağırsak sendromu olan kişiler, özellikle diyetlerinin düzenli bir parçası değilse, baharatlı kırmızı biber yedikten sonra rahatsız edici semptomlar yaşayabilirler. Yaygın yan etkiler karın ağrısı, yanma, kramp ve ishali içerir. Ek olarak, kurutulmuş biber ve baharatlar, belirli koşullarda belirli gıdaların üzerinde gelişen bir küf türü olan aflatoksin ile kontamine olabilir. Işınlanmış baharatları seçmek maruziyetinizi azaltmaya yardımcı olabilir
Şunlara da göz atın;