Buğdayın öğütülüp elenmesiyle elde edilen irmik, tatlılara en çok yakışan malzemelerden biridir. Yüksek oranda lif içeren irmik, uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet listelerinde de tercih edilir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. İrmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır. Peki, irmik hangi tatlılarda kullanılır, irmikle yapılan tatlılar nelerdir? İşte, sütlü, şerbetli ve meyveli çeşitleriyle 16 farklı irmikli tatlı tarifi:
İrmik dendiğinde ilk aklımıza gelen tatlı irmik helvasıdır elbette. Süt, tereyağı ve irmiğin birlikte kavrulmasıyla hazırlanan bu tatlı, kandillerde, törenlerde, cenazelerde komşulara dağıtılır. Evde süt kalmadıysa veya süt kullanmak istemiyorsanız, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan sütsüz irmik helvası tarifini deneyin. Hazırladığınız helvayı çikolata sosu ve fındık ile süsleyebilirsiniz. İrmik helvasının birçok farklı çeşidi olsa da, dondurmalı olanın yeri bir başkadır. İçi kaymaklı dondurma ile doldurulan irmik helvasını, ortalama 30-40 dakikada hazırlayabilirsiniz. Yemekten sonra yiyebileceğiniz hem hafif, hem de kolay bir tatlı arıyorsanız, portakallı irmik tatlısı tam size göre. Portakal suyu, süt, irmik ve nişasta ile hazırlanan bu tatlı, 25 dakika içinde sofralardaki baş köşeyi alır. Hint ve Yunan mutfağında da rağbet gören şerbetli irmik tatlısı, yoğurt, irmik ve un ile hazırlanır. Şerbetle zenginleştirilen bu tatlı, çayın yanında servis edilir. Süt, şeker ve irmik ile hazırlanan bu tatlı yalnızca Türk mutfağında değil, İran, Yunan ve İtalyan mutfağında da tüketilmektedir. Videolu anlatımıyla sunulan sütlü irmik tatlısının porsiyonu, yaklaşık 150 kalori değerindedir. Tart hamuru, muhallebi ve çikolatalı sos eşliğinde hazırlanan bu tatlı, çay saatlerinde sunulabilir. Küçük porsiyonlar halinde sunulan irmikli muhallebili tart, hem hafif, hem de doyurucu bir tariftir. Okurumuzdan gelen ve şık sunumuyla herkesi kendine hayran bırakan frambuazlı irmik tatlısı, un ve şeker içermemektedir. Meyvelerle tatlandırılan bu tatlı, fıstık, tarçın ve bal ile zenginleştirilebilir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan bisküvili irmik tatlısı, ülkemizde olduğu kadar Balkan mutfaklarında da ilgi görmektedir. Petibör bisküvi veya yulaflı bisküvi ile hazırlayabileceğiniz irmik tatlısını hindistan cevizi serpiştirerek servis edebilirsiniz. Klasik tariflerden sıkılanlar için, nefis bir önerimiz var. İç harcı kakaolu kek, ceviz ve tarçın ile hazırlanan dolgulu irmik tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Ortalama 25-30 dakika içerisinde hazırlanır. Evde kendi pastalarını hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Bisküvi, irmik ve süt ile hazırlanan bu pastayı, fındık, çilek ve krem şanti ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz, çilek yerine kırmızı orman meyveleri de kullanabilirsiniz. Ana malzemeleri şeker, yumurta ve krema olan parfe, Fransız mutfağına özgü bir tatlıdır. Evde kolayca hazırlanan vanilyalı parfeyi, sütlü irmik helvası, haşhaş tohumu ve meyve dilimleri ile zenginleştirebilirsiniz. İrmik, un ve armutla nefis bir pasta hazırlamaya ne dersiniz? Özel günlerde sunabileceğiniz irmikli ve armutlu pastayı ceviz, badem gibi kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz. Portakalın aromatik tadı ve irmiği bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Çay saatlerinde sunabileceğiniz portakallı irmik pastasını, vanilyalı dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz. Sevgili Zeynep Dinç'in nefis yaz meyveli irmik pastası tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Sütlü irmik ile hazırlanan bu tatlıyı, frambuaz, karadut ve çilek gibi yaz meyveleriyle süsleyebilirsiniz. Hatay ve Mersin ile özdeşleşen kerebiç tatlısı, irmik kurabiyesi olarak da bilinir. İç harcı antep fıstığı ile doldurulur. Köpükle birlikte sunulur. Şunlara da göz atın;