Anavatanı Güneybatı Asya ve Doğu Akdeniz olan incir, dutgiller familyasının bir üyesidir. Yüksek oranda protein içeren incir, vücudu zararlı olan bazı bakterilerden korur. İçeriğinde bulunan diyet lifi sayesinde, kilo verme sürecine de destek olur. Bir adet incir, yaklaşık 35-40 kalori değerindedir. Sindirimi rahatlatan ve kabızlığa iyi gelen incir, hem yaş, hem de kuru olarak tüketilebilir. Peki, evde incir nasıl kurutulur? İşte, güneşte ve fırında incir kurutma yöntemleri:
Öncelikle kurutacağınız incirlerin ince kabuklu ve dolgun olmasına özen gösterin. İncir seçiminin ardından meyveleri güzelce yıkayın. Kağıt havluyla incirleri kurulayın. İncirlerin saplarını kestikten sonra ızgara veya tepsi üzerine aralıklı olacak şekilde dizin. İncirlerin üzerini ince tülbent ile örtün. İncirleri güneşin altında bıraktıktan sonra 3 saatte bir kontrol edin ve diğer yüzlerini çevirin. Böylece 5-6 gün içerisinde incirler kuruyacaktır. Güneşte kurutma yöntemi, en ekonomik yöntem olduğu için sık sık tercih edilir.
İncirleri fırında kurutmak için, meyveleri fırın tepsisine aralıklı bir şekilde dizin. Fırını 45 dereceye ayarladıktan sonra tepsiyi fırına yerleştirin. 12 saat boyunca kontrollü bir şekilde incirleri pişirin. Ortalama 12 saat sonunda incirler kurumuş olacaktır. Kurutma işleminin ardından incirlerin üzerine 1 tatlı kaşığı nişasta serpişn ve hepsini karıştırın. Kuru incirleri hava almayan cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Kuru incirleri 1-2 hafta içinde tüketecekseniz, güneş görmeyen kapalı bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Eğer kışa kadar saklamak istiyorsanız, cam kavanozlara veya buzdolabı poşetlerine doldurarak ağızlarını sıkıca kapatın. Poşet veya kavanozu buzdolabına koyarak 1 yıl boyunca saklayabilirsiniz.
Kuru incir, doğru koşullarda saklanmadığı takdirde kısa süre içinde kurtlanmaya başlar. Kurtlanmayı önlemek için, incirleri kuru ve nem oranı düşük yerlerde muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;