İncir Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
İncir yaz sonlarına doğru çıkan, mükemmel lezzetli bir meyvedir. Bu meyve ağaçlarda yetişir. İncir ağaçlarını büyütmek zor değildir, güçlü ağaçlardır. Düzenli bakımları ile lezzetli incirlerinizi sizde üretebilirsiniz. İşte, incir ağacı bakımı nasıl yapılır:

Ficus carica olarak da bilinen incir ağacı, incir adı verilen tatlı meyveler üreten dayanıklı bir ağaçtır. İncir ağaçlarını büyütmek zor değildir, ancak onları doğru koşullarda dikmez veya yeterince su vermezseniz zorluk teşkil edebilirler. Birkaç basit kurala uyarak incir ağacınızın sağlıklı ve yeşil görünmesini sağlayabilirsiniz.

1. Adım: İncir Ağacınızı Dikmek

  1. İncir ağacınızı dikmek için güneşli bir yer seçin. İncir ağaçlarının gelişmesi için çok fazla doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bahçenizde yıl boyunca güneş ışığı alan herhangi bir nokta seçin. Yakınlarda güneşin incir ağacınıza ulaşmasını engelleyecek herhangi bir ağaç veya yapı bulunmadığından emin olun
  2. Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız incir ağacınızı büyük bir plastik kaba dikin. Sıcaklıklar -12 °C altına düşerse, toprağa gömülü incir ağaçları hayatta kalmak için mücadele edebilir. İncir ağacınızı plastik bir kaba dikmek, onu soğuktan korumaya yardımcı olacaktır. İncir ağacınızın boyutuna göre büyük bir plastik veranda kabı kullanın.
  3. İncir ağacınızı geldiği kap büyüklüğünde bir çukura dikin. Çukuru, kap kadar yuvarlak ve derin olacak şekilde kazın. Çukuru kazdıktan sonra incir ağacını kaptan çıkarın ve kökleri deliğe yerleştirin. Ardından deliği toprakla doldurun. Toprağı ellerinizle sıkıştırın.
  4. İncir ağacınızı iyi drene olan toprağa dikin. İncirler, toprak iyi bir drenaja sahip olduğu sürece çoğu toprak türünde yetişebilen dayanıklı ağaçlardır.
  5. İncir ağacınızın etrafındaki toprağı 7,6 cm kompostla malçlayın. Kompost, incir ağacınızın etrafındaki toprağın suyu tutmasına yardımcı olacaktır. Bunu incir ağacınız toprağa dikilmiş de olsa saksıya dikilmiş de olsa yapın.
  6. Saksıya dikilmişse incir ağacınızı 3-5 yılda bir değiştirin. Kış aylarında incir ağacınızı değiştirin. Ağacınızın saksısını değiştirmek için saksıdaki toprağın yaklaşık dörtte birini çıkarın. Ardından incir ağacınızı saksıdan yukarı doğru çekin ve kök kümesinin dışındaki büyük kökleri kesin. İncir ağacınızı tekrar aynı saksıya koyun ve içini toprakla doldurun. Toprağı ellerinizle doldurun.


2. Adım: İncir Ağacınızı Sulamak

  1. Toprağın üstteki 2,5 cm'lik kısmı kuruduğunda incir ağacınızı sulayın. İncir ağacının kökleri toprağın yüzeyine yakın büyür, bu nedenle incir ağacınızın etrafındaki toprağı kuru göründüğünde sulamanız önemlidir. İncir ağacınızın daha fazla suya ihtiyacı olup olmadığını görmek için haftada en az bir kez toprağı kontrol edin.
  2. Her sulamada incir ağacınıza yaklaşık 3,8 L su verin. İncir ağacınızın etrafındaki toprağı tamamen ıslatın.
  3. İncir ağacınız soluyorsa veya sararıyorsa daha çok sulayın. Bunlar incir ağacınızın yeterince su almadığının işaretleridir. İncir ağacınız bu belirtileri gösteriyorsa, her hafta sulama sayısını artırın ve bunun solmayı ve renk atmasını durdurup durdurmadığına bakın.


3. Adım: İncir Ağacınızı Gübrelemek

  1. Ağacınızı üzerinde meyve yetişirken sıvı gübre ile haftalık olarak gübreleyin. Meyveyi gördüğünüzde incir ağacınızı çevreleyen toprağa sıvı gübre uygulayın. Potasyum oranı yüksek bir sıvı gübre kullanın. İncir ağacındaki tüm meyveleri topladıktan sonra haftalık gübrelemeyi bırak.
  2. Ağacınızı bir kapta ise ilkbahar ve yaz aylarında haftalık olarak gübreleyin. Saksıda yetiştirilen incir ağaçları, sınırlı miktardaki toprağı sağlıklı tutmak için daha fazla gübreye ihtiyaç duyar. Potasyum oranı yüksek bir sıvı gübre ile genel bir gübre arasında her hafta dönüşümlü olarak uygulayın. Gübreyi doğrudan kaptaki toprağa ekleyin.
  3. İncir ağacınızı gereğinden fazla gübrelemekten kaçının. İncir ağacınıza çok fazla gübre vermek aşırı yaprak büyümesine neden olabilir. Ekstra büyüme, ağaçtaki meyveden enerji alacak ve bu da hasadınızı olumsuz yönde etkileyebilir. İncir ağacınızı yalnızca üzerinde meyve büyüdüğünü fark ettiğinizde veya bir kaba dikilmişse ilkbahar ve yaz boyunca gübreleyin.

4. Adım: İncirleri Hasat Etmek

  1. Hasat etmeden önce incir ağacınızdaki incirlerin olgunlaşmasını bekleyin. Büyüdükleri dallardan sarktıklarında olgun olduklarını anlayacaksınız. İncir, çıktığı dala dik duruyorsa olgunlaşmamış demektir. Unutmayın ki incir ağacınızdaki incirlerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz.
  2. İncir ağacınızdan olgunlaşmış incirleri ellerinizle alın. İncir ağacının dallarında olgun incir ara. Bir tane bulduğunuzda, inciri dala bağlayan ince saptan tutun. Ardından, sapı kırılana kadar daldan yavaşça çekin.

Şunlara da göz atın;

  1. İncir hangi mevsimde yetişir?
  2. İncirin faydaları nelerdir?
  3. İncirli tarifler
  4. İncir nasıl yetiştirlir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı