Yemeklerin yanında sunulan meze tarifleri, iftar sofralarında da kendine yer buluyor. Ramazan ayında hem pratik, hem de eksiksiz bir sofra hazırlamak isteyenler için, etli, sebzeli ve tavuklu yemeklerin yanında sunabileceğiniz meze tariflerini sizler için derledik. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu iftar mezelerini, dereotu, nane, pul biber, ceviz gibi farklı malzemelerle zenginleştirebilir, damak zevkinize göre malzemelerde değişiklik yapabilirsiniz. İşte, Ramazan ayında sofralarınıza konuk olacak 30 iftarlık meze tarifi:
Ceviz, kabak, yoğurt ve mayonez ile hazırlanan cevizli kabak, hem salata, hem de meze olarak sunulur. Hazırlaması 20, pişirmesi 10 dakika süren cevizli kabak salatasını videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan fava, kuru bakla, zeytinyağı ve maydanoz ile hazırlanır. Üzeri dereotu ve pul biber ile zenginleştirilen fava, yalnızca ülkemizde değil, Yunan mutfağında da sık sık tüketilir.
Türkiye, İsrail, Lübnan ve Yunanistan'da sık sık tüketilen humus, 12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmıştır. Ana malzemeleri nohut, zeytinyağı ve tahin olan humus, iftar sofralarının en sevilen mezelerindendir.
Havuç, yoğurt ve mayonez ile hazırlanan havuç mezesi, genellikle zeytinyağlı yemeklerin yanında sunulur. Hazırlaması son derece kolay olan havuç mezesinin porsiyonu, yaklaşık 70 kaloridir.
Közlenmiş patlıcan, nar ekşisi ve sirke ile hazırlanan patlıcan söğürtme, özellikle Antep ve Urfa çevresinde tüketilir. Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu meze, ortalama 40 kaloridir.
Patates, yumurta ve ekşi ayran ile hazırlanan bu meze, köftenin yanında sunulmasıyla bilinir. Porsiyonu ortalama 110 kalori olan yoğurtlu patates paçası, domates salçası ile zenginleştirilir.
İftar sofralarında yemeğin tadını hafifletmek için yoğurtlu mezelere daha fazla yer verilir. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan yoğurtlu peynir ezmesi, 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Göçmen mutfaklarında çok sevilen köpoğlu mezesi, iftar sofralarını ziyafete dönüştürecek bir tariftir. Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan köpoğlu, süzme yoğurt eşliğinde servis edilir.
Kırmızı biber, salça, sarımsak ve ceviz içi ile hazırlanan muhammara, Hatay mutfağıyla özdeşleşmiştir. Arap ülkelerinde de çok sevilen bu meze, hem iftar, hem de sahur sofralarında kendine yer bulur.
Lübnan mutfağından yayılan mütebbel, Antakya'da en çok tüketilen mezelerden biridir. Ancak iftar sofralarında hafif beslenmek için patlıcan, domates ve tahin ile hazırlanan vegan mütebbel tarifini öneriyoruz.
İftarda protein ve lif içeren besinlere daha fazla yer vermek gerekir. Diyabet ve obezite hastalarına önerilen maş fasulyesi ile iftar sofralarına çok yakışacak bir meze hazırlayabilirsiniz.
Ramazan'da köfte yemeklerine yer vermemek olmaz elbet. İftar sofralarının eksiksiz olması için; köftenin yanına çok yakışan, domates, soğan ve kuru fasulye ile hazırlanan piyaz tarifini de defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Patlıcan, biber ve yoğurt ile hazırlanan babagannuş, et yemeklerinin yanında sindirimi kolaylaştırmak amacıyla sunulur. Abugannuş ismiyle de bilinen bu meze, ortalama 35 kaloridir.
Diyet listelerinde sık sık yer verilen brokoliyi, ceviz, havuç, yoğurt ve mayonez ile bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Tavuk ve et yemekleriyle birlikte sunulan cevizli brokoli mezesini, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Özellikle tavuk yemeklerinin yanında sunulan cevizli kereviz salatası, yüksek oranda lif içerdiği için mutlaka iftar sofralarında yer verilmesi gereken mezelerden biridir.
Ramazan ayında farklı tatlar denemek ve yeni kültürleri keşfetmek isteyenler için önerimiz, Girit mezesi. Ceviz, Antep fıstığı ve beyaz peynir ile hazırlanan Girit mezesini, et yemekleriyle birlikte sunabilirsiniz.
Hazırlanması en kolay mezelerden biri olan haydari, balık ve köfte yemekleriyle birlikte sunulur. Ana malzemeleri yoğurt, nane ve sarımsak olan bu meze, 15 dakikada sofradaki yerini alır.
Kavrulmuş kabak, dereotu, süzme yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan kabak tarator, ortalama 100 kalori değerindedir. Hem sebze, hem de et yemeklerinin yanında afiyetle tüketilebilir.
Zeytinyağında pazı ve soğanın kavrulması, yoğurt ile birleşmesi ile oluşan lezzetli bir salatadır.
Yoğurtlu patates salatası, doyurucu ve lezzetli bir salatadır. İçeriğini sevdiğiniz sebzeler ile zenginleştirebilirsiniz.
Ispanak, zeytinyağı ve kişniş ile hazırlanan zırh salata, özellikle Adana mutfağında büyük bir ilgi görür. Yemeklerin yanında sunulan bu salata, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. İsteğe göre sade yoğurtla hazırlayabilirsiniz.
Humus, Ortadoğu ve bir kısım Akdeniz bölgesinde sıklıkla karşımıza çıkan özellikle Lübnan, Mısır ve İsrail mutfağında sıklıkla yapılan ana malzemesi nohut olan mezelerdendir. Nohutun yanı sıra içerisine tahin, sarımsak ve çeşitli baharatların girmesi ile oluşmaktadır. Humus yapımında bir de leblebiyi kullanın! İftar sofralarınıza çok yakışacak.
Lezzetine doyamayacağınız ve çok kolay humus tarifi şef Çiğdem Seferoğlu’dan geliyor. Nohut, kaburga ve tahin ile hazırlanan bu mezeyi, ana yemeklerin yanında afiyetle yiyebilirsiniz.
Girit ezmesi iftar sofralarınıza çok yakışacak bir tarif olacak. Şef Serdal Koç'un yorumuyla Girit ezmesini iftar sofralarınıza dahil edebilirsiniz.
Hem yapımı kolay, hem de bu enfes lezzeti ile havuç pilaki tarifi ile karşınızdayız. Meze olarak da sunabileceğiniz havuç pilakiyi, soğan, pirinç ve sarımsak karışımı ile kolayca hazırlayabilirsiniz.
Kabak, yoğurt, dereotu ve badem ile hazırlanan bu meze, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Tarifte isteğe göre sakız kabağı veya Girit kabağı kullanabilirsiniz.
Börülce, sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlanan bu meze, sebze ağırlıklı bir menü oluşturmak isteyenler için idealdir. Börülce taratoru aynı zamanda balık yemeklerinin yanında da sunabilirsiniz.
Adıyaman mutfağıyla özdeşleşen dövmeç, patlıcan, biber, domates ve sarımsak eşliğinde hazırlanır. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulan dövmeç, közlenmiş sebzelerle zenginleştirilir.
Pancar, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan bu meze, hafifliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Videolu anlatımıyla pembe sultan mezesini kolayca hazırlayabilirsiniz.
Meşhur Antalya piyazını bu kez siyah fasulye ile hazırlamaya ne dersiniz? Soğan, maydanoz, dereotu, sarımsak ve tahin ile hazırlanan bu piyaz, iftar sofralarınıza renk katacak.
Şunlara da göz atın;