İftar Mezeleri: İftara Özel Lezzetli ve Pratik 30 Meze Tarifi
İftar sofralarına yakışacak pratik meze tarifleri nelerdir? İşte, Ramazan ayında yemeklerin yanında sunabileceğiniz yoğurtlu, dereotlu ve cevizli çeşitleriyle 30 iftarlık meze tarifi:

Yemeklerin yanında sunulan meze tarifleri, iftar sofralarında da kendine yer buluyor. Ramazan ayında hem pratik, hem de eksiksiz bir sofra hazırlamak isteyenler için, etli, sebzeli ve tavuklu yemeklerin yanında sunabileceğiniz meze tariflerini sizler için derledik. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu iftar mezelerini, dereotu, nane, pul biber, ceviz gibi farklı malzemelerle zenginleştirebilir, damak zevkinize göre malzemelerde değişiklik yapabilirsiniz. İşte, Ramazan ayında sofralarınıza konuk olacak 30 iftarlık meze tarifi:

  1. Cevizli Kabak Salatası

Ceviz, kabak, yoğurt ve mayonez ile hazırlanan cevizli kabak, hem salata, hem de meze olarak sunulur. Hazırlaması 20, pişirmesi 10 dakika süren cevizli kabak salatasını videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Fava

Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan fava, kuru bakla, zeytinyağı ve maydanoz ile hazırlanır. Üzeri dereotu ve pul biber ile zenginleştirilen fava, yalnızca ülkemizde değil, Yunan mutfağında da sık sık tüketilir.

  1. Humus

Türkiye, İsrail, Lübnan ve Yunanistan'da sık sık tüketilen humus, 12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmıştır. Ana malzemeleri nohut, zeytinyağı ve tahin olan humus, iftar sofralarının en sevilen mezelerindendir.

  1. Havuç Mezesi

Havuç, yoğurt ve mayonez ile hazırlanan havuç mezesi, genellikle zeytinyağlı yemeklerin yanında sunulur. Hazırlaması son derece kolay olan havuç mezesinin porsiyonu, yaklaşık 70 kaloridir.

  1. Patlıcan Söğürtme

Közlenmiş patlıcan, nar ekşisi ve sirke ile hazırlanan patlıcan söğürtme, özellikle Antep ve Urfa çevresinde tüketilir. Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu meze, ortalama 40 kaloridir.

  1. Yoğurtlu Patates Paçası

Patates, yumurta ve ekşi ayran ile hazırlanan bu meze, köftenin yanında sunulmasıyla bilinir. Porsiyonu ortalama 110 kalori olan yoğurtlu patates paçası, domates salçası ile zenginleştirilir.

  1. Yoğurtlu Peynir Ezme

İftar sofralarında yemeğin tadını hafifletmek için yoğurtlu mezelere daha fazla yer verilir. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan yoğurtlu peynir ezmesi, 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Köpoğlu

Göçmen mutfaklarında çok sevilen köpoğlu mezesi, iftar sofralarını ziyafete dönüştürecek bir tariftir. Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan köpoğlu, süzme yoğurt eşliğinde servis edilir.

  1. Muhammara

Kırmızı biber, salça, sarımsak ve ceviz içi ile hazırlanan muhammara, Hatay mutfağıyla özdeşleşmiştir. Arap ülkelerinde de çok sevilen bu meze, hem iftar, hem de sahur sofralarında kendine yer bulur.

  1. Vegan Mütebbel

Lübnan mutfağından yayılan mütebbel, Antakya'da en çok tüketilen mezelerden biridir. Ancak iftar sofralarında hafif beslenmek için patlıcan, domates ve tahin ile hazırlanan vegan mütebbel tarifini öneriyoruz.

  1. Maş Fasulyesi Salatası

İftarda protein ve lif içeren besinlere daha fazla yer vermek gerekir. Diyabet ve obezite hastalarına önerilen maş fasulyesi ile iftar sofralarına çok yakışacak bir meze hazırlayabilirsiniz.

  1. Piyaz

Ramazan'da köfte yemeklerine yer vermemek olmaz elbet. İftar sofralarının eksiksiz olması için; köftenin yanına çok yakışan, domates, soğan ve kuru fasulye ile hazırlanan piyaz tarifini de defterinize kaydetmeyi unutmayın.

  1. Babagannuş

Patlıcan, biber ve yoğurt ile hazırlanan babagannuş, et yemeklerinin yanında sindirimi kolaylaştırmak amacıyla sunulur. Abugannuş ismiyle de bilinen bu meze, ortalama 35 kaloridir.

  1. Cevizli Brokoli Mezesi

Diyet listelerinde sık sık yer verilen brokoliyi, ceviz, havuç, yoğurt ve mayonez ile bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Tavuk ve et yemekleriyle birlikte sunulan cevizli brokoli mezesini, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

  1. Cevizli Kereviz Salatası

Kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Özellikle tavuk yemeklerinin yanında sunulan cevizli kereviz salatası, yüksek oranda lif içerdiği için mutlaka iftar sofralarında yer verilmesi gereken mezelerden biridir.

  1. Girit Mezesi

Ramazan ayında farklı tatlar denemek ve yeni kültürleri keşfetmek isteyenler için önerimiz, Girit mezesi. Ceviz, Antep fıstığı ve beyaz peynir ile hazırlanan Girit mezesini, et yemekleriyle birlikte sunabilirsiniz.

  1. Haydari

Hazırlanması en kolay mezelerden biri olan haydari, balık ve köfte yemekleriyle birlikte sunulur. Ana malzemeleri yoğurt, nane ve sarımsak olan bu meze, 15 dakikada sofradaki yerini alır.

  1. Kabak Tarator

Kavrulmuş kabak, dereotu, süzme yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan kabak tarator, ortalama 100 kalori değerindedir. Hem sebze, hem de et yemeklerinin yanında afiyetle tüketilebilir.

  1. Pazı Borani

Zeytinyağında pazı ve soğanın kavrulması, yoğurt ile birleşmesi ile oluşan lezzetli bir salatadır. 

  1. Yoğurtlu Patates Salatası 

Yoğurtlu patates salatası, doyurucu ve lezzetli bir salatadır. İçeriğini sevdiğiniz sebzeler ile zenginleştirebilirsiniz. 

  1. Zırh Salatası

Ispanak, zeytinyağı ve kişniş ile hazırlanan zırh salata, özellikle Adana mutfağında büyük bir ilgi görür. Yemeklerin yanında sunulan bu salata, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. İsteğe göre sade yoğurtla hazırlayabilirsiniz.

  1. Leblebiden Humus

Humus, Ortadoğu ve bir kısım Akdeniz bölgesinde sıklıkla karşımıza çıkan özellikle Lübnan, Mısır ve İsrail mutfağında sıklıkla yapılan ana malzemesi nohut olan mezelerdendir. Nohutun yanı sıra içerisine tahin, sarımsak ve çeşitli baharatların girmesi ile oluşmaktadır. Humus yapımında bir de leblebiyi kullanın! İftar sofralarınıza çok yakışacak. 

  1. Kaburgalı Humus

Lezzetine doyamayacağınız ve çok kolay humus tarifi şef Çiğdem Seferoğlu’dan geliyor. Nohut, kaburga ve tahin ile hazırlanan bu mezeyi, ana yemeklerin yanında afiyetle yiyebilirsiniz.

  1. Girit Ezmesi 

Girit ezmesi iftar sofralarınıza çok yakışacak bir tarif olacak. Şef Serdal Koç'un yorumuyla Girit ezmesini iftar sofralarınıza dahil edebilirsiniz. 

  1. Havuç Pilaki 

Hem yapımı kolay, hem de bu enfes lezzeti ile havuç pilaki tarifi ile karşınızdayız. Meze olarak da sunabileceğiniz havuç pilakiyi, soğan, pirinç ve sarımsak karışımı ile kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Bademli Kabak

Kabak, yoğurt, dereotu ve badem ile hazırlanan bu meze, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Tarifte isteğe göre sakız kabağı veya Girit kabağı kullanabilirsiniz.

  1. Börülce Tarator

Börülce, sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlanan bu meze, sebze ağırlıklı bir menü oluşturmak isteyenler için idealdir. Börülce taratoru aynı zamanda balık yemeklerinin yanında da sunabilirsiniz.

  1. Dövmeç

Adıyaman mutfağıyla özdeşleşen dövmeç, patlıcan, biber, domates ve sarımsak eşliğinde hazırlanır. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulan dövmeç, közlenmiş sebzelerle zenginleştirilir.

  1. Pembe Sultan

Pancar, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan bu meze, hafifliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Videolu anlatımıyla pembe sultan mezesini kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Antalya Usulü Siyah Fasulye Piyazı

Meşhur Antalya piyazını bu kez siyah fasulye ile hazırlamaya ne dersiniz? Soğan, maydanoz, dereotu, sarımsak ve tahin ile hazırlanan bu piyaz, iftar sofralarınıza renk katacak.

Şunlara da göz atın;

  1. İftar yemekleri
  2. Etsiz iftar yemekleri
  3. Değişik iftar yemekleri
  4. Pratik iftar tarifleri
  5. İftar salataları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!