İçli Köftenin Dağılmaması İçin Ne Yapmalıyız?
İçli köfte neden dağılır? İçli köftenin dağılmasını önlemek için ne yapmak gerekir? İşte, içli köfte yaparken mutlaka bilmeniz gereken püf noktaları:

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan içli köfte, nefis iç harcı ve çıtır çıtır hamuruyla herkesin kalbini çalan bir yemektir. Özellikle Antep mutfağında çok sevilen içli köfte, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun hemen her yerinde hazırlanır. Hem kızartma, hem de haşlama usulüyle pişirilen içli köfte, yapım aşamalarında dikkat edilmezse, pişirme esnasında kolayca dağılabilir. Bu durum da malzemelerin ve emeğin çöpe gitmesine yol açar. Tam da bu yüzden, içli köfte yapmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken püf noktalarını sizler için derledik. Bu noktalara dikkat ederek nefis mi nefis içli köfteler hazırlayabilir, herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz.

Dilerseniz, tam kıvamında içli köfte tarifimizi defterinize ekleyebilirsiniz.

İçli Köftenin Dağılmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

İçli köfte yaparken dağılmasını önlemek için, en çok hamuruna (dış harcı) dikkat etmek gerekiyor. 

  1. İçli köftenin dışının birleşmesini sağlamak için, mutlaka bulguru ıslatın. Böylece malzemeler daha çabuk bütünleşecek ve dağılma riski düşecektir.
  2. Köfte malzemelerini bağlamak için, dikkat edilecek diğer nokta un, irmik, yumurta ve dövüşmüş etin homojen bir kıvam almasını sağlamaktır.
  3. Bulguru ılık suyla ıslattıktan sonra mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve doğru sıcaklığa geldiğinde yumurtayı ilave edin. 
  4. İçli köfte yapımında dövülmüş et kullanmak hem lezzetini arttırır, hem de kıvamın daha tok bir hale gelmesini sağlar.
  5. İçli köfteyi yaparken yoğurma işleminde çok sabırlı olmanız gerekir. Lezzetli bir içli köftenin sırrı, harcı güzelce yoğurmaktan geçer.
  6. İçli köfte harcına şekil verirken mutlaka elinizi ıslatın. Hatta yanınızda bir kase su bulundurun. Böylece eliniz kurudukça tekrar ıslatabilirsiniz.
  7. Ceviz büyüklüğündeki harcı avcunuza alın ve işaret parmağınızla şekil vererek içini oyun. Bu aşamada limon sıkacağı veya içli köfte açma aparatlarını da kullanabilirsiniz.
  8. İçini doldurup kapattığınız içli köfteleri büyük bir tepsiye dizin ve üzerini streç film ile örtün. Vaktiniz varsa, buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
  9. Pişirme aşamasında haşlama veya kızartma yapacaksanız, suyun ve yağın çok sıcak olmamasına özen gösterin.
  10. İçli köfteleri orta kızgınlıkta yağa attıktan sonra çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Köfteleri ne kadar çok karıştırırsanız, dağılma ihtimalleri o kadar çok artar.
  11. Eğer içli köfteleri haşlayacaksanız, haşlama suyuna bir tutam limon tuzu ilave edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. İçli köftenin yanına ne gider?
  2. Modern çiğ köfte tarifleri
  3. Yöresel köfte tarifleri
  4. Salça nasıl saklanır?
  5. Makarna pişirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif